www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית באבחון ובטיפול באוטם שריר הלב, מתי ניתן לתבוע פיצויים?

רשלנות רפואית באבחון ובטיפול באוטם שריר הלב, מתי ניתן לתבוע פיצויים?

אוטם שריר הלב הידוע גם בכינויו "התקף לב" הוא למעשה השלב הסופי והאחרון בתהליך טרשתי של העורקים הכליליים שתפקידם להוביל דם ללב. על פי רוב, קריש דם גורם לחסימת העורק ומוביל לנזק בלתי הפיך כאשר חלק הלב שניזון מהעורק החסום נפגע לצמיתות.


מהם הגורמים לאוטם בשריר הלב?


אוטם שריר הלב מתרחש כאשר הרובד של אחד העורקים שמוביל דם ללב נסדק ובהמשך נקרע. בהמשך חומרים שומניים וחלבוניים בתוך הרובד נחשפים למרכיבי הדם אשר גורמים להופעת קריש דם גדול שמביא לחסימה מלאה של כל חלל העורק. בד בבד, האזור בשריר הלב שמקבל אספקת דם מהעורק החסום מתחיל לעבור שינויים עקב היעדר אספקה של דם וחמצן. במקרים שבהם העורק נותר סגור, האזור הפגוע בשריר הלב עובר תהליך של נמק ומאבד את יכולתו להתכווץ באופן יעיל.


התסמינים של אוטם בשריר הלב כוללים מגוון רחב של תלונות שכולל התעלפות, עייפות פתאומית, קשיי נשימה, גיהוקים וכן לחץ, כובד, שריפה או כאב בקדמת בית החזה. הכאבים עלולים להקרין לכתפיים, ליד שמאל, ללסת או לגב.


אבחון וטיפול באוטם שריר הלב


אבחון אוטם שריר הלב מתבצע באמצעות בדיקת א.ק.ג. ועל ידי בדיקת דם לאיתור עלייה ברמת אנזימי שריר הלב בדם. 
טיפול ראשוני באוטם שריר הלב כולל מתן תרופות דרך הווריד להמסת קריש הדם. כאשר התרופות ניתנות למטופל במהלך השעות הראשונות לאחר הופעת האוטם, ישנה אפשרות שהצוות הרפואי יצליח לפתוח את העורק החסום, אך ככל שהזמן עובר יעילות התרופות יורדת בצורה משמעותית. יעילות התרופות המקסימלית היא בשעה הראשונה לאחר האירוע כאשר מעבר לארבע שעות לאחר האירוע, הקריש מתייצב והנזק לשריר הלב הוא בלתי הפיך. מקובל לבצע למטופל צנתור לב ראשוני במצבים של אוטם חריף של שריר הלב כאשר טיפול זה מאפשר אחוזי פתיחת עורק גבוהים יותר ביחס לאחוזי פתיחת העורק לאחר מתן טיפול תרופתי.


הטיפול באוטם שריר הלב הוא לרוב מורכב ונועד לטפל בסימפטומים שמהם סובל החולה, בסיבוכים המוקדמים של האוטם, בגורמים הישירים לאוטם ובמתן טיפול מונע נגד סיבוכים אפשריים עתידיים. במסגרת הטיפול יינתנו למטופל תרופות משככות כאבים, חמצן באמצעות מסכה ויוחדר לו עירוי שתפקידו לאפשר מתן תרופות ונטילת בדיקות דם. במסגרת הטיפול תתבצע פתיחה פולשנית או בלתי פולשנית לחידוש אספקת הדם לאזור האוטם בעורק שנחסם.


רשלנות רפואית באבחון ובטיפול באוטם שריר הלב


כאמור, פרק הזמן שעובר מרגע התרחשות האוטם ועד לחידוש אספקת הדם לעורק החסום משפיע באופן משמעותי על סיכויי הצלחת הטיפול, לפיכך חשוב לאבחן את האוטם במהירות האפשרית תוך מתן טיפול לחידוש זרימת הדם בעורק החסום. עיכוב באבחון ובטיפול באוטם שריר הלב עלול לגרום נזק חמור ובלתי הפיך למטופל ועשוי להיחשב לרשלנות רפואית המזכה את המטופל בפיצויים. זאת בכפוף להוכחת התרשלות מצד הצוות הרפואי, קיומו של נזק וקשר סיבתי בין ההתרשלות ובין הנזק.


פיצוי בסך 350 אלף שקלים עקב איחור באבחון ובטיפול באוטם שריר הלב


בית משפט השלום בחיפה קיבל תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית שהגישה אישה נגד המדינה ונגד מוקד רפואה דחופה לאחר שנגרם לה נזק עקב איחור באבחון ובטיפול באוטם שריר הלב. לאחר בחינת העדויות והראיות השופטת קבעה כי מוקד הרפואה הדחופה ובית החולים שבו טופלה האישה לאחר התקף הלב התרשלו כלפיה בכך שאיחרו לאבחן ולטפל באוטם שריר הלב שממנו היא סבלה ובשל כך גרמו לה נזק.


הרופא במוקד הרפואי אמר לאישה כי היא סובלת מהתייבשות


לפי העובדות שפורטו בפסק הדין, האישה שהייתה בגיל 55 בזמנים הרלבנטיים סבלה מחולשה כללית ומכאבים בכל הגוף. כעבור יומיים מצבה החמיר והיא החלה לסבול מכאבים בחזה ומקוצר נשימה. האישה פנתה למוקד רפואה דחופה שם נערכו לה בדיקת א.ק.ג. ובדיקות שתן, דם וסוכר. הרופא במוקד הרפואי אמר לאישה כי היא סובלת מהתייבשות והמליץ לה לפנות לבית חולים בשל מחלת הסכרת שממנה היא סובלת.


האישה פנתה לבית חולים שם לא זכתה להתייחסות במשך פרק זמן ממושך ולכן החליטה לפנות לבית חולים אחר שם בעלה ננזף על ידי אחת הרופאות שביקשה ממנו שלא יפריע לה. לפיכך, האישה עזבה את בית החולים ונסעה לבית חולים אחר שם אובחן כי היא סובלת מאוטם חריף בקיר התחתון של שריר הלב. בהמשך היא עברה צנתור שבמהלכו אובחנה חסימה קריטית בעורק הכלילי הימני ולכן בוצע לה טיפול של הרחבה והשתלת תומכן.


על כן, האישה טענה כי המוקד הרפואי ובית החולים הראשון התרשלו כלפיה באבחון ובמתן טיפול רפואי לאוטם שריר הלב. מנגד, הנתבעים הכחישו את המחדלים שיוחסו להם ואת הנזק שנטען על ידי המטופלת.


תרשים הא.ק.ג. מהמוקד הרפואי הדגים תמונה ברורה של אוטם תחתון חריף בשריר הלב


לאחר בחינת העדויות והראיות השופטת קבעה כי תרשים הא.ק.ג. של המטופלת מהמוקד הרפואי הדגים תמונה ברורה של אוטם תחתון חריף בשריר הלב. צוין כי הרופא כשל בפענוח ממצאי תרשים הא.ק.ג. ובהבנת משמעותו הרפואית. השופטת הוסיפה כי התרשלותו של הרופא הובילה לשרשרת החלטות מוטעות שהתבטאו בין היתר באי מתן טיפול תרופתי מתאים ובאי מתן ביטוי למצבה הרפואי הקשה של המטופלת בהפניה שהוכנה עבור בית החולים. על כן, נקבע כי המוקד הרפואי התרשל כלפי האישה באבחון המחלה ובמתן הטיפול הרפואי ולכן הוא נושא באחריות לנזקיה.


עוד נקבע כי גם בית החולים כשל בהערכת מצבה הקשה של המטופלת בזמן אמת ובמתן טיפול רפואי מתאים למצבה. לפיכך הוחלט כי גם בית החולים התרשל באבחון מצבה של האישה ובמתן טיפול רפואי. לאחר עיון בחוות הדעת הרפואיות בתיק, השופטת קבעה כי נכותה התפקודית של האישה היא בשיעור של 14.5%. בסופו של דבר הוחלט כי נזקיה של האישה מסתכמים בסך של 350 אלף שקלים עבור כאב וסבל, עזרת הזולת לעבר ולעתיד והוצאות לעבר ולעתיד.


השופטת פסקה כי המוקד הרפואי ישלם לאישה פיצוי בסך של 256 אלף שקלים ואילו בית החולים ישלם לה פיצוי בסך של 174 אלף שקלים, כאשר סכומים אלו כוללים גם הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין.


ת"א 33336-03-12


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פגיעה בעצב עקב ניתוח כריתת רחם רשלני - התובעת עברה ניתוח לכריתת רחם וטפולות בבית חולים ע"ש קפלן ברחובות שנמצא תחת ניהולה ו/או בבעלותה של הנתבעת, קופת חולים של ההסתדרות הכללית.  

האם בעקבות זריקת אפידורל שנעשתה תוך רשלנות רפואית - נגרמה לתובעת תופעת Drop Foot 

התובע נולד סובל מתסמונת רשלנות רפואית vater. התובע נזקק ובין היתר לניתוחים לתיקון מום בוושת ובקנה הנשימה ולקיבוע אבי העורקים. לאחר מכן נותח התובע בשיטת פניה לפתיחת איטמות המעי הגס... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

האם חברה המעניקה שירותים רפואיים לשעת חירום, באמצעות לחצני מצוקה, פעלה ברשלנות כלפי אחד ממנוייה כאשר לא תיקנה את לחצן המצוקה שברשותו? 

האם בית החולים התרשל במהלך ניתוח לכריתת רחם, והאם הניתוח התארך מעבר לרגיל? מהו נטל הראייה והאם יונח על כתפי הנתבעים? 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

רן שקד הוכיח את הקשר שבין איחור באבחון המחלה, נכותה של מרשתו, נפילתה בבית ונזקיה הרפואיים והשיג למרשתו פיצוי מרשים כאמור ....  

האם רופא אשר דיווח על מטופל מכוח הוראות חוק כלי ירייה ופקודת התעבורה, התנהל ברשלנות שגרמה נזקים לפציינט? 

האם ניתן להפעיל את סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות כאשר מדובר בהליך בגין רשלנות רפואית? 

האם הרופאים היו צריכים להפנות אישה לדיקור מי שפיר לאחר שאובחנו אצל העובר כליות גדולות, בגבול העליון של הנורמה? האם רשלנות באבחון תסמונת דאון? 

קשישה נפלה בבית אבות. האם מדובר בנפילה שהתרחשה בגין רשלנות הצוות הרפואי? 

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר הסדר פשרה על סך 12 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית במתן תרופה בנוגע לאבנדיה... 

קשישה נפלה מספר פעמים בבית אבות. בני המשפחה הגישו, לאחר פטירתה של הקשישה כתוצאה מהנפילה האחרונה, תביעה כנגד בית האבות בגין רשלנות רפואית... 

בית המשפט העליון קבע כי לא הוכחה רשלנות רפואית במתן חיסון לתינוק בשנת חייו הראשונה... 

האם בית החולים ביקור חולים התרשל בביצוע ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן? האם עסקינן ברשלנות רפואית בניתוח? 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח בקע בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה בירושלים נדחתה... 



תגיות: תסמינים, CT, נזק מוחי, גרידה, Bronchial Alveolar Carcinoma, בדיקה סונוגרפית, ניתוח מעקפים, מילוי בתמיסת מלח פזיולוגית,