www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית - מה גרם לשיתוק המוחין של התובע?

רשלנות רפואית - מה גרם לשיתוק המוחין של התובע?

במהלך הלידה, עלולים להיגרם לעובר נזקים שונים, הן בשל רשלנות רפואית בלידה של הצוות המטפל והן בשל גורמים אחרים, כגון נתוניה האישיים של האם. אחד מהמצבים הרפואיים שעלול לגרום לעובר נזק הינו תשניק. זהו מצב מסוכן בו לא מגיע לגוף העובר מספיק חמצן, בעקבות הפרעות בחבל הטבור. כאשר מזוהה תשניק על ידי הצוות הרפואי או היולדת, יש לטפל בו במהירות באמצעות זירוז הלידה או ביצוע ניתוח קיסרי. כך היה בפסק דין דנא, אשר נידון בבית המשפט המחוזי בבאר שבע.


במקרה זה, התובע נולד בשנת 1999, לאחר לידה ארוכה. בסופה, הוא חולץ בניתוח קיסרי. לאחר לידתו, התובע אובחן כסובל מנזק מוחי שהוביל לפיגור שכלי קשה. מקור הנזק היה בתשניק סב לידתי. לאמו של התובע היה זה ההיריון ה- 12 ובמהלך ההיריון היא אובחנה כחולה בסוכרת ולכן הריונה הוגדר כבעל סיכון גבוה.

 

עוד מאמרים בנושא:
רשלנות רפואית בביצוע ניתוח קיסרי שלא לצורך, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?
רשלנות רפואית – ניתוח קיסרי


לטענת התובעים, מדובר היה ברשלנות רפואית בניתוח קיסרי. לדבריהם, מקורו של התשניק היה ברשלנות רופאי חדר הלידה בבית החולים. לדידם, הצוות הרפואי שטיפל בתובעת בחדר הלידה הפר את חובת הזהירות אותה הוא חב להם ובכך התרשל. התובעים הסתמכו על חוות דעת של מומחה רפואי מטעמם.

 

לטענתו, בשל גורמי הסיכון שליוו את ההיריון, היה על הצוות הרפואי לבצע ניתוח קיסרי מיד עם תחילת הלידה ולא להמתין זמן רב, כפי שנעשה. המומחה הוסיף שגם לאחר תחילת הלידה, עם הופעת ההאטות בקצב לבו של העובר, היה על הרופאים להפנות את התובעת לניתוח קיסרי. על פי הדו"ח הרפואי בעניין, האטת קצב הלב נמדדה בשעה 11 בבוקר. אולם, ההחלטה להפנות את התובעת לניתוח קיסרי התקבלה בשעה 13:25. קרי, שעתיים וחצי מאוחר מידי, לדעת המומחה והתובעים.


בנוסף, התובעים טענו לנזק ראייתי. שכן, הן רישום המוניטור והן דו"ח המעקב הרפואי לא תיעדו את השתלשלות האירועים החל משעה 12:25 ועד לשעה 13:25, עת הופנתה התובעת לניתוח קיסרי. בשל כך, לא היה ברור מה אירע בטווח זמנים זה ומחדל התיעוד עלה לכדי נזק ראייתי. לכן, נטען כי נטל ההוכחה עבר לפתחה של הנתבעת.


מנגד, הנתבעת טענה כי נזקו של התובע נבע ממקור אחר כגון פגם גנטי, ולא מרשלנות הרופאים. לדידה, התנהלות הרופאים הייתה בהתאם למקובל ולא הייתה הפרה של חובת הזהירות. לטענתה, פרק הזמן שחלף מקבלת ההחלטה על ביצוע ניתוח קיסרי ועד לעריכתו בפועל היה כ- 13 דקות בלבד. קרי, פרק זמן סביר וקצר מהנטען על ידי התובעים.


דיון והכרעה


לדעת השופט, נתוניה המיוחדים של התובעת כגון גילה המבוגר, ריבוי ההריונות וגילוי סכרת ההיריון הקימו חובת זהירות מוגברת של הצוות הרפואי כלפיה. כלומר, נקבע כי על הצוות הרפואי היה לנקוט משנה זהירות כלפי התובעת ולהעניק לה טיפול מעבר לסטנדרט המקובל בלידה רגילה.

 

אולם, השופט פסק שההחלטה ליילד את התובעת בלידה רגילה לא הייתה רשלנית. עם זאת, נקבע כי קבלת ההחלטה על ביצוע ניתוח קיסרי הייתה מאוחרת מהנדרש. שכן, האטת דופק לבו של העובר נמדדה שעתיים וחצי לפני עריכת הניתוח הקיסרי ומצבו של העובר לאחר לידתו העיד אף הוא על המצוקה בה הוא היה שרוי. כלומר, השופט פסק שהצוות הרפואי הפר את חובת הזהירות שהוא חב לתובעים וכשל בהתנהגותו.

 

עוד פסקי דין בנושא:
מחט נותרה במהלך ניתוח קיסרי בבטנה של המטופלת
האם ניתוח קיסרי היה מונע את הנזק שנגרם לתינוק?
האם הצוות הרפואי התמהמה בהחלטה לביצוע ניתוח קיסרי?
האם ניתוח קיסרי היה מונע את הנזק המוחי שנגרם לילדה?
קשירת חצוצרות בניתוח קיסרי ורשלנות רפואית מבחינת אי הסכמה מדעת


באשר לנזק הראייתי, השופט קיבל את טענות התובעים וקבע כי הנטל הועבר לכתפי הנתבעת, אשר לא הוכיחה את היעדר התרשלותה. בנסיבות אלו, נפסק כי הנזק הראייתי לימד על התרשלות הנתבעת.


עם זאת, השופט קבע כי הקשר הסיבתי בין ההתרשלות לנזק לא הוכח במאזן ההסתברויות. זאת משום שעל פי דעות המומחים, יתכן והנזק המוחי של התובע לא נגרם מהתשניק. זאת לאור העובדה שאחד מתנאי הסף להוכחת קיומו של תשניק לא התקיים במקרה זה. השופט הבהיר כי לכאורה, לאור עובדה זו היה ראוי לדחות את התביעה. אולם, לשיטתו, תוצאה זו לא התיישבה עם דרישות הצדק וההיגיון. לכן, הוא נקט בכלל של קשר סיבתי הסתברותי והעריך את שיעור האחריות של הנתבעת לנזקו של התובע בכ- 60%. כלומר, נקבע כי על הנתבעת לשאת באחריות לכ- 60% מנזקי התובע.


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

הידבקות לאחר לידה וזיהום, רשלנות רפואית - המערערת נולדה בשנת 1957 בבית החולים אלישע. כעבור שישה ימים הוחזרה לביתה. מספר ימים לאחר מכן נתגלתה אצלה תופעה של הקאות ואיבוד נוזלים.  

התובע נולד בשנת 1982 ובשנת חייו הראשונה קיבל שלוש מתוך ארבע מנות של חיסון נגד פוליו, חרף כך חלה המערער בפוליו... 

פסק דין בעניין רשלנות רפואית בגין אי הפסקת הריון בשל חשש לפגות... 

לאחר הריון בסיכון גבוה וטיפולי פוריות, הרופא אשר התרשל בקריאת בדיקת מוניטור ושחרר את האם ההרה לביתה מבלי שהבין את הסיכון לעובר וכתוצאה מכך התינוקת נולדה עם פגיעה מוחית קשה ופגיעה רב מערכתית 

האם הופרה חובת הזהירות המוטלת על רופא שיניים סביר במסגרת מתן זריקת אלחוש למטופל? 

רשלנות רפואית - סוגיית חישוב הפיצויים

חישוב פיצויים בעקבות רשלנות רפואית. אתר "רשלנות רפואית" מציג מידע עדכני הכולל מאמרים, מדריכים, דוגמאות וכדומה... 

האם יש להטיל אחריות אישית על רופא בעקבות רשלנות רפואית במהלך הלידה? האם יש להטיל את האחריות כולה על בית החולים? היכן מתחילה ונגמרת האחריות בנושא רשלנות רפואית? קראו עוד... 

העדר רשומה רפואית במהלך ניהול לידה והעברת נטל ההוכחה בתביעה שעניינה רשלנות רפואית במהלך לידה. אירוע פרע כתפיים שהביא לשיתוק בידו של התינוק... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

השאלה באילו נסיבות קמה חובה, מכוח עוולת הרשלנות, לבצע הליך רפואי באמצעות רופא מומחה איננה פשוטה. האם לאחר הריון בסיכון חייב רופא מומחה להיות נוכח בחדר הלידה?. 

האם רשלנות בלידה הביאה ללידה של ילדה הסובלת משיתוק מוחין ואפילפסיה? האם הרופאים היו צריכים להעניק ליולדת טיפול אנטיביוטי או טיפול בסטרואידים? 

מהו ניזוק משני? האם גם הורים אשר ילדם נפגע בגין רשלנות בלידה זכאים לפיצויים בגין כאב וסבל וראש נזק לא ממוני? 

האם הרופאים התרשלו כלפי התובע והוריו בגין אי אבחון סיכוי לאירוע פרע כתפיים במהלך הלידה? 

יולדת הגיע לאשפוז במהלך הריון בבית החולים מקאסד. בשלב מסוים היא נמצאה בלידה פעילה וילדה ארבעה פגים. האם רשלנות רפואית בבית החולים גרמה לפטירתם של התינוקות לאחר זמן קצר? 

הורים מטפלים במסירות בבתם הנמצאת במצב צמח בגין רשלנות בניתוח קיסרי. האם הם זכאים לפיצויים מהמדינה מכוח החוק לתיקון דיני נזיקין אזרחיים... 

תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה לאחר ניתוח קיסרי הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב... 

לידת וואקום במקום לידה במהלך ניתוח קיסרי? האם מדובר ברשלנות רפואית בלידה? 

בית המשפט העליון דחה תביעה בגין רשלנות רפואית בלידת תאומים למרות שאחד התאומים נולד כאשר הוא סובל משיתוק מוחין... 

האם בית המשפט יקבל תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה, וזאת משום שהתובעים הוכיחו רשלנות מסוימת ולא נמצאה סיבה רפואית ברורה לשיתוק מוחין ממנו סובל התובע? 

בית המשפט המחוזי פסק כי כל אחד מהתובעים יקבל פיצויים בסך חצי מיליון שקלים, וזאת בגין החלפת תינוקות לאחר הלידה שהתגלתה כאשר מלאו לילדים 22...