רשלנות רפואית בניתוח דיסקטומיה בעמוד השדרה המותני, מתי ניתן לתבוע פיצויים?
.jpg)
בעוד כמעט כל אדם סובל מפעם לפעם מכאבי גב, ברוב המקרים הכאבים חולפים מעצמם לאחר זמן קצר ואינם פוגעים ביכולת התפקוד היומיומית. עם זאת, לעיתים ישנם מצבים שבהם כאבי הגב מחמירים מאוד ואף עלולים להקרין לגפיים התחתונות, לגרום לתחושת נמלול ובמקרים קשים אף להוביל לאובדן שליטה על הסוגרים.
התופעות הללו נגרמות על פי רוב עקב לחץ שמופעל על שורשי העצבים אשר יוצאים מחוט השדרה או אפילו מלחץ שמופעל על חוט השדרה. העצבים שמקורם בחוט השדרה ממשיכים ממנו אל כל חלקי הגוף. על כן, לחץ מתמיד על עצב מסוים באזור זה עשוי להשפיע על תפקודם של איברים שונים בגוף האדם. אחת התופעות השכיחות ביותר בהקשר זה היא תופעה של כאב שמקרין מהגב לאחת הרגליים. כאב זה מכונה גם כאב סכיאטי ומקורו בבעיה בחוליות המותניות של עמוד השדרה.
הטיפול הראשוני בבעיה לרוב יהיה שמרני באמצעות טיפולי פיזיותרפיה, מתן תרופות אנטי דלקתיות ועוד. במקרים שבהם הכאב אינו חולף, נמשך ואף מחמיר, ניתן יהיה לשקול אפשרות לניתוח.
מהו ניתוח דיסקטומיה?
בין חוליות עמוד השדרה נמצא נוזל דמוי ג'ל שנועד למנוע חיכוך בין החוליות ולשמש כבולם זעזועים של הגוף. החומר מכונה דיסק והוא בין הראשונים להיפגע במצבים של שחיקה ולחץ על עמוד השדרה.
הדיסק הוא מעטפת דקה, עבה ועגולה שבתוכה נמצא נוזל צמיגי. תנועה לא נכונה או מאמץ יתר של הגב יגרמו לאחר פרק זמן מסוים לקרעים במעטפת של הדיסק ולבליטתו מחוץ לגבולות, וזאת תוך הפעלת לחץ על עצבים שונים. הלחץ עלול לפעול על חוט השדרה עצמו או על שורשי העצבים.
במצב חומר ניתן לכרות את הדיסק בניתוח שמכונה דיסקטומיה. הכריתה מתבצעת באופן חלקי או מלא בהתאם לאזור הלחץ. כמו כן ייבחן במהלך הניתוח האם יש אזורי עצם שיש צורך לכרות.
ההתאוששות לאחר ניתוח דיסקטומיה היא ארוכה יחסית וביצוע הניתוח בשיטה זעיר פולשנית יאפשר החלמה קצרה יותר.
כיממה לאחר הניתוח, המטופל ישוחרר לביתו עם המלצה להפעלה זהירה של הגוף, הימנעות מהרמת משאות כבדים וכיפוף של הגב. נוסף על כך, במהלך תקופה זו ייאסר על המטופל לשבת למשך פרק זמן ממושך של יותר מ-10 דקות והוא יופנה לקבל טיפולי פיזיותרפיה.
רשלנות רפואית בניתוח דיסקטומיה
אם במהלך ניתוח דיסקטומיה איש צוות רפואי סטה מסטנדרט של פרקטיקה רפואית מקובלת ובעקבות חריגה זו נגרם למטופל נזק, הרי שניתן יהיה להגיש תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית. לצורך הוכחת התביעה וביסוסה, התובע יצטרך לצרף לתביעתו חוות דעת של מומחה רפואי בתחום הכירורגיה האורטופדית שתתייחס להתרשלות הצוות הרפואי, לנזק שנגרם למטופל בעקבותיה ולקשר הסיבתי שבין ההתרשלות לבין הנזק.
360 אלף שקלים למטופלת שעברה ניתוח מיותר לכריתת חלק מדיסק בגובה L4-L5
בית המשפט המחוזי בחיפה קיבל תביעת פיצויים שהגישה אישה צעירה שסבלה במשך שנים מכאבים והגבלות בתנועות עמוד השדרה המותני נגד בית חולים לאחר שנגרמה לה נכות אורתופדית רפואית בשיעור של 10% בעקבות ניתוח שבו נכרת חלק מדיסק בגובה L4-L5. לאחר שהשופט בחן את מכלול העדויות והראיות הוא קבע כי הניתוח השני מתוך שלושת הניתוחים שעברה המטופלת היה מיותר וגרם לה לנכות בשיעור של 10% לאחר שבמהלך הניתוח עברה קיבוע של החוליות באמצעות מקבע דינמי ולא באמצעות מקבע קשיח כפי שבוצע לה בניתוח השלישי, וזאת מכיוון שבמועד הניתוח השני לא היה בנמצא מקבע קשיח בבית החולים.
בית החולים התרשל כלפי המטופלת בכך שביצע לה ניתוח מיותר בעמוד השדרה
השופט קבע כי בית החולים והצוות הרפואי התרשלו כלפי המטופלת בכך שביצעו לה ניתוח מיותר. הוא הוסיף כי לו נמצא מקבע קשיח בבית החולים בזמנים הרלבנטיים היה נכון להסיר את הדיסק ולקבע את המרווח שבין חוליות L4-L5 תוך שימוש במקבע קשיח, כפי שאכן נעשה בניתוח השלישי.
לאחר שבחן את חוות הדעת שהגישו הצדדים ואת יתר העדויות והראיות השופט קבע כי בעקבות הניתוח השני נגרמה למטופלת נכות רפואית כוללת בשיעור של 10%.
השופט ציין כי המטופלת הודתה ששנים לפני הניתוחים היא לא עבדה כלל וייחסה זאת למצבה המשפחתי וללידת ילדיה. מכיוון שהמטופלת לא צירפה תלושי שכר לתביעתה, השופט החליט לפסוק לה פיצוי גלובלי עבור הפגיעה בכושר ההשתכרות שלה.
בסופו של דבר, השופט קבע שבית החולים יפצה את המטופלת בסך כולל של 360 אלף שקלים, עבור פגיעה בכושר ההשתכרות, כאב וסבל, עזרת צד ג', הוצאות רפואיות ושכר טרחת עורך דין.
ת"א 8929-12-16