www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית בביצוע ניתוח קיסרי שלא לצורך, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?

רשלנות רפואית בביצוע ניתוח קיסרי שלא לצורך, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?

שיעור הניתוחים הקיסריים שמבוצעים בישראל מגיע כיום ל-20% מכל הלידות. העלייה בשיעור הניתוחים הקיסריים מיוחסת לעליה בגיל הממוצע של היולדות ולשיעור ההריונות שנחשבים בסיכון גבוה, שימוש באמצעי ניטור חדשניים וזיהוי עוברים שמצויים במצוקה במהלך הלידה כמו גם עליה בדרישה של נשים לניתוח קיסרי מתוכנן ואלקטיבי, כלומר ניתוח שמבוצע בשל בחירתה של היולדת בהעדר צורך רפואי.


כיצד מתבצע ניתוח קיסרי?


ניתוח קיסרי מתבצע על פי רוב תחת הרדמה מקומית ספינלית או באמצעות הרדמה אפידורלית. במקרים נדירים הניתוח נעשה תחת הרדמה כללית. מאחר שהרדמה אפידוראלית עלולה לגרום לירידה בלחץ הדם, לפני הניתוח לרוב יינתנו ליולדת נוזלים בנפח ליטר עד ליטר וחצי.


במהלך הניתוח הרופא יבצע חתך רוחבי בחלקה התחתון של הבטן ויפריד את השכבות השונות באזור. תוך כדי הניתוח המנתח פותח את דופן הבטן כדי להגיע לרחם אשר גם בו מבוצע חתך רוחבי. לאחר חיתוך הרחם המנתח יחלץ את העובר ואת השליה וינתק את חבל הטבור. בשלב הבא המנתח יערוך ביקורת של הרחם, יתפור את החתך ברחם ובבטן ויסגור את העור באמצעות סיכות או תפרים. ההחלטה ביחס לביצוע ניתוח קיסרי נעשית במהלך הלידה או מראש לפני תחילת הלידה.


מתי תתקבל החלטה על ביצוע ניתוח קיסרי?


ההחלטה על ביצוע ניתוח קיסרי במהלך הלידה לרוב מתקבלת על רק סיבוכים שמתפתחים במהלך הלידה יחד עם סימני מצוקה של העובר. ההחלטה לבצע ניתוח קיסרי לרוב תתקבל כאשר הלידה מתקדמת באיטיות, אם היולדת מותשת וכוחותיה לא מאפשרים לה לבצע לידה רגילה, במצב של כישלון של לידה מכשירנית, במצב של קרע ברחם, כאשר העובר מצוי בסיכון, במצבים קשים של היפרדות שליה, במצגים פתולוגיים של העובר כגון מצג עכוז ועוד.


ניתוח קיסרי שנקבע מבעוד מועד יתבצע אם האישה עברה ניתוחים קיסריים קודמים ולכן קיים חשש שלידה רגילה תגרום לה לקרע של הרחם, במצב שבו קיים חוסר התאמה בין גודל העובר ובין האגן של האישה, כאשר היולדת חוותה בעברה לידות טראומטיות, במצבים של מום עוברי, אי ספיקה שלייתית, במצבים שבהם היולדת מבקשת לעבור ניתוח קיסרי ללא צורך רפואי ועוד.


אילו סיבוכים ייתכנו במהלך הניתוח הקיסרי ולאחריו?


לאחר ניתוח קיסרי היולדת עלולה לסבול מסיבוכים שונים כגון אנמיה, דימום מסיבי המחייב את כריתת הרחם, תסחיף ריאתי, זיהום בדרכי השתן או ברחם, פגיעות בעובר כגון חתכים, קשיים בחילוץ העובר ואף שברים בעצמות העובר.


רשלנות רפואית בביצוע ניתוח קיסרי


אם הצוות הרפואי חרג מפרקטיקה רפואית מקובלת וסבירה לפני, במהלך או אחרי הניתוח הקיסרי ובעקבות התרשלותו נגרם נזק ליולדת או לעובר, ניתן להגיש נגדו תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית. כדי להוכיח את התביעה, ישנה חובה לצרף לה חוות דעת של מומחה רפואי בתחום המיילדות והגניקולוגיה אשר יתייחס לסוגיית ההתרשלות, הנזק והקשר הסיבתי ביניהם.


אישה שעברה ניתוח קיסרי שלא לצורך קיבלה פיצוי בסך של כ-253 אלף שקלים


בית משפט השלום בתל אביב קיבל לאחרונה תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית שהגישה אישה נגד בית חולים לאחר שעברה ניתוח קיסרי שלא לצורך. לאחר שבחן את כלל העדויות והראיות השופט קיבל את התביעה וקבע כי בית החולים לא הצליח להוכיח שבוצעה לאישה בדיקת אולטראסאונד לפני הלידה ולכן בוצע ניתוח קיסרי מיותר שגרם לה נזק בדמות סיכוני הרדמה והעלאת הסיכוי לניתוחים קיסריים בלידות הבאות.


לפי העובדות שפורטו בפסק הדין, אישה ילידת שנת 1989 עברה ניתוח קיסרי בבית חולים בתאריך 8.2.15. לטענתה, הניתוח הקיסרי היה מיותר וגרם לה נזקים שונים ולפגיעה באוטונומיה. לתביעתה האישה צירפה חוות דעת של מומחה רפואי מטעמה אשר קבע כי בהתאם לרישום הרפואי לא נערכה לה בדיקת אולטראסאונד כמקובל כאשר עוברה היה במנח ראש ולא הייתה כל סיבה לבצע ניתוח קיסרי.


היולדת טענה כי בית החולים התרשל כלפיה כאשר לא ערך לה בדיקת אולטראסאונד כנדרש החל ממועד כניסתה לחדר המיון ועד לביצוע הניתוח, כאשר הבדיקה הייתה יכולה להראות שהעובר במנח ראש ולכן היה ניתן להימנע ביצוע הניתוח הקיסרי המיותר.


מנגד, בית החולים טען שהתביעה מבוססת על רישום שנעשה בטעות, מאחר שנערכה לאישה בדיקת אולטראסאונד והמעקב שנערך לה בבית החולים מראה שהטיפול הרפואי שניתן לה היה מקצועי והכרחי.


לאחר שבחן את כלל העדויות והראיות השופט קבע כי במקרה זה יש הצדקה להעביר את נטל ההוכחה ביחס לביצוע בדיקת האולטראסאונד לבית החולים לנוכח הליקויים והסתירות ברשומות הרפואיות.


בית החולים היה יכול לצפות את הנזק שנגרם לאם


השופט קבע כי בית החולים חב כלפי היולדת חובת זהירות קונקרטית מאחר שהיה יכול לצפות את התרחשות הנזק בנסיבותיו הספציפיות של המקרה. השופט הוסיף כי הסכמתה של היולדת לניתוח נבעה מהמחשבה שהעובר נמצא במצג עכוז, ואילו ידעה שהעובר במצג ראש וניתן לבצע לידה רגילה הרי שהייתה מעדיפה ללדת כך.


לפי קביעת השופט, ביצוע ניתוח קיסרי מיותר ליולדת כאשר אין צורך רפואי בכך גרם לה נזק החל מהסיכון הנלווה להרדמה וכלה בהעלאת הסיכויים לכך שתצטרך לעבור ניתוחים קיסריים בלידות הבאות.


בסופו של דבר, השופט פסק לאישה פיצוי בסך של 180 אלף שקלים עבור הפגיעה באוטונומיה שלה, 25 אלף שקלים עבור עזרת צד ג' וסך של 47,970 שקלים עבור שכר טרחת עורך דין.


תא (ת"א) 64208-10-17


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

הידבקות לאחר לידה וזיהום, רשלנות רפואית - המערערת נולדה בשנת 1957 בבית החולים אלישע. כעבור שישה ימים הוחזרה לביתה. מספר ימים לאחר מכן נתגלתה אצלה תופעה של הקאות ואיבוד נוזלים.  

התובע נולד בשנת 1982 ובשנת חייו הראשונה קיבל שלוש מתוך ארבע מנות של חיסון נגד פוליו, חרף כך חלה המערער בפוליו... 

פסק דין בעניין רשלנות רפואית בגין אי הפסקת הריון בשל חשש לפגות... 

לאחר הריון בסיכון גבוה וטיפולי פוריות, הרופא אשר התרשל בקריאת בדיקת מוניטור ושחרר את האם ההרה לביתה מבלי שהבין את הסיכון לעובר וכתוצאה מכך התינוקת נולדה עם פגיעה מוחית קשה ופגיעה רב מערכתית 

האם הופרה חובת הזהירות המוטלת על רופא שיניים סביר במסגרת מתן זריקת אלחוש למטופל? 

רשלנות רפואית - סוגיית חישוב הפיצויים

חישוב פיצויים בעקבות רשלנות רפואית. אתר "רשלנות רפואית" מציג מידע עדכני הכולל מאמרים, מדריכים, דוגמאות וכדומה... 

האם יש להטיל אחריות אישית על רופא בעקבות רשלנות רפואית במהלך הלידה? האם יש להטיל את האחריות כולה על בית החולים? היכן מתחילה ונגמרת האחריות בנושא רשלנות רפואית? קראו עוד... 

העדר רשומה רפואית במהלך ניהול לידה והעברת נטל ההוכחה בתביעה שעניינה רשלנות רפואית במהלך לידה. אירוע פרע כתפיים שהביא לשיתוק בידו של התינוק... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

השאלה באילו נסיבות קמה חובה, מכוח עוולת הרשלנות, לבצע הליך רפואי באמצעות רופא מומחה איננה פשוטה. האם לאחר הריון בסיכון חייב רופא מומחה להיות נוכח בחדר הלידה?. 

רופאים כרתו רחם של יולדת במהלך ניתוח קיסרי שבוצע בהליך חירום. האם מדובר ברשלנות רפואית בלידה? 

האם רשלנות בלידה הביאה ללידה של ילדה הסובלת משיתוק מוחין ואפילפסיה? האם הרופאים היו צריכים להעניק ליולדת טיפול אנטיביוטי או טיפול בסטרואידים? 

מהו ניזוק משני? האם גם הורים אשר ילדם נפגע בגין רשלנות בלידה זכאים לפיצויים בגין כאב וסבל וראש נזק לא ממוני? 

האם הרופאים התרשלו כלפי התובע והוריו בגין אי אבחון סיכוי לאירוע פרע כתפיים במהלך הלידה? 

יולדת הגיע לאשפוז במהלך הריון בבית החולים מקאסד. בשלב מסוים היא נמצאה בלידה פעילה וילדה ארבעה פגים. האם רשלנות רפואית בבית החולים גרמה לפטירתם של התינוקות לאחר זמן קצר? 

הורים מטפלים במסירות בבתם הנמצאת במצב צמח בגין רשלנות בניתוח קיסרי. האם הם זכאים לפיצויים מהמדינה מכוח החוק לתיקון דיני נזיקין אזרחיים... 

תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה לאחר ניתוח קיסרי הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב... 

לידת וואקום במקום לידה במהלך ניתוח קיסרי? האם מדובר ברשלנות רפואית בלידה? 

בית המשפט העליון דחה תביעה בגין רשלנות רפואית בלידת תאומים למרות שאחד התאומים נולד כאשר הוא סובל משיתוק מוחין... 

האם בית המשפט יקבל תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה, וזאת משום שהתובעים הוכיחו רשלנות מסוימת ולא נמצאה סיבה רפואית ברורה לשיתוק מוחין ממנו סובל התובע?