www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית ביילוד עובר במצג עכוז, מתי אפשר לקבל פיצויים?

רשלנות רפואית ביילוד עובר במצג עכוז, מתי אפשר לקבל פיצויים?

מצג העובר ברחם הוא בעל משמעות מכרעת בכל הקשור להחלטה על עריכת ניתוח קיסרי או על ביצוע לידה נרתיקית רגילה. החל מהשבוע ה-37 להיריון ועד למועד הלידה כ-97% מהעוברים נמצאים במצג ראש שבו ראש העובר פונה כלפי פתח תעלת הלידה. התנוחה האופטימלית של העובר היא כאשר הוא ממוקם בצידה השמאלי של הבטן, כאשר גבו צמוד לצד שמאל ומבטו לכיוון צד ימין. מנח כזה מבטיח את הכניסה החלקה ביותר לתעלת הלידה.


אצל 3% מכלל העוברים, העובר מפנה את העכוז לעבר תעלת הלידה לפני הלידה. יש לציין כי 90% ממצגי העכוז משתנים באופן עצמאי והופכים למצג ראש עד השבוע ה-37 להיריון. לאחר השבוע ה-37 להיריון, ראשו של העובר גדל לממדים שמקשים עליו להתהפך ברחם. לפיכך, במקרים שבהם העובר לא התהפך עד לשבוע ה-37, קטנים הסיכויים שהוא יעשה זאת בעצמו.


מהן הסיבות לקיומו של מצג עכוז?


בעוד הסיבות למצג עכוז לא תמיד ברורות, נמצא כי התופעה שכיחה יותר אם ברחם יש כמות מי שפיר קטנה או גדולה מהרגיל, כאשר מבנה הרחם אינו רגיל ואינו מאפשר לעובר להסתובב למצג ראש. נוסף על כך, ידוע כי גם בקרב עוברים עם מבנה ראש מאורך או עוברים קטנים מהרגיל קיימת נטייה מוגברת להיות במצג עכוז. אבחון מצג העובר נעשה באמצעות שילוב של בדיקה ידנית ובדיקת אולטרסאונד.


ביצוע היפוך חיצוני במצבים של מצג עכוז


בחלק מהמקרים כאשר העובר במצג עכוז ניתן לשקול ביצוע היפוך חיצוני במטרה להביאו למצג ראש כדי לאפשר לידה נרתיקית בטוחה יותר. החל מהשבוע -37 ואילך ייתכן כי הרופאים ימליצו ליולדת לבצע היפוך של העובר בתהליך שנקרא היפוך עובר חיצוני. לפני ביצוע ההליך הצוות הרפואי יערוך לאישה בדיקת אולטרסאונד, יבחן את כמות מי השפיר, את מיקום השליה, מיקום חבל הטבור, גודל העובר ואת סוגו של מצג העכוז.


היפוך עובר חיצוני מתבצע כאשר הרופא מעביר את ידיו באזורים מסוימים של הבטן כדי ליצור לחץ ולגרום לעובר להתהפך. פעולת היפוך חיצוני של העובר מצליחה ב-50% מהמקרים וקיים בצידה סיכון קטן לסיבוכים.


אפשרויות לידה כאשר העובר במצג עכוז


לפי הספרות הרפואית המקצועית, כאשר העובר נמצא במצג עכוז, ביצוע לידה נרתיקית כרוך בסיכון גבוה יותר לעומת לידה בניתוח קיסרי. הסיכון המרכזי בביצוע לידה רגילה טמון בכך שבעת הלידה ראשו של העובר ייתקע. במקרים שבהם פעולת חילוץ ראשו של העובר מתמשכת קיימת סכנה להיווצרות נזק מוחי. לפיכך, במקרים של עובר במצג עכוז ישנה המלצה לערוך ניתוח קיסרי.


במקרים שבהם הצוות הרפואי מחליט לבצע לידה רגילה כשהעובר נמצא במצג עכוז וכתוצאה מכך נגרם לו נזק, ניתן להגיש נגד הצוות הרפואי תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית בלידה.


הצוות הרפואי החליט על ביצוע לידה רגילה למרות קיומו של מצג רגליים וגרם נזק לעובר


בית המשפט המחוזי בחיפה קיבל תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית בלידה לאחר שהצוות הרפואי החליט לבצע לידה נרתיקית רגילה כאשר העובר נמצא במצג רגליים. השופט קבע כי הצוות הרפואי פעל בניגוד לפרקטיקה הרפואית המקובלת המחייבת לבצע ניתוח קיסרי במצב שבו העובר נמצא במצג רגליים ולכן התרשל כלפי האם והעובר.


לפי העובדות שפורטו בפסק הדין, עם הגעתה של האם לבית החולים לאחר שעברה ירידת מים היא התקבלה בבית החולים ולאחר מספר שעות נולדה בתה בלידת עכוז שלוותה בקשיים בשחרור הראש. לאחר הלידה בוצעה בתינוקת החייאה והיא הועברה למחלקה לטיפול נמרץ ביילוד. בהמשך, התינוקת אובחנה כסובלת מחולשת שרירים כללית ופגיעה עצבית.


ההורים טענו כי לנוכח אבחנת מצג רגליים בעייתי לפני הלידה, היה צורך לבצע ניתוח קיסרי ואי ביצועו הוא בגדר רשלנות רפואית של בית החולים. לגרסתם, מנהלת מחלקת היולדות בבית החולים קיבלה את ההחלטה ליילד את התינוקת בלידה רגילה בהסתמך על צילום רנטגן בלבד ובניגוד לבדיקות הגניקולוגיות שנערכו לאם לפני הלידה.


עוד נטען כי הימנעות הצוות הרפואי מביצוע ניתוח קיסרי והמשך ביצוע לידה רגילה גרמו להיתקעות הראש של התינוקת בתעלת הלידה, למשיכת זרועותיה בכוח רב כלפי מעלה, לפגיעה עצבית ולשיתוק.


מנגד, בית החולים טען כי חייה של התינוקת ניצלו בזכות מיומנותו של הצוות הרפואי אשר פעל בהתאם לפרקטיקה הרפואית המקובלת בניהול הלידה.


יש קשר סיבתי בין ביצוע לידה רגילה ובין הנזק שנגרם לתינוקת


לאחר בחינת כלל העדויות והראיות, השופט קבע כי לנוכח קיומו של מצג רגליים, היה צורך לערוך לאם ניתוח קיסרי ומאחר שהוחלט לבצע לידה רגילה, בית החולים התרשל כלפי היולדת ובתה ותוך כך הפר את חובת הזהירות שלו כלפיהן.


עוד נקבע כי קיים קשר סיבתי בין הבחירה בביצוע לידה נרתיקית רגילה והצורך להפעיל כוח כדי לחלץ את ראשה של התינוקת ובין הנזקים שנגרמו לה. לאחר בחינת חוות הדעת הרפואיות השופט קבע כי לתינוקת נגרמה נכות רפואית בשיעור של 52% ונכות תפקודית בשיעור של 40%.


השופט פסק כי המדינה מחויבת לפצות את ההורים בסך של 3,062,243 שקלים עבור הפסד כושר השתכרות והפסדי פנסיה, עזרת צד שלישי לעבר ולעתיד וכאב וסבל. לאחר ניכוי תגמולי ביטוח לאומי בסך של 447,337 שקלים, נקבע כי ההורים יקבלו פיצוי בסך של 2,614,906 שקלים בתוספת שכר טרחת עורך דין בסך של 306,295 שקלים והוצאות משפט.


ת"א (חיפה) 25209-04-14


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

הידבקות לאחר לידה וזיהום, רשלנות רפואית - המערערת נולדה בשנת 1957 בבית החולים אלישע. כעבור שישה ימים הוחזרה לביתה. מספר ימים לאחר מכן נתגלתה אצלה תופעה של הקאות ואיבוד נוזלים.  

התובע נולד בשנת 1982 ובשנת חייו הראשונה קיבל שלוש מתוך ארבע מנות של חיסון נגד פוליו, חרף כך חלה המערער בפוליו... 

פסק דין בעניין רשלנות רפואית בגין אי הפסקת הריון בשל חשש לפגות... 

לאחר הריון בסיכון גבוה וטיפולי פוריות, הרופא אשר התרשל בקריאת בדיקת מוניטור ושחרר את האם ההרה לביתה מבלי שהבין את הסיכון לעובר וכתוצאה מכך התינוקת נולדה עם פגיעה מוחית קשה ופגיעה רב מערכתית 

האם הופרה חובת הזהירות המוטלת על רופא שיניים סביר במסגרת מתן זריקת אלחוש למטופל? 

רשלנות רפואית - סוגיית חישוב הפיצויים

חישוב פיצויים בעקבות רשלנות רפואית. אתר "רשלנות רפואית" מציג מידע עדכני הכולל מאמרים, מדריכים, דוגמאות וכדומה... 

האם יש להטיל אחריות אישית על רופא בעקבות רשלנות רפואית במהלך הלידה? האם יש להטיל את האחריות כולה על בית החולים? היכן מתחילה ונגמרת האחריות בנושא רשלנות רפואית? קראו עוד... 

העדר רשומה רפואית במהלך ניהול לידה והעברת נטל ההוכחה בתביעה שעניינה רשלנות רפואית במהלך לידה. אירוע פרע כתפיים שהביא לשיתוק בידו של התינוק... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

השאלה באילו נסיבות קמה חובה, מכוח עוולת הרשלנות, לבצע הליך רפואי באמצעות רופא מומחה איננה פשוטה. האם לאחר הריון בסיכון חייב רופא מומחה להיות נוכח בחדר הלידה?. 

רופאים כרתו רחם של יולדת במהלך ניתוח קיסרי שבוצע בהליך חירום. האם מדובר ברשלנות רפואית בלידה? 

האם רשלנות בלידה הביאה ללידה של ילדה הסובלת משיתוק מוחין ואפילפסיה? האם הרופאים היו צריכים להעניק ליולדת טיפול אנטיביוטי או טיפול בסטרואידים? 

מהו ניזוק משני? האם גם הורים אשר ילדם נפגע בגין רשלנות בלידה זכאים לפיצויים בגין כאב וסבל וראש נזק לא ממוני? 

האם הרופאים התרשלו כלפי התובע והוריו בגין אי אבחון סיכוי לאירוע פרע כתפיים במהלך הלידה? 

יולדת הגיע לאשפוז במהלך הריון בבית החולים מקאסד. בשלב מסוים היא נמצאה בלידה פעילה וילדה ארבעה פגים. האם רשלנות רפואית בבית החולים גרמה לפטירתם של התינוקות לאחר זמן קצר? 

הורים מטפלים במסירות בבתם הנמצאת במצב צמח בגין רשלנות בניתוח קיסרי. האם הם זכאים לפיצויים מהמדינה מכוח החוק לתיקון דיני נזיקין אזרחיים... 

תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה לאחר ניתוח קיסרי הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב... 

לידת וואקום במקום לידה במהלך ניתוח קיסרי? האם מדובר ברשלנות רפואית בלידה? 

בית המשפט העליון דחה תביעה בגין רשלנות רפואית בלידת תאומים למרות שאחד התאומים נולד כאשר הוא סובל משיתוק מוחין... 

האם בית המשפט יקבל תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה, וזאת משום שהתובעים הוכיחו רשלנות מסוימת ולא נמצאה סיבה רפואית ברורה לשיתוק מוחין ממנו סובל התובע?