רשלנות רפואית באבחון מחלות גנטיות נוירולוגיות, מתי תוגש תביעה?
בעוד לכל ילד קצב התפתחות שונה, 10% ילדים מכלל האוכלוסייה סובלים מאיחור התפתחותי משמעותי. לפי פרוטוקולי הטיפול המקובלים, ילדים אלו ייכנסו למעקב שמטרתו לבדוק ולאתר את הסיבה לאיחור מכיוון שיש חשד לפגיעה דוגמת פגיעות מוטוריות, איחור התפתחותי גלובלי, הפרעות באיברי החישה והפרעות התנהגות.
שתי קבוצות של איחורים התפתחותיים
את מקרי האיחור ההתפתחותי מקובל לחלק לשתי קבוצות. קבוצה אחת מתייחסת לאיחור התפתחותי שנמצא ללא הפרעה נוספת. מדובר בצורה השכיחה והבעייתית יותר למניעה ולאבחון. זאת מכיוון שהילדים נולדים בריאים ללא כל ממצא מחשיד במהלך ההיריון ובלידה. החל מגיל מספר חודשים מתחילים להופיע סימנים של איחור התפתחותי.
הקבוצה השנייה כוללת איחור התפתחותי כחלק מתסמונת אשר כוללת גם ליקויים תפקודיים דוגמת חירשות או מומים בלב, במוח ועוד. כיום מוכרות אלפי תסמונות מסוג זה ולכל אחת יש מאפיינים ייחודיים.
מהן הסיבות לאיחור התפתחותי?
סוג אחד של סיבות לאיחור התפתחותי הקשורות לתורשה הן סיבות אשר אינן נוטות לחזור בהריון נוסף, כלומר סיבות סביבתיות או גנטיות שאינן תורשתיות. במסגרת זו כלולים שינויים חדשים שהתרחשו במטען הגנטי של היילוד אשר מקורן לא בהוריו.
סוג שני של סיבות כולל צורות שנוטות לחזור פעם נוספת במשפחה אשר נובעות מליקויים גנטיים תורשתיים וקשורות לשינויים בחומר הגנטי של ההורים. כדי לסווג איחור התפתחותי ולהגיע לאבחנה מדויקת ככל האפשר שתאפשר להתאים טיפול פרטני ליילוד יש לבצע ייעוץ גנטי.
ייעוץ גנטי לאיתור איחור התפתחותי
במסגרת תהליך הייעוץ הגנטי תילקח היסטוריה משפחתית מפורטת מההורים ותיערך להם בדיקה מקיפה. כמו כן ייבחנו הנתונים הרלבנטיים כולל תוצאות בדיקות שנערכו להורים. בהתאם לנתונים יומלץ להורים לבצע בדיקות נוספות כולל בדיקות גנטיות, דגימות DNA ועוד. הייעוץ הגנטי כולל הסברים בדבר ההשלכות האפשריות שיש לממצאים על בני המשפחה.
אם נגרם ליילוד נזק עקב רשלנות רפואית של הצוות הרפואי אשר לא ביצע בדיקות גנטיות למרות קיומם של סימנים מחשידים, ניתן יהיה להגיש נגדו תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית. כדי להוכיח את התביעה ולבססה, התובע יצטרך לצרף לתביעתו חוות דעת של מומחה רפואי בתחום הרלבנטי. כדי לזכות בפיצויים, התובע יצטרך להוכיח באמצעות חוות הדעת כאמור כי הצוות הרפואי התרשל כלפיו, וכי בעקבות התרשלותו נגרם לו נזק.
פיצוי בסך של יותר מ-10 מיליון שקלים לילדה שלא אובחנה כראוי ונולדה עם נכות נוירולוגית משמעותית
בית המשפט המחוזי בירושלים קיבל תביעת פיצויים שהגישו הוריה של ילדה אשר נולדה עם פיגור התפתחותי קשה ופיגור שכלי בינוני עקב מוטציה גנטית. לאחר שהשופט בחן את מכלול העדויות והראיות הוא קבע כי קופת החולים התרשלה בכך שלא הפנתה את האם לבצע ייעוץ גנטי.
לפי העובדות שמופיעות בפסק הדין, בתאריך 23.1.2000 נולדה להורים בת שלאחר הלידה אובחנה כסובלת מפיגור התפתחותי קשה ומפיגור שכלי בינוני בעקבות מוטציה גנטית.
ההורים טענו כי קופת חולים שבה בוצע לאם מעקב הריון לא הפנתה אותה לייעוץ גנטי למרות העובדה שנצפתה האטה חמורה בקצב גדילת העובר. ההורים הוסיפו וטענו כי קופת חולים לא ערכה בירור מידי באשר לרווחת העובר למרות האטה חמורה בגדילתו. כמו כן נטען כי לא בוצעה בדיקת אולטרא סאונד דחופה, לא נעשה ניטור של לב העובר, לא נעשתה בדיקת זיהומים ולא נבדקה זרימת הדם לעובר.
קופת חולים התרשלה בכך שלא הסיקה את המסקנות המתבקשות מהמדדים של העובר
לאחר שבחן את מכלול העדויות והראיות השופט קבע שקופת חולים התרשלה בכך שלא הסיקה את המסקנות המתבקשות מהמדדים של העובר והפרה את חובתה ליידע את האם בדבר קיומן של אסכולות רפואיות הרואות נתונים אלו כנתונים שמצדיקים ביצוע ייעוץ גנטי. השופט הוסיף וקבע כי קופת חולים התרשלה כלפי ההורים וכלפי הבת וציין כי קיים קשר סיבתי בין ההתרשלות של קופת חולים לבין הנזק שנגרם לבני המשפחה.
השופט קבע כי נכותה של הילדה היא בשיעור של 100% ופסק לה פיצויים בסך כולל של 8,526,000 שקלים עבור נזק לא ממוני, הפסד כושר השתכרות, סיעוד ועזרת צד שלישי, ניידות, הוצאות רפואיות ואחרות והוצאות אפוטרופסות. כמו כן נקבע כי לסכום זה יתווסף שכר טרחת עורך דין בשיעור 23.4% מהסכום בסך של 1,995,084 שקלים.
כמו כן נקבע כי קופת חולים תשלם להורים הוצאות משפט כולל אגרה וכן את עלויות חוות הדעת של המומחים הרפואיים.
ת"א 29349-12-12