רשלנות רפואית בכריתת גידול שפיר בעמוד השדרה, כיצד ניתן לקבל פיצויים?
כל החושים ותפקודי הגוף נשלטים על ידי מערכת העצבים המרכזית. המערכת מורכבת מחוט השדרה, המוח ומרשת עצבים היקפית שיוצאת מתוך חוט השדרה ופזורה בכל הגוף.
חוט השדרה יוצא מהמוח ומבסיס הגולגולת וממשיך מטה דרך תעלה, בחוליות היוצרות את עמוד השדרה. בעוד המוח מוגן בעצמות הגולגולת, חוט השדרה מוגן באמצעות חוליות עמוד השדרה והעצבים יוצאים מחוט השדרה דרך פתחים שקיימים בין החוליות.
עמוד השדרה כולל 26 חוליות, כאשר שבע מהן הן צוואריות, 12 מהן הן חוליות החזה הממוקמות בין חוליות המותן ובין חוליות הצוואר המחוברות אל הצלעות, וחמש מהן הן חוליות מותניות שממוקמות באזור הגב התחתון. נוסף על כך קיימות חוליות העצה ועצם העוקץ.
גידולים עלולים להופיע בעצמות של עמוד השדרה, בתוך חוט השדרה, מחוץ לחוט השדרה, בתוך המעטפות שלו או מחוץ למעטפות.
מהם התסמינים של גידול בעמוד השדרה?
כאבי גב עלולים להופיע כתסמין מוקדם במקרה של התפתחות גידול בעמוד השדרה. הכאבים עלולים להחמיר במצב של שכיבה, להיות מלווים בירידה בתפקוד עמוד השדרה ולהקרין לחלקים אחרים בגוף.
תסמינים נוספים שיכולים להופיע במקרים של פגיעה בחוט השדרה הם: כאבים, רגישות, חוסר תחושה, הפרעה בשליטה על הסוגרים וחולשה בגפיים.
איך מאבחנים גידול בעמוד השדרה?
אבחון הגידול מתבצע באמצעות בדיקת MRI ייעודית לגילוי גידולים בעמוד השדרה. באמצעות הבדיקה ניתן לאתר את הגורם לכאבים ולבעיות הנוירולוגיות ולבחון את דפוס התקדמותו של הגידול.
ניתן לאתר את הגידול בעמוד השדרה גם באמצעות בדיקת CT, שבמסגרתה נערכת סדרת צילומי רנטגן היוצרים דגם תלת ממדי של פנים הגוף. מרבית הנבדקים בבדיקת CT יתבקשו לשתות חומר מיוחד או שיוזרק להם חומר לווריד לצורך שיפור איכות הבדיקה.
בחלק מהמקרים המטופל יתבקש לעבור גם צילומי רנטגן רגילים ובדיקת מיפוי עצמות.
איך מטפלים בגידול בעמוד השדרה?
הטיפול בגידולים בעמוד השדרה ובחוט השדרה תלויים במצבו הבריאותי של המטופל, גילו, היקף הגידול, מיקומו וסוגו. הטיפולים העיקריים המקובלים לטיפול בתופעה הם ניתוח, מתן סטרואידים וטיפולי קרינה. מטרת הניתוח היא לכרות את הגידול תוך שמירה על תפקודו של חוט השדרה.
במקרה שהמטופל עבר ניתוח לכריתת גידול בעמוד השדרה ונגרם לו נזק בעקבות רשלנות רפואית של המנתח, עומדת לו הזכות להגיש תביעה נגד הרופא ולדרוש פיצויים על נזקיו. במסגרת התביעה המטופל יצטרך להוכיח כי נגרם לו נזק בעקבות התרשלותו של הרופא וזאת תוך צירוף חוות דעת של מומחה רפואי.
גבר שנפגע מרשלנות בניתוח לכריתת גידול שפיר בעמוד השדרה קיבל 2 מיליון שקלים פיצויים
בית המשפט המחוזי בלוד דן בתביעת רשלנות רפואית שהגיש גבר נגד מדינת ישראל, לאחר שעבר ניתוח להסרת גידול שפיר בעמוד השדרה ונותר משותק באופן חלקי. השופטת קבעה כי הרופא שביצע את הניתוח התרשל כלפי האיש בכך שלא דאג לניטור ראוי של הניתוח כדי למנוע נזק עצבי בחוט השדרה.
נוסף על כך נקבע כי המנתח התרשל כלפי המטופל גם בכך שכרת רקמה סמוכה לחוט השדרה בניגוד להתוויה הרפואית המקובלת. לפיכך נפסק כי האיש יקבל פיצויים בסך של 1.99 מיליון שקלים.
הגבר שהיה בן 48 במועד הניתוח, התלונן בפני רופאיו על כאבים חמורים בגב העליון והתחתון שגרמו לו להירדמות של הרגליים ועל הפרעה בהליכה. הוא הופנה לבצע בדיקת MRI שהדגימה גידול שפיר במעטפת החיצונית של עמוד השדרה. בעקבות האבחנה האיש עבר ניתוח להסרת הגידול.
המטופל טען כי הרופא התרשל באבחון הגידול ומיקומו לפני הניתוח כמו גם בביצוע הניתוח עצמו. נטען כי במהלך הניתוח הרופא ביצע כריתה נרחבת מידי של הגידול ופגע בחוט השדרה מבלי שהשתמש בניטור מתאים. לגרסתו, כתוצאה מהניתוח הוא נותר משותק בגפיים, אינו שולט על הסוגרים וסובל מפגיעה נפשית.
מנגד, המדינה טענה כי הצוות הרפואי העניק למטופל את הטיפול המתאים למצבו בהתאם לפרקטיקה הרפואית המקובלת, ותוך הפעלת שיקול דעת רפואי ומקצועי נכון.
המנתח התרשל בכך שכרת רקמה בניגוד לפרקטיקה רפואית מקובלת ולא ניטר את הניתוח
לאחר שבחנה את כלל חוות הדעת הרפואיות, השופטת קבעה כי המנתח התרשל כלפי המטופל בכך שלא נעזר בניטור לאחר שהניתוח שינה את אופיו מניתוח מחוץ לעמוד השדרה והפך לניתוח בתוך חוט השדרה. לפי קביעת השופטת הרופא היה צריך לעצור את הניתוח כדי לוודא כי המשכו מתבצע תחת ניטור שיתריע על נזק לחוט השדרה.
נוסף על כך נקבע כי המנתח התרשל כאשר ביצע כריתה של רקמה הקרובה לחוט השדרה בניגוד לפרקטיקה רפואית מקובלת, ולכן גרם להחמרת נכותו של המטופל בשיעור של 39%.
השופטת קבעה כי בשל רשלנות הצוות הרפואי, נגרמו לאיש נזקים בסך כולל של 3,062,000 שקלים עבור הפסד השתכרות ופנסיה, עזרת הזולת, ניידות, כאב וסבל, הוצאות רפואיות ועוד. לאחר ניכוי של תגמולי ביטוח לאומי שקיבל האיש בסך כולל של 1,066,000 שקלים, נפסק כי המדינה תשלם לו פיצויים בסך של 1,996,000 שקלים. עוד נקבע כי המדינה תשלם לאיש שכר טרחת עו"ד והוצאות משפט בסך כולל של 434,200 שקלים.
ת"א 23708-08-10