רשלנות רפואית באבחון סרטן כליה גרורתי, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?
גידול סרטני מסוג RCC נחשב לסוג השכיח ביותר של סרטן כליה ובפועל מהווה יותר מ-90% מגידולי הכליה הממאירים. בדומה לכל סוגי הסרטן, גם גידול מסוג זה מתחיל קטן ומתפתח במשך הזמן. את רוב הגידולים בכליה ניתן לגלות לפני ששלחו גרורות לאיברים אחרים באמצעות בלוטות לימפה או מחזור הדם. בדומה לסוגי סרטן אחרים, גם בגידול כלייתי מסוג RCC קשה לטפל ביעילות לאחר ששלח גרורות לאיברים אחרים.
כיצד ניתן לטפל בסרטן הכליה?
הטיפול העיקרי בסרטן הכליה הוא באמצעות ניתוח כאשר סיכויי ההישרדות של המטופל בהיעדר ניתוח הם נמוכים מאוד. במהלך הניתוח מוסר הגידול הסרטני יחד עם חלק מהרקמה שסביבו או יחד עם כל הכליה ואף עם השופכן. בחלק מהמקרים המנתח יצטרך להסיר גם את בלוטת יותרת הכליה.
כריתה רדיקלית של הכליה כוללת הסרה של כל הכליה יחד עם הגוש הסרטני שמצוי בתוכה, הסרה של בלוטת יותרת הכליה כמו גם הסרה של רקמת שומן שמצויה סביב הכליה. במסגרת כריתה חלקית של הכליה יוסר חלק כליה שמכיל את הגוש הסרטני. כריתה חלקית תתבצע לרוב אצל מטופלים עם סרטן בשתי הכליות או במטופלים עם כליה אחת שבה התפתח גידול סרטני. ניתוח מסוג זה מאפשר למטופל עם כליה אחת לשמור על תפקוד כלייתי ולהימנע מהצורך לקבל טיפולי דיאליזה.
ניתוח להסרת גידול כלייתי ניתן לבצע גם באמצעות כריתה לפרוסקופית שמתבצעת דרך חתכים קטנים בדופן הבטן. במהלך הניתוח מוכנסת מצלמה זעירה שמאפשרת לראות את הכליה. דרך החתכים הנוספים מוכנסים כלי הניתוח. גישה זו משמשת לטיפול ברוב גידולי הכליה שלא ניתן לטפל בהם באמצעות כריתה חלקית. בחירה בניתוח בגישה לפרוסקופית מאפשרת לקצר את משך האשפוז לאחר הניתוח, לסבול מכאבים פחותים בעוצמתם וליהנות ממשך החלמה קצר יותר לעומת ניתוח רגיל שאינו בגישה לפרוסקופית.
רשלנות רפואית באבחון ובטיפול בסרטן כליה גרורתי
אם הצוות הרפואי התרשל באבחון סרטן כליה גרורתי או בטיפול בו, המטופל או עזבונו יוכלו להגיש תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית נגדו. כדי להוכיח את התביעה ולבססה, המטופל או עזבונו יצטרכו לצרף לתביעה חוות דעת של מומחה רפואי בתחום האונקולוגי אשר ייבחן אם התנהלות הצוות הרפואי אכן מהווה סטייה מסטנדרט התנהגות רפואי מקובל, ייבחן את סוג הנזק שנגרם למטופל ואת היקפו ויתייחס גם לקיומו של קשר סיבתי בין ההתרשלות של הצוות הרפואי לבין הנזק שנגרם למטופל.
סרטן כליה גרורתי אובחן באיחור - המטופל יקבל פיצוי בסך 9.6 מיליון שקלים
בית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל לאחרונה תביעת פיצויים שהגיש מטופל נגד בית חולים במרכז הארץ לאחר שאובחן אצלו סרטן כליה גרורתי באיחור של כשנתיים, דבר שלטענתו גרם לכך שהגידול התפשט בגופו עם גרורה ריאתית וסיכויי ההחלמה שלו פחתו משמעותית. לאחר שבחנה את מכלול העדויות והראיות השופטת קבעה כי הגילוי המאוחר של המחלה הוביל לפגיעה שעולה על 50% בסיכויי ההחלמה של המטופל ועל כן הוא זכאי לקבל פיצויים על מלוא הנזק שנגרם לו בעקבות התרשלות בית החולים.
לפי טענות המטופל, הצוות הרפואי בבית החולים אבחן באיחור של כשנתיים את מחלת סרטן הכליה הגרורתית שממנה סבל ובשל כך הגידול התפשט בגופו עם גרורה ריאתית וגרם לכך שסיכויי ההחלמה שלו נפגעו משמעותית.
המטופל טען כי הצוות הרפואי התעלם מההמלצה להמשיך את הבירור בכליה שמאל לנוכח הממצאים שהודגמו בבדיקת ה-CT. המטופל הוסיף וטען כי הצוות הרפואי חרג מחובתו כאשר ביצע רביזיה רשלנית של בדיקת האולטרא סאונד מול בדיקת ה-CT כאשר האזור הפתולוגי שהודגם בבדיקת ה-CT לא הופיע בבדיקת האולטרא סאונד באופן שניתן להסתמך עליו.
מנגד, בית החולים לא טען כל טענת הגנה בשאלת ההתרשלות ואף לא הגיש חוות דעת רפואית בסוגייה זו.
הצוות הרפואי היה מחויב לפעול כדי לברר את טיבו של הממצא שהודגם בבדיקת ה-CT
לאחר שבחנה את מכלול הנתונים הרלבנטיים, השופטת קבעה שאין מחלוקת שהצוות הרפואי היה מחויב לפעול כדי לברר את טיבו של הממצא שהודגם בבדיקת ה-CT ובירור כזה היה מביא לאבחון המחלה בשלב מוקדם יותר.
השופטת קבעה כי בית החולים התרשל בטיפול הרפואי שהעניק למטופל בכך שלא המשיך את הבירור שהיה עליו לבצע לפי הממצאים שהתגלו בבדיקת ה-CT שנערכה למטופל. התרשלות זו הובילה לכך שהמחלה אובחנה רק בשנת 2014 במקום בשנת 2012. לאחר שקבעה כי קיים קשר סיבתי בין ההתרשלות של הצוות הרפואי לבן הנזקים שנגרמו למטופל השופטת קבעה כי נזקיו של המטופל מסתכמים בסך של 9,625,773 שקלים עבור הפסדי שכר לעבר, לעתיד והפסדי פנסיה, כאב וסבל וקיצור תוחלת חיים, הוצאות רפואיות, עזרת צד שלישי ושכר טרחת עורך דין.
כמו כן, השופטת קבעה כי מסכום הפיצויים הכולל שפסקה יש לנכות את תגמולי המוסד לביטוח לאומי שקיבל המטופל, הקשורים למחלת הסרטן, בהתאם לחוות דעת אקטוארית.
ת"א 53623-05-17