www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית באבחון וטיפול בהתייבשות תינוקות, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?

רשלנות רפואית באבחון וטיפול בהתייבשות תינוקות, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?

כידוע, התייבשות נגרמת לבני אדם בשל מחסור בנוזלים. בעוד אדם בוגר מחזיק בשיעור נוזלי גוף קבוע שנע בין 55%-60%, תינוקות אמורים להכיל נוזלים בשיעור גבוה הרבה יותר של כ-80%. לכן ההגדרה של תינוק שהתייבש תהיה שונה לחלוטין מההגדרה של אדם מבוגר שהתייבש.


איך מאבחנים תינוק שהתייבש?


ילדים חווים הפרת איזון נוזלים בגוף אם גופם מאבד כמות גבוהה מדי של מים בהשוואה לכמות המים שנכנסים אליו. קשיי עיכול, מזג אוויר שרבי וחם או מחלה אחרת עלולים לגרום לתינוקות להתייבשות - מצב שמחייב קבלת טיפול רפואי מידי.


בעת התייבשות של תינוקות עלולים להופיע אחד או יותר מהתסמינים הבאים: בכי ללא דמעות, פה מיובש, לשון ושפתיים יבשות, צבע אור אפרפר, שתן כהה, שלשול, חום גבוה והקאות, אפתיות וחוסר היענות לגירויים סביבתיים, דופק חלש ואיטי ועוד.


אבחון התייבשות נעשה באמצעות בדיקת שתן, בדיקת דם ובדיקה גופנית כללית. אם יש חשד להתייבשות ולא מצליחים לתת לתינוק מספיק נוזלים דרך הפה, הוא יקבל נוזלים דרך הווריד.


כיצד מטפלים בהתייבשות בקרב תינוקות?


תינוק שעדיין לא אוכל מזון מוצק או טחון, אשר מתקשר ומגיב כראוי וסובל משלשולים או הקאות, יוכל לקבל תרכובת מזון לתינוקות או הנקה בכמות גדולה יותר. אם התינוק כבר שותה מים ניתן לתת לו לשתות מים במקביל לשימוש בתכשיר ייעודי להשבת מלחים ומינרלים שאבדו לו.


תינוק שמשלשל או מקיא במשך 48 שעות ברציפות לכל הפחות אשר אינו מסוגל להכניס נוזלים, סובל מחום, חווה יובש בפה ונותן שתן בכמות מעטה מאוד - פחות מארבע פעמים במשך היום, יצטרך לקבל טיפול רפואי דחוף.


רשלנות רפואית באבחון התייבשות בקרב תינוקות


הורים רבים שמגיעים עם תינוקם לחדר המיון עקב מצב גופני ירוד כאשר הוא מקיא, משלשל וסובל מחום גבוה, מופתעים כאשר הרופא קובע כי מדובר במחלה ויראלית ושולח את ההורים עם תינוקם לדרכם עם טיפול תרופתי. במקרים רבים ההורים מזהים אצל התינוק סימנים חריגים אך הרופא סבור אחרת.


אם רופא לא אבחן כראוי את סימני ההתייבשות ולא העניק טיפול מידי ומתאים לתינוק, הוא חשוף לתביעת רשלנות רפואית. מאחר שהתינוק אינו מסוגל להביע את רצונותיו ותחושותיו באופן מילולי ואינו יודע כיצד לבטא רעב או צימאון, הצוות הרפואי אמור להיות ערני מאוד בנושא, לערוך לתינוק בדיקות מתאימות ולכלול גם התייבשות כגורם אפשרי לתסמינים של התינוק.


בתביעת רשלנות רפואית נגד איש צוות רפואי הורי התינוק יצטרכו לצרף חוות דעת של מומחה רפואי שתבסס ותוכיח שנגרם נזק לתינוק, וכי איש הצוות הרפואי התרשל כלפי התינוק כאשר לא זיהה את ההתייבשות ולא טיפל בה כראוי. נוסף על כך, ההורים יצטרכו להוכיח קשר סיבתי בין ההתרשלות באבחון ובטיפול שהעניק הצוות הרפואי לבין הנזקים שנגרמו לתינוק.


פיצוי בסך של כ-1.9 מיליון שקלים להורי תינוקת שנפטרה עקב רשלנות רפואית באבחון התייבשות


בית המשפט המחוזי מרכז - לוד קיבל תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית שהגישו הוריה של תינוקת בגיל חצי שנה נגד מרפאת רפואה דחופה לאחר שנפטרה בעקבות התייבשות. לאחר שבחנה את כלל העדויות והראיות השופטת קיבלה את חוות הדעת של המומחה מטעם ההורים וקבעה שהתינוקת סבלה מהתייבשות מסכנת חיים עקב ירידה חדה במשקל והתייבשות. השופטת הוסיפה כי אם התינוקת הייתה מופנית למיון סביר להניח שמצבה היה מאובחן ומטופל בזמן וכך מותה היה נמנע.


לפי העובדות שפורטו בפסק הדין, התינוקת נולדה בתאריך 18.7.14 להורים מאריתריאה. לפי גרסת ההורים, ביום 4.1.15 הם הגיעו למרפאת רפואה דחופה עקב הקאות, חום ושיעול של התינוקת במשך יומיים. התינוקת נבדקה על ידי רופאה במרפאה שאמרה שיש לה צפצופים בריאות ושלחה אותה הביתה עם מרשם לתרופות והמלצה לטיפול נשימתי.


התינוקת המשיכה להקיא ולהעלות חום


לטענת ההורים לאחר מספר ימים התינוקת המשיכה להקיא ולהשתעל ואף המשיכה להעלות חום. ביום 21.1.15 ההורים שבו עם בתם התינוקת למרפאת הרפואה הדחופה עם תלונות על שיעול, הקאות וחום גבוה. הרופא שבדק את התינוקת ציין כי היא רגועה ושלח אותה לבצע צילום חזה. הרופא נתן לתינוקת טיפול תרופתי ושחרר אותה לביתה עם הנחיה ליטול אנטיביוטיקה.


לפי גרסת ההורים, בלילה שבין 23.1.15 לבין ה-24.1.15 התינוקת התעוררה משנת הלילה, אימה הרגישה שהחום שלה עולה, היא נתנה לה תרופה להורדת חום וחשה כי היא לא מצליחה לאכול ומתקשה לנשום. בשל כך ההורים לקחו את בתם לחדר מיון בבית חולים כאשר מהרשומות הרפואיות של חדר המיון עולה כי התינוקת הובאה לחדר המיון כאשר היא במצב של מוות קליני.


ועדת בדיקה של משרד הבריאות קבעה כי התנהלות הבירור הרפואי לתינוקת הייתה לקויה


ועדת בדיקה שמונתה על ידי משרד הבריאות קבעה כי התנהלות הבירור הרפואי בביקור השני של התינוקת במרפאת הרפואה הדחופה הייתה לקויה.
השופטת אימצה את חוות הדעת של המומחה הרפואי מטעם ההורים וקבעה כי בעוד האבחנה של דלקת ריאות הייתה נכונה, זו לא הייתה בעייתה העיקרית של התינוקת והצוות המטפל התעלם מממצאים חשובים בהרבה.


היה מקום להפנות את התינוקת לביקור נוסף כעבור יום או יומיים


השופטת קבעה כי הרופא המטפל במרפאת הרפואה הדחופה התרשל כלפי התינוקת כאשר לא בחן את הנתונים מבדיקתה הקודמת, לא בירר האם היא מקיאה או משלשלת ולא ציין זאת ברשומה הרפואית. בסופו של דבר השופטת קבעה כי לנוכח הטכיקרדיה שממנה סבלה התינוקת וירידתה במשקל, היה מקום להפנותה לביקור נוסף כעבור יום או יומיים, אך הדבר לא נעשה. השופטת הוסיפה כי אם התינוקת הייתה מופנית לחדר מיון סביר להניח שהייתה מטופלת ומאובחנת בזמן ובכך היה נמנע מותה.


בסופו של דבר השופטת קבעה כי המרפאה לרפואה דחופה תפצה את הורי התינוקת בסך כולל של 1,575,000 שקלים עבור כאב וסבל וקיצור תוחלת חיים, שנים אבודות והוצאות קבורה ומצבה, בתוספת שכר טרחת עורך דין בסך של 370,000 שקלים.


ת"א 8276-01-19


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פגיעה בעצב עקב ניתוח כריתת רחם רשלני - התובעת עברה ניתוח לכריתת רחם וטפולות בבית חולים ע"ש קפלן ברחובות שנמצא תחת ניהולה ו/או בבעלותה של הנתבעת, קופת חולים של ההסתדרות הכללית.  

האם בעקבות זריקת אפידורל שנעשתה תוך רשלנות רפואית - נגרמה לתובעת תופעת Drop Foot 

התובע נולד סובל מתסמונת רשלנות רפואית vater. התובע נזקק ובין היתר לניתוחים לתיקון מום בוושת ובקנה הנשימה ולקיבוע אבי העורקים. לאחר מכן נותח התובע בשיטת פניה לפתיחת איטמות המעי הגס... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

האם חברה המעניקה שירותים רפואיים לשעת חירום, באמצעות לחצני מצוקה, פעלה ברשלנות כלפי אחד ממנוייה כאשר לא תיקנה את לחצן המצוקה שברשותו? 

האם בית החולים התרשל במהלך ניתוח לכריתת רחם, והאם הניתוח התארך מעבר לרגיל? מהו נטל הראייה והאם יונח על כתפי הנתבעים? 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

רן שקד הוכיח את הקשר שבין איחור באבחון המחלה, נכותה של מרשתו, נפילתה בבית ונזקיה הרפואיים והשיג למרשתו פיצוי מרשים כאמור ....  

האם רופא אשר דיווח על מטופל מכוח הוראות חוק כלי ירייה ופקודת התעבורה, התנהל ברשלנות שגרמה נזקים לפציינט? 

האם ניתן להפעיל את סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות כאשר מדובר בהליך בגין רשלנות רפואית? 

האם הרופאים היו צריכים להפנות אישה לדיקור מי שפיר לאחר שאובחנו אצל העובר כליות גדולות, בגבול העליון של הנורמה? האם רשלנות באבחון תסמונת דאון? 

קשישה נפלה בבית אבות. האם מדובר בנפילה שהתרחשה בגין רשלנות הצוות הרפואי? 

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר הסדר פשרה על סך 12 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית במתן תרופה בנוגע לאבנדיה... 

קשישה נפלה מספר פעמים בבית אבות. בני המשפחה הגישו, לאחר פטירתה של הקשישה כתוצאה מהנפילה האחרונה, תביעה כנגד בית האבות בגין רשלנות רפואית... 

בית המשפט העליון קבע כי לא הוכחה רשלנות רפואית במתן חיסון לתינוק בשנת חייו הראשונה... 

האם בית החולים ביקור חולים התרשל בביצוע ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן? האם עסקינן ברשלנות רפואית בניתוח? 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח בקע בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה בירושלים נדחתה... 



תגיות: בדיקת הריון, קולכיצין, סהרון, צנתור, חמצן בדם, כליה לבנה, לפרוסקופיה, כיב בפה,