רשלנות רפואית בביצוע הרדמה אפידורלית במהלך לידה, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?
אלחוש אפידורלי שמתבצע באמצעות זריקת אפידורל הוא משכך כאבים אשר מוזרק לגב התחתון של היולדת, גורם להרדמת העצבים באזור ומונע מהאישה היולדת לחוש כאבים. התרופה שמוזרקת חוסמת אותות כאב עוד בעמוד השדרה, לפני הגעתם למוח. המונח אפידורל נובע מהאזור אשר אליו מוזרקת התרופה - החלל האפידורלי אשר נמצא בגב התחתון ליד עמוד השדרה. זריקת אפידורל נחשבת לשיטה השכיחה והיעילה ביותר בעולם להקלה על כאבים בזמן לידה.
הרדמה אפידורלית יכולה לשמש כהרדמה במהלך ניתוח קיסרי
זריקת אפידורל משפיעה אך ורק על חלק הגוף התחתון של היולדת ועל כן מאפשרת לה לשמור על צלילות וערנות במהלך הלידה. אם בלידה מתעורר צורך בביצוע ניתוח קיסרי, ההרדמה האפידורלית יכולה לשמש כהרדמה במהלך הניתוח ולמנוע שימוש בהרדמה כללית במקרים של צורך בניתוח קיסרי דחוף.
מתי תינתן זריקת אפידורל ליולדת?
הזריקה ניתנת ליולדת בשלב של לידה פעילה כאשר בירידת מים ובמצבים נוספים ניתן לתת את הזריקה בשלב מוקדם יותר. את ההזרקה יבצע רופא מרדים אשר יבקש מהיולדת לשכב על צד שמאל, לקמר את הגב ולהשתדל שלא לזוז. המרדים יחטא את אזור הגב התחתון, ייתן זריקת הרדמה מקומית באזור, יחדיר מחט לאזור המתאים בעמוד השדרה ויעביר דרכה צינורית דקה לחלל האפידורלי. צינורית זו תשמש למתן חומרי האלחוש לפי הצורך. לאחר החדרת הצינורית המחט תוצא והצינורית תתקבע בגבה של היולדת. הצינורית לרוב תוצא מגב היולדת כשעתיים לאחר הלידה.
השפעת הזריקה מורגשת לרוב לאחר 10-20 דקות ממועד ההזרקה
תחושת היחלשות הצירים לאחר ההרדמה האפידורלית לרוב תורגש תוך מספר דקות ממועד הזרקת חומרי האלחוש לחלל האפידורלי ותגיע להשפעה מרבית תוך כ-10-20 דקות.
תופעות הלוואי העיקריות לאחר קבלת זריקת אפידורל כוללות בין היתר בחילות, רעד וכאבים באזור הזריקה. לעיתים תיתכן תחושת קוצר נשימה וקושי במתן שתן לאחר הלידה.
מהם הסיבוכים האפשריים בעקבות קבלת אלחוש אפידורלי?
בעוד שכיחות הסיבוכים בעקבות קבלת זריקת אפידורל היא נמוכה, ניתן לציין סיכון לירידה בלחץ הדם מספר דקות לאחר קבלת חומרי ההרדמה. ירידה זו עשויה להיות מלווה בשינויים שייראו בניטור לבו של העובר. הטיפול במצב כזה יכלול מתן עירוי נוזלים, חמצן ובחלק מהמקרים תינתן גם תרופה להעלאת לחץ דם. סיבוך אפשרי נוסף הוא דלף של נוזל מחוט השדרה עקב ניקובו בעת מתן הזריקה האפידורלית, אשר עלול לגרום לכאבי ראש חזקים. בעוד ברוב המקרים הדלף חולף עם טיפול בנוזלים ונוגדי כאבים, לעיתים יש צורך לבצע הזרקת דם עצמית של היולדת לחלל האפידורלי. סיבוכים נדירים יותר כוללים זיהום או דימום באזור ההזרקה, פגיעה נוירולוגית קבועה או פגיעה של המחט בשורש עצב שגורמת לכאב חד וחזק.
אם הצוות הרפואי התרשל במהלך מתן זריקת אלחוש אפידורלי ובעקבות התרשלותו נגרם ליולדת נזק הרי שהיא תוכל להגיש נגדו תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית. כדי להוכיח את התביעה ולבססה היולדת תצטרך לצרף לה חוות דעת של מומחים רפואיים בתחומים הרלבנטיים לפגיעה שנגרמה לה.
מהו סכום הפיצוי ליולדת שנפגעה במהלך הרדמה אפידורלית?
בית המשפט המחוזי מרכז-לוד קיבל תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית שהגישה יולדת לאחר שנגרם לה נזק בעקבות זריקת הרדמה אפידורלית שקיבלה. לאחר שהשופטת בחנה את כלל העדויות והראיות היא קבעה כי הרופא המרדים התרשל בכך שהזריק ליולדת את הזריקה בגובה D12-L1 ולא בגובה L4-L5 כאשר בלתי סביר לשגות בגובה ההזרקה לנוכח מרחק של 20 ס"מ בין שני האזורים.
השופטת קבעה כי לא נותרה ליולדת נכויות קבועות בתחום הנוירולוגי ובתחום האורולוגי אך קיבלה את חוות דעתו של המומחה הרפואי שמינתה בתחום הפסיכיאטריה, אשר לפיה בעקבות התרשלות הרופא המרדים נגרמה ליולדת נכות בשיעור של 10%.
בסופו של דבר, השופטת פסקה ליולדת פיצוי בסך 100 אלף שקלים בגין הפסדי השתכרות שיגרמו לה בעתיד אם תחליט לצאת לעבוד בשל מגבלות תפקודיות שנובעות ממצבה הנפשי. השופטת פסקה ליולדת פיצוי בסך של 20 אלף שקלים בגין עזרת צד שלישי לה נזקקה בעבר ופיצוי בסך 150 אלף שקלים עבור כאב וסבל.
השופטת קבעה כי מסכום הפיצוי הכולל יש להפחית ליולדת סכומי תגמולים מהמוסד לביטוח לאומי בסך של 92,233 שקלים. עוד נקבע כי בית החולים ישלם ליולדת שכר טרחת עורך דין בסך של 40 אלף שקלים והוצאות משפט בסכום של 30 אלף שקלים.
ת"א 34492-08-14