רשלנות רפואית בניתוח להסרת גידול בחוט השדרה הצווארי, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?
כל החושים ותפקודי הגוף נשלטים על ידי מערכת העצבים המרכזית אשר מורכבת מהמוח, מחוט השדרה ומרשת העצבים ההיקפית אשר יוצאת מחוט השדרה ופרוסה בכל רחבי הגוף.
חוט השדרה יוצא מבסיס הגולגולת וממשיך מטה דרך תעלה בחוליות שיוצרות את עמוד השדרה, כמו שהמוח מוגן באמצעות עצמות הגולגולת, כך חוט השדרה מוגן באמצעות חוליות עמוד השדרה כאשר העצבים יוצאים מחוט השדרה דרך פתחים שקיימים בין החוליות.
חוט השדרה מכיל את מסלולי התקשורת העצבית בין הגוף לבין המוח וההיפך, בכל הנוגע לתנועה ולתחושה, כאשר מסרים עצביים יכולים לנוע מטה או מעלה לאורך חוט השדרה.
גידולים בחוט השדרה
תאים בתוך מערכת העצבים המרכזית גדלים על פי רוב לפי סדר ונתונים לבקרה. עם זאת, אם בעקבות סיבה כלשהי משתנה הסדר, התאים ימשיכו לגדול ולהתחלק ללא בקרה וליצור גידול או גוש. גידול עשוי להיות ממאיר או שפיר כאשר תאים של גידול שפיר לא מתפשטים מעבר למיקומם הראשוני- מקורי. לעומת זאת, בגידול סרטני התאים יכולים להרוס את הרקמה הבריאה ולהתפשט לחלקים אחרים במערכת העצבים המרכזית. הגורמים לגידולי חוט שדרה אינם ידועים אך כל העת נעשים מחקרים כדי לאתר גורמים אפשריים להופעתם.
מהם התסמינים של המחלה?
תסמיני המחלה משתנים לפי מיקום הגידול בעמוד השדרה. גידולים בחוט השדרה גורמים לעיתים קרובות להופעת תסמינים שונים עקב הרס החוליות או הלחץ שהם מפעילים עצבי השדרה. תסמינים שכיחים כוללים בין היתר תחושת הירדמות מקומית, כאבי צוואר וגב, חולשה בזרועות ותחושות עקצוץ בידיים וברגליים ועוד. תסמינים נוספים עשויים לכלול קשיים בהליכה ותנועות מסורבלות. גידולים בחלק התחתון של חוט השדרה עלולים לגרום לאובדן שליטה בסוגרים.
איך מאבחנים את המחלה?
כדי שהצוות הרפואי יוכל לתכנן את הטיפול הרפואי המיטבי עבור המטופל, הוא זקוק לקבל את המידע המדויק ביותר בנוגע לסוג הגידול הסרטני, גודלו ומיקומו. על כן יש לבצע בדיקות הדמיה כגון MRI ו-CT. בחלק מהמקרים המטופל יידרש לבצע גם בדיקת מיפוי עצמות, צילומי רנטגן ובדיקות מורכבות יותר דוגמת הדמיית כלי דם.
איך אפשר לטפל בגידולים בחוט השדרה?
הטיפול בגידולי חוט שדרה תלוי בגורמים שונים ובין היתר בגיל המטופל, מצב בריאותו הכללי, סוג הגידול הסרטני, מיקומו וסוגו. הטיפולים העיקריים בגידולים בחוט השדרה כוללים ניתוח, מתן סטרואידים וטיפול בקרינה. ההחלטה על תכנית הטיפול תיעשה בהתאם לסוג הגידול ולמצב הכללי של המטופל. מטרת הניתוח היא להסיר את הגידול הסרטני בלי להחליש את עמוד השדרה. בחלק מהמקרים ניתן להסיר גידול מחוט השדרה בשלמותו בייחוד כאשר הוא נמצא בחלק החיצוני של חוט השדרה. אם לא ניתן להסיר את הגידול הסרטני במלואו ייתכן שיוסר רק חלק ממנו כדי להאט את קצב ההתקדמות של המחלה.
רשלנות רפואית בניתוח להסרת גידול מחוט השדרה
אם הצוות הרפואי הפר את חובת הזהירות שלו כלפי המטופל והתרשל כלפיו לפני, במהלך או לאחר הניתוח, והתרשלותו גרמה נזק למטופל, ניתן להגיש תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית. כדי לבסס את התביעה ולהוכיח רשלנות, נזק וקשר סיבתי בין ההתרשלות לבין הנזק, המטופל יצטרך לצרף לתביעתו חוות דעת רפואית של מומחה רפואי בתחום הכירורגיה.
פיצוי בסך 2,887,560 שקלים למטופל שנותר משותק לאחר ניתוח להסרת גידול מחוט השדרה
בית המשפט המחוזי בירושלים קיבל תביעת פיצויים שהגיש מטופל נגד בית החולים שבו עבר ניתוח להסרת גידול מחוט השדרה ונגד הרופא שביצע את הניתוח שבעקבותיו הוא נותר משותק. לאחר שבחן את כלל העדויות והראיות השופט קבע כי החסר הראייתי כמעט בכל היבט הנוגע להחלטות הקשורות לביצוע הניתוח ולדרך ביצוע הניתוח, מעביר את נטל השכנוע בשאלת ההתרשלות לכתפי הנתבעים. על כן, השופט קבע כי במקרה זה יש להטיל על בית החולים והרופא את האחריות לפיצוי המטופל עבור הנזקים שנגרמו לו בעקבות הניתוח.
השופט הוסיף כי בעקבות הניתוח להסרת הגידול מחוט השדרה התדרדר מצבו של המטופל ממצב שמאפשר תפקוד עד למצב של שיתוק מלא בפלג הגוף התחתון, מגבלה קשה בתנועות הידיים ואי שליטה מלאה בסוגרים.
בסופו של דבר השופט קבע כי בית החולים והרופא יפצו את המטופל בסך כולל של 2,887,560 שקלים עבור הפסדי שכר לעבר ולעתיד, נזק לא ממוני - כאב וסבל, עזרת צד שלישי וסיעוד לעבר ולעתיד, הוצאות רפואיות והוצאות ניידות, שכר טרחת עורך דין והוצאות משפט.
תא (י-ם) 14078-04-20