רשלנות רפואית בהזרקות לטיפול בכאבי גב תחתון, מתי ניתן לתבוע פיצויים?
כאב גב תחתון הוא כאב שמופיע בחלק הגב שמעל קו העכוז ועד לקו הצלעות. בעיות גב תחתון כוללות מגוון רחב של מצבים, החל מכאב חד שמופיע לפרק זמן קצר ועד לכאב כרוני וממושך שגורם ללוקים בו לפגיעה משמעותית באיכות החיים ובתפקוד. הגדרת הכאב כחריף תיעשה כאשר הוא נמשך עד לתקופה של שלושה חודשים, וייחשב כרוני במקרה שבו תקופת הכאב עולה על שלושה חודשים.
מהם הגורמים לכאבי גב תחתון?
כאבי גב תחתון יכולים לנבוע ממחלות גב תחתון כמו פריצת דיסק, היצרות של תעלת השידרה, שבר, זיהום או גידול בעמוד השדרה. כמו כן כאבי הגב יכולים להופיע גם ללא כל גורם מזהה שניתן לאפיון. כיוון שאופי החיים העכשווי משלב פעילות גופנית מעטה יחד עם ישיבה ונהיגה ממושכת, מטופלים רבים מתלוננים על כאבי גב תחתון.
בעוד רבים מהמטופלים סבורים כי רוב כאבי הגב התחתון נגרמים עקב בלט דיסק, היצרות של תעלת השדרה או תזוזת חוליה, בפועל אמונה זו הוכחה כמוטעית. מחקרים מצאו כי 97% מכאבי הגב התחתון הם כאבים שמוגדרים כלא ספציפיים וב-85% מהמקרים לא ניתן להגיע לאבחנה ברורה ביחס לגורם להם. כלומר, אצל מרבית המטופלים שסובלים מכאבי גב תחתון חריפים רוב הסיכויים כי הגורם לכאב לא יזוהה.
מהם הטיפולים המקובלים בכאבי גב תחתון?
האמונה הרווחת בקרב האוכלוסייה היא כי מנוחה מוחלטת במיטה עשויה להועיל בהחלמה מהתקף של כאב גב תחתון. עם זאת, מחקרים מצאו כי מנוחה במיטה אינה רצויה ועשויה דווקא להאט את קצב ההחלמה. ההמלצה של הגורמים הרפואיים היא דווקא להמשיך בעבודה ובפעילות רגילה ככל שניתן ואף לבצע פעילות קלה כמו שחייה, הליכה ורכיבה על אופניים.
הטיפול בכאבי גב קשים כוללים שימוש בתרופות נוגדות דלקת ומשככי כאבים, טיפולי פיזיותרפיה, הזרקת תרופות לעצבים ולפרקים פגועים בעמוד השדרה לרבות הזרקת חומר הרדמה עם סטרואידים לחלל עמוד השדרה המותני, הזרקות לשורשי עצב פגועים ועוד. במקרה של רשלנות במהלך טיפולי הזרקה לעמוד השדרה שגרמה נזק למטופל, ניתן להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית נגד הרופא המטפל ולדרוש פיצויים.
מטופל ששותק בעקבות טיפול הזרקה רשלני בגבו קיבל 4.5 מיליון שקלים
בית המשפט המחוזי מרכז בלוד קיבל תביעת פיצויים שהגיש גבר נגד רופא שביצע בו טיפול הזרקה לצורך טיפול בכאבי גב שמהם סבל. השופטת קבעה כי השיתוק שממנו סבל המטופל לאחר הטיפול נגרם לו בשל הזרקה רשלנית שביצע בו הרופא, תוך סטייה מסטנדרט התנהגות רפואי מקובל וסביר. לפיכך הרופא חויב לפצות את הנפגע בסך של 4,527,873 שקלים על הנזקים שנגרמו לו.
לפי העובדות שפורטו בפסק הדין, המטופל פנה למרפאתו של הרופא וקיבל ממנו סדרת טיפולים רפואיים שכללו חימום של אזורים שונים בגב, הזרקות לגב, שימוש במשחות וטיפול פיזיותרפיה.
במהלך טיפול הזרקה המטופל חש בכאב חד בגבו
המטופל טען כי במהלך הטיפול השישי הוא חש בכאב חד בגבו ובמעין זרם במקום ההזרקה, ולכן הוא נגרר לחדר אחר במרפאה והושאר שם במשך מספר שעות. במהלך הטיפול ה-13 שקיבל מהרופא הוא התלונן על כאב חד בעמוד השדרה בעת ההזרקה למקום. בהמשך האיש התלונן על היעדר תחושה ועל תרדמת בפלג גופו התחתון. הרופא בתגובה הבהיר לו שמדובר בתופעה חולפת ומוכרת אך מצבו של האיש לא השתפר והוא פונה לבית חולים שם אושפז לתקופה של יותר מחודש.
במסגרת האשפוז האיש טופל בטיפול נמרץ, במחלקה הכירורגית ובמחלקה הנוירולוגית ושוחרר להמשך טיפול בבית חולים שיקומי. כעבור שמונה חודשי אשפוז במוסד השיקומי האיש שוחרר לביתו כשהוא סובל משיתוק מלא ברגליו ואינו שולט על הסוגרים.
הרופא טען כי התחושות שהמטופל חש לאחר ההזרקה הן סבירות לחלוטין בטיפול הזרקה לגב. עוד נטען כי לא ייתכן שנזקי האיש נגרמו בשל הטיפול שכן המחט שבה השתמש בטיפול הייתה קצרה ולא הגיעה לתעלת חוט השדרה.
ההזרקה גרמה לאיש לנזק עצבי בלתי הפיך ולשיתוק בפלג גופו התחתון
השופטת ציינה כי הוכח שביום האירוע הרופא הזריק למטופל זריקה לעמוד השדרה המותני ובמהלכה הוא חש בכאב עז בגב ובכאבים לאורך הרגליים. הובהר כי חוות דעת רפואית קבעה שבעקבות ההזרקה נגרם לאיש נזק עצבי בעל השפעה רב מערכתית שהוביל לשיתוק מלא בפלג גופו התחתון, הפרעה תחושתית בפנים ולפגיעה ביכולת לשלוט על הסוגרים.
לאחר שבחנה את כלל הראיות והעדויות השופטת קבעה כי הטיפול שהרופא העניק למטופל לא התאים לתלונותיו ונעשה באופן מסוכן תוך שימוש בחומרים מסוכנים. עוד נפסק כי הוכח באופן מוחלט כי קיים קשר סיבתי ישיר בין מעשי הרופא ומחדליו ובין הנזק שנגרם לאיש. לפיכך הוחלט שהרופא התרשל כלפי המטופל ובעקבות התרשלותו נגרם לו נזק.
השופטת קבעה לאיש נכות תפקודית בשיעור של 100%
בסוגיית הנזק נקבע כי בעקבות האירוע המטופל סובל מנכות רפואית משוקללת בשיעור של 100% ומנכות תפקודית בשיעור זהה. על כן הוחלט כי הרופא מחויב לפצות את האיש על כלל הנזקים שנגרמו לו בעקבות האירוע בסך כולל של 4,527,873 שקלים בגין כאב וסבל, אובדן כושר השתכרות, עזרת צד ג', אובדן פנסיה, התאמות מגורים והוצאות רפואיות וכלליות. נוסף על כך נקבע כי הרופא ישלם למטופל את הוצאות המשפט ושכר טרחת עורך דין בסך של 905,575 שקלים.
תא (מרכז) 5218-08-07