www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית בטיפול ציפוי שיניים, איך אפשר לקבל פיצויים?

רשלנות רפואית בטיפול ציפוי שיניים, איך אפשר לקבל פיצויים?

בתקופה האחרונה ניתן להבחין בפופולריות הולכת וגוברת של טיפולי ציפוי שיניים בקרב מטופלים רבים. לנוכח הדרישה הגוברת לטיפול ציפוי שיניים, מרפאות שיניים רבות החלו להציע טיפולי ציפוי שיניים ואף מציגות את עצמן כמתמחות בתחום.


בעוד שרבים מהרופאים מציגים את הטיפול כמהיר ויעיל, במקרים רבים הם אינם מפרטים בפניהם כי הטיפול האסתטי מלווה בחסרונות ובסיכונים ועלול לגרום לנזק לשיניים כולל נזק עצבי.


שיטת ציפוי השיניים באמצעות חרסינה פותחה בארה"ב לפני כ-40 שנה. השיטה כוללת הדבקה של ציפוי חרסינה דקיק בעובי של 0.2 עד 0.3 מילימטר על פני כל אחת משיניו של המטופל. ציפוי החרסינה עמיד בפני שינויי צבע שנגרמים כתוצאה משתיית קפה, אכילת מאכלים מסוימים או עישון ולכן עשוי להקנות לשיניים מראה אסתטי לאורך שנים. מאחר שהציפוי מודבק על הצד החיצוני של השן הוא יכול לעצב את צורתה, להבהיר את צבעה ואף לצמצם רווחים שקיימים בין שן אחת ובין שן סמוכה לה.


מהן הסיבות לביצוע טיפולי ציפוי שיניים?


קיימות מספר סיבות שכיחות שבעטיין מטופלים מתעניינים בביצוע טיפול לציפוי שיניים. סיבה אחת היא כאשר צבע השיניים אינו אסתטי או כאשר המטופל סובל מכתמים על השיניים. סיבה נוספת היא כאשר צורת השיניים אינה אסתטית בעקבות שברים, הבדלים בגדלים בין שיניים סמוכות או בשל רווחים גדולים בין השיניים.


סיבה נוספת לביצוע הטיפול היא כאשר מנח השן אינו תקין, אך בשל מגבלות מסוימות אין אפשרות לתקנו באמצעות שימוש באמצעים אורתודנטיים קונבנציונאליים המשמשים ליישור שיניים.


כיצד מתבצע ציפוי שיניים באמצעות חרסינה?


ראשית, הרופא יבדוק את המטופל תוך ביצוע מדידות וצילומים לצורך העברת מידות למעבדת שיניים. במעבדה טכנאי השיניים יכין את הציפויים לפי המדידות שקיבל מהרופא.


ציפויי החרסינה לשיניים נבנים באמצעות אבקות חרסינה, בתבניות מיוחדות ועוברות שריפה בתנור מיוחד בחום של 900 מעלות. לאחר השריפה בתנור, הציפויים עוברים תהליכים של ליטוש ואיזון כהכנה להדבקתם על שיניו של המטופל.


לפני הדבקת הציפויים, הרופא משחיז את השן וצורב אותה באמצעות חומצה כדי ליצור משטח שיאפשר הדבקה חזקה של הציפוי לשן הטבעית. יש לציין כי הליך ההשחזה והצריבה בחומצה גורם לנזק בלתי הפיך לשן.


יובהר כי לאחר ביצוע הטיפול נדרשת תחזוקה קבועה והחלפה של הציפויים כל מספר שנים, כאשר אורך החיים הממוצע של רוב הציפויים נע בטווח שבין חמש שנים ועד עשר שנים.


אילו סוגים נוספים של ציפויי שיניים מוצעים למטופלים?


השיטה הוותיקה ביותר לביצוע ציפוי שיניים נחשבת ליקרה ואיכותית ביותר והיא באמצעות שימוש בציפוי חרסינה כאמור. עלות הטיפול באמצעות ציפוי חרסינה היא גבוהה מאחר שמדובר בהליך שנחשב למדויק ומורכב. לכן מיומנות גבוהה וניסיון בביצוע הטיפול הם חיוניים להצלחת הציפויים.


שיטה נוספת לביצוע הטיפול היא באמצעות ציפוי שעשוי חומר מרוכב הקרוי "קומפוזיט" שמשמש גם למילוי סתימות בצבע השן. במקרים שבהם המטופל מעוניין לשפר את מראה השיניים שלו בעלות נמוכה יותר מזו של ציפוי שיניים באמצעות חרסינה, ציפוי "קומפוזיט" הוא אפשרות נוספת שעומדת בפניו. ציפוי זה הוא למעשה חומר מרוכב אשר בעזרתו הרופא יכול לעצב את צורת השיניים ולקבוע את צבען. התהליך קצר ומהיר יותר מציפוי באמצעות חרסינה, ונעשה בדרך כלל בטיפול אחד ללא צורך בסיוע של מעבדת שיניים.


החיסרון העיקרי של הטיפול הוא חוסר העמידות של הציפוי בכל הקשור לשחיקה ושינוי צבע, כך שיש צורך להחליף את הציפויים לאחר תקופה קצרה יחסית.


רשלנות רפואית בטיפולים לציפוי שיניים


לנוכח העובדה כי ציפוי החרסינה הוא דקיק ושביר, דרושה התאמה מרבית ומדויקת בין הציפוי ובין השן כדי למנוע היווצרות של חללים שיפגעו בעמידותו. לפיכך, נטילת מידות שגויות של השיניים, השחזה לקויה של השן או עבודה בלתי מקצועית של מעבדת השיניים עלולות לגרום לסדקים בציפוי ולפגיעה בשן.


פעולות ההשחזה של השיניים וצריבתן באמצעות חומצה שנועדו להכין את התשתית להדבקת הציפויים גורמות לפגיעה בלתי הפיכה בשיניים. לעיתים השחזת יתר של השן עלולה לגרום לרגישות לטמפרטורה גבוהה או נמוכה. רגישות בלתי חולפת בשן תחייב ביצוע של טיפול שורש וכתר שיביאו לקיצור אורך החיים של השן.


לעיתים הציפויים נושרים ממקומם ונדרשות הדבקות חוזרות ונשנות שלהם תוך ביצוע השחזות מחדש. חשוב לציין כי מלאכת הדבקת הציפויים היא רגישה לטעויות, ולכן נדרשים מהרופא מיומנות ודיוק גבוהים מאוד במהלך שלבי ההכנה וההדבקה של הציפויים.


צירוף חוות דעת רפואית לתביעת רשלנות רפואית


במקרים שהרופא התרשל במהלך טיפול לציפוי שיניים ובעקבות רשלנותו נגרם למטופל נזק, הוא זכאי להגיש תביעת רשלנות רפואית נגד הרופא. המטופל יצטרך לצרף לתביעתו חוות דעת רפואית של מומחה לרפואת שיניים מטעמו לצורך הוכחה כי הרופא התרשל כלפיו בביצוע הטיפול וכי קיים קשר סיבתי בין הרשלנות ובין הנזק.


מאחר שמדובר בהליך אסתטי אלקטיבי שאינו מחויב המציאות עקב מצב רפואי, מוטלת על הרופא חובה מוגברת להסביר למטופל אודות החסרונות של הטיפול, הסיכונים והחלופות הקיימות. במקרה שבו הרופא לא עשה זאת, המטופל יוכל לתבוע פיצויים מהרופא ולטעון כי הסכמתו לטיפול לא הייתה תקפה מכיוון שהטיפול התבצע מבלי שהובאו לידיעתו כלל הסיכונים הנלווים לטיפול.

 


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פסק דין העוסק ברשלנות רפואית ואחריות רופא בגין נזק נדיר. המטופל התעלף במהלך ניסיונו לקום לאחר טיפול עקירת שן בינה... 

במסגרת הטיפול ביצע הנתבע , ביום 3.1.96, השתלה, בלסת השמאלית התחתונה ובלסת הימנית התחתונה של התובע. בצד השמאלי עבר הטיפול בהצלחה. לעומת זאת, בשעת הקדיחה בצד הימני, הרגיש לפתע התובע זרם חזק וכאב בלתי נסבל למרות ההרדמה.  

התובעת עברה השתלת עצם באזור שיניים 46, 47 הנמצאות בלסת התחתונה הימנית וזאת כהכנה להחדרת שני שתלים באזור זה. 

לטענת התובעת, הנתבע שהינו רופא שיניים התרשל בטיפול בה.תביעת התובעת התקבלה 

התובעת פנתה לנתבע, כירורג ברפואת שיניים, לצורך טיפול בבעיית שיניים ופה שהתמקדה בתנוסדיות חלקית של השיניים שנותרו בפיה 

התובע קיבל תוכנית לטיפול בחלל הפה. הטיפול כשל ולתובע נגרמו נזקים בגינם הגיש תביעה זו 

פיצוי בשל נזקי רשלנות בטיפול השתלת שתלי שיניים אשר גרמה לתובעת ללקויות קשות בחלל הפה. התובעת נזקקה לטיפולים מתקנים  

התובע הגיע לקליניקת הנתבע לשם ביצוע עקירת שן בינה, עקירה שבמסגרתה, טופל התובע בין היתר בחומר מרדים (אלחוש). לאחר הטיפול נפל התובע על פניו שתיים משיניו זזו. התובע קיבל טיפול מידי 

התובעת מבקשת לחייב את הנתבע, רופא שיניים, לפצותה בגין נזקים שנגרמו לה במהלך טיפולו בשינייה. לטענתה, הנתבע התקין בלסתה התחתונה גשר שאינו תקין, ללא התאמה לסגר הטבעי של פיה ובניגוד למקובל.  

התובע עבר טיפול שורש בשיניו על ידי הנתבע. הטיפול כשל וגרם לתובע לריקבון מתחת לשיניים המטופלות  

בעקבות טיפול שיניים רשלני, התובע סבל מכאבים עזים ונפיחות בחניכיים, שלא ירדה עד לעקירת השיניים.  

רופא שיניים פרטי הסכים לעקור שן לחולת סכרת, למרות שהיה מודע לסיכונים. זמן קצר לאחר העקירה, המטופלת נפטרה. 

לאחר טיפול שיניים צבאי, לקתה המטופלת בזיהום קשה בעצם שהצריך טיפולים מסובכים בארצות הברית. 

האם חובת מתן טיפול חלה גם על רופאי שיניים? האם רופא שיניים חייב לתת טיפול רפואי מכוח חוק זכויות החולה? 

האם טיפול שיניים שלא נעשה ברשלנות, אך שגרם נזק בעצב הפנים, יזכה את הנפגע בפיצויים? 

בית המשפט פסק פיצויים בסך כ-60,000 ₪ בגין רשלנות בטיפול שיניים אשר קיבל אזרח ישראלי המתגורר בארצות הברית... 

האם רופא שיניים היה צריך להציע למטופלת טיפול חלופי יקר, וזאת למרות שהוא ידע כי מצבה הכלכלי איננו מן המשופרים? 

האם רופא שיניים העניק למטופלת טיפול שורש בשן, מבלי להסתמך על בדיקה מעמיקה לפני כן? 

האם טיפולים ליישור שיניים חייבים להתבצע על ידי רופא שיניים מומחה באורטודנטיה? האם במקרה שהרופא איננו מומחה מדובר ברשלנות רפואית? 

בית המשפט קבע כי טיפול השיניים אשר ניתן לתובעת היה תוך רשלנות רפואית. לאחר מינוי מומחה רפואי מטעם בית המשפט, נקבע כי יש לקבל את התביעה...