www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית באבחון פריקה מולדת של מפרק הירך, מתי ניתן לתבוע פיצויים?

רשלנות רפואית באבחון פריקה מולדת של מפרק הירך, מתי ניתן לתבוע פיצויים?

פריקה מולדת של מפרק הירך היא למעשה מצב שבו תינוקות שזה עתה נולדו וילדים קטנים סובלים מרפיון ומחוסר יציבות כללי של מפרק הירך. ההפרעה הזו מתפתחת לרוב בשבוע ה-12 להיריון ונובעת מהתאמה לקויה בין עצם הירך ובין מכתש האגן. תופעה זו עלולה לגרום לתת פריקה של המפרק או לפריקה מלאה ובמקרים מסוימים להוביל להרס מוחלט של המפרק.


חוסר התאמה בין חלקי המפרק השונים כגון סחוסים, מכתש האגן, רקמות ועצם הירך מביאה לשחיקה ולהרס של אותם חלקים ולפריקות חוזרות שפוגעות אף יותר במפרק עצמו. ברוב המקרים התפתחות של פריקה מולדת במפרק הירך נוצרת עקב עומק בלתי מספק של מכתש האגן שאינו יכול להכיל את ראש עצם הירך באופן מלא. במקרים חמורים יותר מכתש האגן הוא אף שטחי יותר ולא מצליח לקבע את עצם הירך במקום המיועד לה במפרק ובכך למעשה מתאפשרת בריחה של העצם מהמקום המובילה לפריקה מלאה.


מהם הגורמים לפריקה במפרק הירך?


בעיות בהתפתחות מפרק הירך נובעות מכמה גורמים המשלבים גורמים גנטיים וגורמים סביבתיים. גורמי הסיכון הם רבים ומגוונים וכוללים בין היתר: מין נקבה, מיעוט מי שפיר, מצג עכוז, לידה ראשונה, ריבוי עוברים ובן משפחה שסבל מבעיה זו.


הסימנים לפריקה במפרק הירך עשויים להתבטא ברגל אחת קצרה יותר מהרגל השנייה, בהגבלה בפיסוק הירכיים וצליעה בילדים שכבר הולכים. במקרים קלים שבהם המכתש אמנם שטוח אך המפרק ממוקם היטב, לא יהיה לתופעה ביטוי קליני וניתן יהיה לגלותה באמצעות בדיקת הדמיה בלבד.


איך מאבחנים פריקה של מפרק הירך?


האבחנה מתבצעת לפי בחינת גורמי הסיכון, בדיקה קלינית של היילוד וביצוע בדיקות עזר נוספות. מכיוון שלא תמיד הבעיה קיימת בסמוך ללידה, אלא עשויה להתפתח בשנה הראשונה לחיים, בטיפת חלב תיערך בדיקה תקופתית של ירכי היילוד ולפי הצורך הוא יופנה לבדיקה אצל אורתופד ילדים. הבדיקה השכיחה ביותר שמשמשת לאבחון פריקה של מפרק הירך היא בדיקת אולטרה סאונד של מפרקי הירכיים. הבדיקה אינה חושפת את היילוד לקרינה מייננת ומספקת תמונה מהימנה של מבנה מפרק הירך. חשוב לציין כי איחור באבחון התופעה עלול להוביל לאיחור במתן הטיפול המתאים. אצל ילדים מעל גיל שנה נהוג לבצע צילום אגן במקום בדיקת האולטרה סאונד.


כיצד מטפלים בפריקה של מפרק הירך?


הטיפול הנבחר תלוי בגילו של הילד בעת האבחנה, בבריאותו הכללית ובחומרת הבעיה. המטרה העיקרית של הטיפול היא להביא את ראש הירך למקומו באגן ולהביא לכך שמפרק הירך יוכל להתפתח באופן תקין. אפשרויות הטיפול המקובלות הן רצועות פבליק שהן למעשה מתקן ששומר על מנח תקין של מפרק הירך, אך מאפשר תנועה מסוימת של הירכיים ושל הרגליים ובכך מאפשר לחזק את המבנים מסביב למפרק ולהעמיק את המכתש באגן.


אפשרות טיפול נוספת היא שחזור ניתוחי של המפרק וגבס. כאשר הטיפול ברצועות פבליק אינו מועיל, יש צורך לבדוק את מפרק הירך בהרדמה ולהחזירו למקומו. אחרי הניתוח יש צורך לקבע את המפרק בגבס במשך תקופה של עד מספר חודשים כאשר כל כמה שבועות יש להסיר את הגבס ולבחון את מידת היציבות של המפרק. חשוב לציין כי במקרה שלא מטפלים כראוי בבעיה, היא עלולה לגרום לילד לצליעה, להבדל באורך הגפיים ובהמשך גם למגבלה בתפקוד התקין.


רשלנות רפואית באבחון פריקה מולדת של מפרק הירך


במקרה של איחור באבחון או אבחון שגוי של פריקה במפרק הירך אשר גרם נזק ליילוד, ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית נגד בית החולים. את התביעה יש לתמוך בחוות דעת של מומחה רפואי בתחום אורתופדיית הילדים. לצורך הוכחת התביעה, יש צורך להוכיח התרשלות של הצוות הרפואי וסטייה מסטנדרט טיפול רפואי מקובל, נזק שנגרם ליילוד וקשר סיבתי בין ההתרשלות ובין הנזק.


284 אלף שקלים להוריה של תינוקת שנפגעה עקב אבחון רשלני של פריקה במפרק הירך


בית משפט השלום בתל אביב קיבל תביעת פיצויים שהגישו הוריה של ילדה בת שמונה אשר בהיותה תינוקת לא אובחנה במועד כסובלת מפריקה במפרק הירך ולכן לא התאפשר לה לקבל טיפול שמרני והיא נאלצה לעבור ניתוח ונותרה עם נכות. השופט קבע כי הרופאה של התינוקת בקופת חולים לא הפנתה אותה לבצע בדיקת אולטרה סאונד בניגוד להוראות קופת החולים ולכן התרשלה כלפיה.


הוריה של הילדה טענו כי אם הבדיקות היו מבוצעות לה כראוי והיא הייתה מופנית לבצע בדיקת אולטרה סאונד, אז הפריקה הייתה מתגלה לפני גיל חצי שנה וניתן היה לטפל בה באמצעים שמרניים ללא צורך בניתוח.


הרופאה התרשלה כלפי התינוקת כאשר לא הפנתה אותה לבצע בדיקת אולטרה סאונד


לאחר בחינת הראיות והעדויות השופט קבע כי הרופאה המטפלת של התינוקת הייתה צריכה להפנותה לבדיקת אולטרה סאונד לנוכח חוזר קופת החולים שלפיו יש להפנות לבדיקה זו במקרים של הגבלה קלה. נקבע כי הרופאה התרשלה כלפי התינוקת כאשר לא הפנתה אותה לבדיקה כאמור ומעסיקתה נושאת באחריות להתרשלותה מכוח דיני השליחות.


השופט קבע כי נכותה הרפואית והתפקודית של הילדה היא בשיעור של 5% בגין המפרק ו-5% בגין הצלקות שנותרו לה לאחר הניתוח.


בסופו של דבר השופט קבע כי קופת החולים תפצה את הוריה של הילדה בסך כולל של 230,500 שקלים עבור הפסד שכר להורים, עזרת הזולת, כאב וסבל, אובדן פנסיה וזכויות סוציאליות והוצאות. כמו כן נקבע כי קופת החולים תישא בשכר טרחת עורך הדין של הילדה בסך של 54,000 שקלים.


ת"א 55417-11-17

 


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פגיעה בעצב עקב ניתוח כריתת רחם רשלני - התובעת עברה ניתוח לכריתת רחם וטפולות בבית חולים ע"ש קפלן ברחובות שנמצא תחת ניהולה ו/או בבעלותה של הנתבעת, קופת חולים של ההסתדרות הכללית.  

האם בעקבות זריקת אפידורל שנעשתה תוך רשלנות רפואית - נגרמה לתובעת תופעת Drop Foot 

התובע נולד סובל מתסמונת רשלנות רפואית vater. התובע נזקק ובין היתר לניתוחים לתיקון מום בוושת ובקנה הנשימה ולקיבוע אבי העורקים. לאחר מכן נותח התובע בשיטת פניה לפתיחת איטמות המעי הגס... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

האם חברה המעניקה שירותים רפואיים לשעת חירום, באמצעות לחצני מצוקה, פעלה ברשלנות כלפי אחד ממנוייה כאשר לא תיקנה את לחצן המצוקה שברשותו? 

האם בית החולים התרשל במהלך ניתוח לכריתת רחם, והאם הניתוח התארך מעבר לרגיל? מהו נטל הראייה והאם יונח על כתפי הנתבעים? 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

רן שקד הוכיח את הקשר שבין איחור באבחון המחלה, נכותה של מרשתו, נפילתה בבית ונזקיה הרפואיים והשיג למרשתו פיצוי מרשים כאמור ....  

האם רופא אשר דיווח על מטופל מכוח הוראות חוק כלי ירייה ופקודת התעבורה, התנהל ברשלנות שגרמה נזקים לפציינט? 

האם ניתן להפעיל את סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות כאשר מדובר בהליך בגין רשלנות רפואית? 

האם הרופאים היו צריכים להפנות אישה לדיקור מי שפיר לאחר שאובחנו אצל העובר כליות גדולות, בגבול העליון של הנורמה? האם רשלנות באבחון תסמונת דאון? 

קשישה נפלה בבית אבות. האם מדובר בנפילה שהתרחשה בגין רשלנות הצוות הרפואי? 

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר הסדר פשרה על סך 12 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית במתן תרופה בנוגע לאבנדיה... 

קשישה נפלה מספר פעמים בבית אבות. בני המשפחה הגישו, לאחר פטירתה של הקשישה כתוצאה מהנפילה האחרונה, תביעה כנגד בית האבות בגין רשלנות רפואית... 

בית המשפט העליון קבע כי לא הוכחה רשלנות רפואית במתן חיסון לתינוק בשנת חייו הראשונה... 

האם בית החולים ביקור חולים התרשל בביצוע ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן? האם עסקינן ברשלנות רפואית בניתוח? 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח בקע בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה בירושלים נדחתה... 



תגיות: תעלת הכפית, שפעת, שאיבת שומן, סריקת פנים, light sheer לייזר, בדיקה רטרוגרדית, שיעול יבש, הפרין,