רשלנות רפואית בטיפולי רפואה דחופה, מתי ניתן לתבוע פיצויים?
רפואה דחופה היא תחום התמחות ברפואה שמתמקד במתן טיפול ראשוני ולעיתים גם מציל חיים עקב טראומה, מחלה או תסמינים שמחייבים מתן טיפול מידי למטופל. בחלק מהמקרים אי מתן טיפול רפואי מידי למטופל יוביל להידרדרות מהירה במצבו שעלולה להוביל לנזק בלתי הפיך או מוות עקב תעוקת חזה, הלם, זיהום, שבץ מוחי, מצוקה נשימתית ועוד.
רופא בחדר מיון אינו מכיר את עברו הרפואי של המטופל
רופא שעוסק בתחום הרפואה הדחופה נדרש לידע רפואי בין תחומי, מעמיק ורחב, למיומנות טכנית גבוהה וליכולת לקבל החלטות בתנאי לחץ זמן ומיעוט מידע, לצורך ביצוע הליכים רפואיים דחופים, סבוכים ומורכבים. בניגוד לרופא משפחה בקופת חולים, רופא בחדר מיון אינו מכיר את עברו הרפואי של המטופל והוא נדרש להעניק טיפול רפואי למספר מטופלים בעת ובעונה אחת. רופא במיון נדרש לקבל שלל החלטות בו זמנית ולעמוד בלחץ זמן ובמצבי לחץ מורכבים. עבודה בחיפזון עלולה לפגוע בשיקול דעתו של הרופא וביכולתו להעביר מידע בסיסי וחיוני למטופל.
למרות העומס הרב שבו נתונים רופאים בחדרי מיון בבתי חולים בישראל, רופאים אלו אינם נהנים מהקלות כלשהן והם מחויבים לפעול כלפי מטופליהם בהתאם לסטנדרט רפואי מקובל וסביר בדיוק כמו כל רופא אחר. רופא בחדר מיון מחויב לבצע למטופל אנמנזה, לבצע את הבדיקות הדרושות, לפנות להתייעצות עם מומחים לפי הצורך ולהעניק למטופל את הטיפול הרפואי המיטבי לפני שחרורו לביתו.
לא כל טעות של רופא תיחשב לרשלנות רפואית
חשוב להבהיר כי לא בכל מקרה שרופא ביצע טעות, הדבר ייחשב באופן אוטומטי לרשלנות רפואית. בחדר מיון מתקבלים כל העת אנשים שסובלים ממצבים רפואיים מסובכים ומסכני חיים. בין המצבים הרפואיים הדחופים ניתן לציין אירועי שבץ מוחי, התקפי לב, פגיעות טראומה ועוד. במקרים חמורים כאלו, הדינמיות שבמצבו הרפואי של המטופל מחייבת קבלת אבחנה מהירה ומדויקת שתכליתה למנוע הדרדרות מהירה ובלתי הפיכה.
כדי להכריע בשאלת קיומה של רשלנות רפואית ברפואה דחופה בית המשפט ייבחן את התנהגותו של הרופא המטפל וישווה אותה לסטנדרט התנהגות רפואית מקובל וסביר. בתוך כך בית המשפט ייבחן אם הרופא אכן ביצע את תפקידו כראוי לפי הידע הרפואי העדכני המקובל בתחום באותה העת.
חשוב להבהיר כי רשלנות רפואית עלולה להתרחש בכל אחד מהשלבים של הטיפול הרפואי. על כן, בית המשפט ייבחן את התנהלות הרופא כבר בשלב התחקיר הרפואי שנערך למטופל ולבני משפחתו, ימשיך בבחינת ביצוע הבדיקות הרפואיות הדרושות לצורך קבלת אבחנה, בבדיקת איכות הטיפול הרפואי שניתן למטופל ובבחינת המעקב הרפואי שבוצע למטופל לאחר מתן הטיפול הרפואי.
בחינת הרשומות הרפואיות מיום האירוע
לצורך בחינת קיומה של רשלנות רפואית ברפואה דחופה בית המשפט יבדוק את הרשומות הרפואיות הרלבנטיות מיום האירוע, ייבחן את חוות הדעת הרפואיות שהגישו הצדדים ואת עדויותיהם של המטופל ושל הצוות הרפואי.
רשלנות רפואית ברפואה דחופה מתרחשת בעיקר במהלך הטיפול שמקבל המטופל בחדר המיון ובמחלקות לרפואה דחופה בבית החולים. מקרי הרשלנות השכיחים כוללים בין היתר אי ביצוע בדיקות מתאימות, התעלמות מתלונות המטופל, פענוח שגוי של בדיקות ועיכוב בעריכתן, אבחון שגוי של מחלה או מצב רפואי, מתן טיפול תרופתי שגוי והיעדר מיומנות מספקת במתן טיפול רפואי.
לצורך ההדגמה נציין מצב שבו אדם מגיע לחדר המיון אחרי שחש ברע וסבל מתסמינים שהיו אמורים לעורר חשד מבוסס להתקף לב. עקב עומס מטופלים בחדר המיון, חלפו מספר שעות עד שהאיש קיבל את האבחנה המתאימה והובהל לחדר הניתוח. האיחור הרב באבחנה ובמתן הטיפול המתאים הובילו לכך שהמטופל נפטר בחדר הניתוח. במקרה כזה נראה כי אלמלא האיחור המשמעותי במתן הטיפול הרפואי מציל החיים, היה סיכוי גבוה להציל את חייו של המטופל.
הגשת תביעת רשלנות רפואית בטיפולי רפואה דחופה
ההמלצה למטופל שנפגע כתוצאה מרשלנות רפואית שהתרחשה במהלך טיפולי רפואה דחופה היא לשמור את כל הרשומות הרפואיות הרלבנטיות שקיבל בבית החולים. בהמשך כדאי לפנות לעורך דין מיומן ומקצועי שעוסק בתחום הנזיקין, בעל ניסיון עשיר בהגשת תביעות רשלנות רפואית.
עורך הדין ייבחן את התיעוד הרפואי, יאזין לגרסתו של המטופל, ישקול את הסיכויים והסיכונים הכרוכים בהגשת תביעה נגד הצוות הרפואי ויחליט האם יש מקום להפנות את המטופל לבדיקה של מומחה רפואי בתחום המתאים כדי שיערוך עבורו חוות דעת רפואית שתצורף לתביעה לצורך הוכחתה וביסוסה.
במסגרת חוות הדעת, המומחה הרפואי יתייחס להתרשלות הצוות הרפואי בבית החולים, יעריך את הנזק שנגרם למטופל ויעמוד על הקשר הסיבתי בין ההתרשלות ובין הנזק.