www.rashlanut-refuit.org

תיקון כתב תביעה בעקבות רשלנות רפואית

תיקון כתב תביעה בעקבות רשלנות רפואית

ככלל, לבית המשפט סמכות להתיר לכל אחד מבעלי הדין לתקן את כתב הטענות, בכל אחד משלבי ההליך, ובלבד שהדבר דרוש לשם הכרעה במחלוקות שבין הצדדים. סמכות זו עוגנה בתקנה 92 לתקנות סדר הדין האזרחי, ונידונה רבות בפסיקה. על פי ההלכה המשפטית, התיקון מסייע בייעול ההליך המשפטי, מאחר והוא מאפשר לבעלי הדין לדון בשאלות האמיתיות שנמצאות במחלוקת. על כן, בתי המשפט נוטים לקבל את בקשות התיקון, לא משנה מהי עילת התביעה. דוגמא לכך, במקרה הבא.


במקרה זה, הוגשה לבית המשפט בקשה לתיקון כתב תביעה בנזיקין. עילת התביעה הייתה רשלנות רפואית באבחון מחלה. על פי הנטען בבקשה, המבקשת עברה אצל המשיבה בדיקות ממוגרפיות, שפורשו על ידי הרופאים כתקינות. אולם, לאחר זמן מה, בגופה של המבקשת התגלה גילוי ממאיר וחודרני בשד. לטענת האחרונה, לו מחלתה הייתה מאובחנת בשלב מוקדם יותר, היה ניתן להימנע מהטיפול הקשה שנאלצה לעבור. למעשה, המבקשת טענה שמחלתה לא אובחנה מוקדם יותר עקב רשלנות עובדי המשיבה.


טיעוני הצדדים


בהליך זה, המבקשת פנתה לבית המשפט בבקשה לתיקון כתב התביעה, כך שיתאפשר לה להוסיף חוות דעת רפואית של רופאים מומחים מטעמה. היא הדגישה את החשיבות שבהגשת חוות הדעת בחלוף פרק זמן ארוך דיו - על מנת להבטיח שהמחלה לא חזרה לגופה ושעילת התביעה הייתה פגיעה בסיכוי החלמה בלבד.

 

עוד מאמרים בנושא:
רשלנות רפואית באיחור באבחון סרטן מסוג לימפומה, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?
רשלנות רפואית באבחון סרטן כליה גרורתי, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?
רשלנות רפואית באבחון סרטן הלבלב, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?
אבחון כושל של סרטן לימפומה מסוג הודג'קין, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?
רשלנות רפואית בניתוח להסרת גידול סרטני בבלוטת התריס, מתי תוגש תביעה?


לא זו אף זו, המבקשת הייתה במקצועה רופאה מומחית. על כן, היא התלבטה רבות טרם הגשת התביעה, בשל החשש מהמחיר החברתי הכרוך בניהול ההליך המשפטי. בסופו של דבר, היא החליטה להגיש את התביעה תוך צירוף כל חוות הדעת שהיו עשויות להיות רלוונטיות.


יתרה מזאת, במקרה זה, תיקון כתב התביעה בא לידי ביטוי בהוספת חוות הדעת בלבד ולא היה שינוי מהותי. לפיכך, תיקון כתב התביעה לא היה עתיד לגרום נזק למשיבה, בפרט מאחר והמבקשת טרם נבדקה על ידי רופא מומחה מטעם הראשונה.


מנגד, המשיבה התנגדה לבקשה וביקשה לדחות את התביעה כולה מחמת התיישנות. זאת מאחר ובדיקות הממוגרפיה שבוצעו למבקשת נערכו בשנת 1998 ובשנת 2000, אך התביעה הוגשה בחלוף שבע שנים. כלומר, לאחר המועד המותר בחוק. יתרה מזאת, הבקשה לצירוף חוות הדעת הוגשה לאחר שנה מיום הגשת התביעה עצמה. על כן, היעתרות לבקשה הייתה עלולה לפגוע בזכויות מהותיות של המשיבה, לטענתה. עוד נטען שמאחר והמבקשת לא צירפה חוות דעת רפואית לכתב התביעה המקורי, לא הוכחו טענות שברפואה ודין התביעה היה להימחק.


דיון ומסקנות


לאחר שקילת מכלול טענות הצדדים, השופטת קיבלה את הבקשה. היא פסקה שעל המקרה דנן, לא חלה התיישנות מאחר והמבקשת גילתה אודות העובדות שהווה את עילת התביעה רק ביוני 2001, אז אובחן הגוש בשד שמאל. לפי סעיף 8 לחוק ההתיישנות, מניין תקופת ההתיישנות החל ביום בו נודעו למבקשת עובדות אלו ולכן, התביעה לא התיישנה. קרי, לא חלפו שבע שנים עד להגשתה.

 

עוד פסקי דין בנושא:
חולה סרטן התאבד לאחר שקרא את פענוח הבדיקות שנשלח אליו בדואר
רשלנות במעקב אחר נקודת חן מסרטנת ותביעה כנגד איכילוב
רשלנות רופא משפחה באבחון סרטן בעקבות אי הפנייה לקולנוסקופיה
האם כריתת רחם במקום הקרנות, בטיפול בסרטן, היא רשלנות רפואית?
ניתוח מיותר בגין אבחון שגוי של סרטן בעמוד השדרה


לגופו של עניין, השופטת נדרשה לבחון האם לאחר תיקון כתב התביעה, כל העובדות הרלוונטיות היו עתידות להיפרש בבית המשפט, באופן שיוכל לדון במחלוקות. קרי, האם התיקון היה חיוני לשם ההכרעה. בנוסף, השופטת נדרשה לבחון האם בקשת התיקון הוגשה בשיהוי ניכר.


במקרה זה, נקבע שחרף העובדה שהבקשה לתיקון הוגשה בחלוף עשרה חודשים ממועד הגשת התביעה המקורית, לא היה מדובר בסיבה שהצדיקה את דחיית הבקשה. כמו כן, השופטת לא שוכנעה שתיקון כתב התביעה היה עתיד לגרום למשיבה נזק בלתי הפיך. זאת בפרט לאור העובדה שהמבקשת עצמה טרם נבדקה על ידי רופא מומחה מטעם הראשונה, והתיקון לא הצריך שינוי מהותי של כתב ההגנה. לאור האמור לעיל, השופטת קיבלה את בקשת התיקון, על מנת שלבית המשפט תהיה אפשרות להיחשף לכלל המידע הרלוונטי טרם הכרעה במחלוקות.
 


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

התובעת סובלת ממחלת סרטן השד, זאת משום שקופת החולים ובית החולים לא השכילו לאבחן את הסרטן במועד. אי לכך, התפשטה המחלה בגופה של התובעת... 

התובעת טוענת כי איחור בביצוע ממוגרפיה גרם לאבחון מאוחר של סרטן השד. אי לכך, תובעת היא פיצויים בגין רשלנות רפואית... 

המנוחה לא הופנתה על ידי הרופאים לביצוע בדיקת קולונסקופיה ועל כן לא אובחן סרטן המעי הגס ממנו סבלה. האם מדובר ברשלנות רפואית? 

לתובע, נער צעיר, התגלה גידול שפיר בראשו. בסמוך לאחר גילויו, הוסר רובו של הגידול בהליך ניתוחי, אולם לתובע נגרמו בעטיו של הגידול ושל הניתוח נזקים רבים. 

התובעת נבדקה על-ידי רופא כאשר היתה חולה בסרטן. הרופא טעה באבחנה בסוברו כי מדבר במקרה פסיכיאטרי ועל יסוד אבחנתו נשלחה התובעת לביתה ללא טיפול במחלתה.  

התובעת סובלת ממחלת הסרטן. לטענתה, הרופאה שטיפלה בה במסגרת עבודתה בקופ"ח הכללית התרשלה בגילוי סרטן השד, וכתוצאה מכך הטיפול המאוחר - לרבות כריתת השד. 

התובעת פנתה באוקטובר 1994, בגיל 34, לרופא המשפחה שלה, בבקשה שיפנה אותה לבדיקת ממוגרפיה של השד. הרופא סרב לבקשתה. לאחר מספר פניות נוספות לרופא נבדקה התובעת והתגלה אצל התובעת סרטן שד גרורתי 

התובע חש בהפרעה בראיה בעינו השמאלית. הוא הופנה לבדיקות, ונערכה לו בדיקה בתהודה מגנטית – MRI, אשר ממצאיה העידו על גידול בבלוטת יותרת המוח שפגע בעצב הראיה השמאלי. התובע עבר ניתוח להסרת הגידול. לטענתו הרופאים התרשלו כלפיו בביצוע הניתוח הראשון ובמעקב אחר דליפת נוזל ה-CSF לאחר הניתוח הראשון ולאחר הניתוח השני. רשלנות זו גרמה לכך שהוא לקה פעמיים בדלקת קרום המוח ונותר עם פגיעות נוירולוגיות ופסיכיאטריות קשות בגינן הוא תובע פיצוי מהנתבעים.  

המנוחה עברה טיפולים קרינתיים וכימוטרפיים שלא הועילו. המחלה התפשטה במהירות לאיברים הפנימיים בבטנה. בחודש דצמבר 1995 הגידול הסרטני גרם לחסימת הפרשת השתן מהכליות 

המנוחה שהיא ילידת שנת 1972, נפטרה ביום 7.10.03 ממחלת הסרטן במעי הגס. התובעים טוענים כי הנתבעים אחרו באיבחון המחלה, בשל טיפול בלתי סביר במנוחה. 

בית המשפט העליון קיבל ערעור של מכבי שירותי בריאותי ורופאה מטעמה והפחית את שיעור אחריותן של האחרונות בנוגע לאי אבחון סרטן בעקבות רשלנות רפואית ממנה נפטרה מנוחה. בהתבסס על חוות דעת רפואית אשר הוצגה בפני בית המשפט, הוסכם בין הצדדים כי לפני הרשלנות הרפואית המדוברת... 

האם רופאי הדסה עין כרם התרשלו כלפי התובע באבחון גידול סרטני בראשו, או שמא ערעור הרופאים יתקבל בבית המשפט העליון... 

בני משפחתה של אישה אשר נפטרה מסרטן טענו כי מדובר ברשלנות רפואית וזאת משום שהרופאים לא דאגו למעקב ראוי אחר המנוחה... 

בית המשפט קבע כי תלונותיו של התובע הצדיקו ביצוע בירור נוירולוגי מעמיק יותר מהבירור אשר נעשה בפועל. אי לכך, מדובר ברשלנות רפואית מצד הרופאים הנתבעים... 

האם רשלנות רפואית של המדינה התבטאה בכך שלא נמסרו לתובעת פרטים בדבר הסיכון לחלות בסרטן בעקבות הקרנות שעברה בילדותה נגד גזזת? 

האם מעקב הריון פרטי אשר לא הסתיים בביצוע הלידה על ידי הרופא הפרטי מהווה הפרה של חובת האחריות כלפי המטופלת? 

האם רופאי בית החולים התרשלו כלפי המנוחה בכך שלא אבחון את מחלת סרטן הריאות ממנה סבלה לאחר צילום רנטגן אקראי שבוצע בעקבות דימום ומצוקה רפואית בתום לידה?  

התובעת טענה כי רופאת המשפחה ורופאי קופת חולים התרשלו בכך שהתעלמו מתלונותיה לאורך שנים, תוך שהם אינם עורכים את הבדיקות והבירורים הנדרשים... 

רופא חדר המיון אשר בדק את התובע, לא ידע להשיב בבית המשפט האם עיין בתיק האשפוז או סיכום המחלה של התובע... 

האם המטופל נתן את הסכמתו המודעת לביצוע כריתת גידול בבלוטת יותרת המוח? האם במידה והיה המטופל יודע על כל הסיכונים, היה הוא מאשר את קיום ההליך הרפואי?