רשלנות רפואית באבחון ובטיפול בקדחת הריקציה, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?
חיידקי ריקציה הם חיידקים טפילים תוך תאיים אשר אינם מסוגלים להתרבות מחוץ לגופו של הפונדקאי. הריקציות הן למעשה חיידקים טפילים של חרקים, קרציות, זבובים וכינים אשר עלולים להעביר את החיידק לבני האדם. חיידקי ריקציה עלולים לגרום למחלת טיפוס הבהרות בעוד סוגי ריקציה אחרים עלולים לחולל מחלות קדחת מסוגים שונים דוגמת קדחת קרציות כלבית וקדחת החפירות.
חיידק הריקציה עלול לפגוע בשרירים ובכליות ואף לגרום למוות
בעבר, חיידק הריקציה גרם למחלות קשות שפגעו באופן קשה באדם ואף גרמו למוות. החיידק עשוי לחולל את קבוצת מחלות טיפוס הבהרות שנגרמות מחיידקי ריקציה המועברים על ידי חרקים מסוגים שונים. בקרב בני אדם המחלה מועברת מאדם אחד למשנהו באמצעות כיני גוף. מחלה נוספת השייכת אף היא לקבוצת מחלות טיפוס הבהרות היא טיפוס אזורי המועברת מעכברים לאדם על ידי עקיצת פרעושים. התסמינים של אדם הנדבק במחלה עשויים לכלול צמרמורת, חום גבוה, דלקת גרון, פגיעה בשרירים ובכליות ואף מוות.
קדחת הריקציה היא מחלה זיהומית אשר נגרמת על ידי חיידק הריקציה ומועברת לאדם על ידי עקיצת קרציות. המחלה מאופיינת בכאבי ראש, כאבי שרירים, חום ופריחה בצורת נקודות קטנות שמתחילות להופיע על הקרסוליים ושורשי כף היד ומתפשטות על פני כל הגוף.
מהו הטיפול הרפואי המקובל בחיידק הריקציה ובמחלות שהוא גורם?
הטיפול הרפואי המקובל לחיידקי הריקציה הוא טיפול תרופתי אנטיביוטי שמסייע למערכת החיסון של האדם להשמיד את טפילי הריקציה. חשוב לציין כי מחלות שמקורן בחיידק הריקציה עלולות להיות קטלניות לאדם ללא טיפול הולם. קבלת טיפול תרופתי אנטיביוטי באופן מידי עשויה להציל חיים, ומומלצת על פי הסטנדרטים הרפואיים המקובלים עבור חולים מאובחנים כמו גם במצבים שבהם ישנו חשד בלתי מוכח להימצאות המחלה.
איחור באבחון ובטיפול בחיידק הריקציה עלול להיגרם בעקבות היעדר תשאול מספק של המטופל אודות פעילויות שקדמו להידבקות וכללו מגע עם בעלי חיים, אי הפניה לבדיקות מעבדה, אי מתן טיפול תרופתי אנטיביוטי במועד המתאים והתעלמות מתסמינים המחשידים לקיומו של חיידק הריקציה. יובהר כי איחור באבחון ובטיפול בחיידק הריקציה עלול לגרום למטופל נזקים קשים ואף להוביל למותו.
רשלנות רפואית באבחון וטיפול בחיידק הריקציה
לפיכך, במקרים שבהם נגרם למטופל נזק גוף בעקבות רשלנות רפואית של הצוות הרפואי באבחון ובטיפול בחיידק הריקציה, הוא יכול להגיש תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית נגד הצוות הרפואי. במסגרת התביעה, יידרש המטופל להוכיח באמצעות חוות דעת של מומחה רפואי מטעמו כי התנהגות הצוות הרפואי חרגה מסטנדרט הטיפול הרפואי המקובל ונחשבת לרשלנות. במסגרת חוות הדעת המומחה הרפואי יתייחס גם לנזק שנגרם למטופל ולקשר הסיבתי בין התרשלות הצוות הרפואי ובין הנזק.
הצוות הרפואי התעכב במתן טיפול תרופתי למטופל וגרם להחמרה במצבו הרפואי
בית משפט השלום בתל אביב קיבל תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית שהגיש מטופל נגד בית חולים לאחר שהצוות הרפואי התרשל כלפיו במתן טיפול תרופתי שגוי לחיידק הריקציה וגרם לכריתת חלק מאצבעות ידיו ורגליו. השופט קבע כי הפסקת מתן הטיפול האנטיביוטי נעשתה בטעות וגרמה לפגיעה ביעילות הטיפול הרפואי ולהחמרת הפגיעה בכלי הדם הקטנים בידיו וברגליו של המטופל.
לפי העובדות שפורטו בפסק הדין, המטופל, יליד שנת 1941, הגיע לחדר המיון בעקבות הופעת חום גבוה. לאחר שנערכו לאיש בדיקות כלליות הוחלט לאשפזו במחלקה הפנימית ולטפל בו באמצעות אנטיביוטיקה רחבת טווח. למחרת, המטופל המשיך לסבול מחום גבוה ובמהלך היום הופיעה לו פריחה באזור העכוז והגב.
יומיים לאחר אשפוזו במחלקה הפנימית הופיעה בגופו של המטופל פריחה בכפות הידיים הנחשבת אופיינית לחיידק הריקציה, ולכן ניתן למטופל טיפול תרופתי ייעודי לטיפול בריקציה. בהמשך, חלה הידרדרות במצבו של המטופל, הוא סבל מכשל רב מערכתי, קוצר נשימה, פגיעה בתפקודי כבד וכליות, הפרעות בקצב הלב והלם ספטי. בד בבד, הוחלט להפסיק את מתן הטיפול התרופתי באנטיביוטיקה ייעודית לטיפול בריקציה ובמקומו ניתן למטופל טיפול תרופתי אנטיביוטי רחב טווח.
מצבו של המטופל התדרדר והוא נאלץ לעבור כריתת אצבעות בידיים וברגליים
האיש הועבר למחלקת טיפול נמרץ שם קיבל טיפול מציל חיים שכלל הנשמה מלאכותית, מתן נוזלים וטיפול תרופתי. מצבו של המטופל המשיך להיות קשה גם בימים הבאים ואובחן כי הוא סובל מנמק בחלק מאצבעות הידיים והרגליים. על כן, הוא נאלץ לעבור ניתוח לכריתת כל בהונות רגליו ושתי אצבעות בידו הימנית.
המטופל טען כי ההחלטה להפסיק את הטיפול התרופתי הייעודי לטיפול בריקציה הייתה שגויה ואפשרה לחיידק לפתח עמידות ולשגשג בגופו, מה שגרם להחמרת המחלה ולנזק בגפיים.
מנגד, בית החולים טען כי לנוכח ההתדרדרות במצבו של המטופל התעורר חשש כי האבחנה של חיידק הריקציה שגויה ולכן הוחלט לשנות את הטיפול התרופתי כדי להציל את חיי המטופל. עוד נטען כי חיידק הריקציה רגיש גם לטיפול אנטיביוטי רחב טווח ולכן איכות הטיפול הרפואי לא נפגעה כלל.
הפסקת הטיפול בתרופה הייעודית גרם להחמרת מחלת הריקציה, לפגיעה בכלי דם ולנמק
לאחר בחינת כלל העדויות והראיות השופט קבע כי הפסקת הטיפול בתרופה הייעודית לחיידק הריקציה גרמה להחמרת מחלת הריקציה, לפגיעה בכלי דם ולנמק בכפות הרגליים ובידיים. השופט הוסיף כי הפסקת הטיפול התרופתי הייעודי לריקציה פגע ביעילות הטיפול הרפואי שניתן למטופל.
בסופו של דבר, השופט החליט לקבל את התביעה וחייב את בית החולים לפצות את המטופל בסך של 326 אלף שקלים עבור כאב וסבל, הוצאות נסיעה, הוצאות רפואיות ועזרת הזולת. נוסף על כך, נקבע כי בית החולים ישלם למטופל שכר טרחת עורך דין בסך 75 אלף שקלים והוצאות משפט בסך 15 אלף שקלים.
ת"א 36137-10-11