www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית באי גילוי מום לבבי אצל העובר בזמן ההיריון, מתי ניתן לתבוע פיצויים?

רשלנות רפואית באי גילוי מום לבבי אצל העובר בזמן ההיריון, מתי ניתן לתבוע פיצויים?

מום לבבי הוא המום המולד השכיח ביותר. לפי הסטטיסטיקה, בעולם המערבי כשמונה ילדים מתוך 1,000 נולדים עם מום בליבם. למרות השכיחות הגבוהה יחסית של מקרים אלה, עדיין לא ברור לחלוטין מה גורם להיווצרות המומים הללו.


מחלות ויראליות של האם בשליש הראשון של ההיריון עלולות לגרום לעובר למום לבבי


ידוע כי מחלות ויראליות של האם בייחוד במהלך השליש הראשון להיריון, עלולות לגרום לפגיעה ברקמות העובר ולפגוע בהתפתחותו התקינה של הלב. נוסף על כך ידוע כי שימוש בתרופות מסוימות במהלך ההיריון ושתיית אלכוהול עלולים לגרום למומים בליבו של העובר.


מום לבבי מולד הוא פגם במבנהו של הלב או בעורקים הגדולים שיוצאים ממנו, הגורם להפרעה בפעולתו התקינה של הלב. מגוון המומים הוא רחב מאוד וביניהם הפרעות מסוגים שונים, הנוצרות תוך כדי התפתחות לב העובר בחודשי ההיריון הראשונים.


אבחון מומים לבביים מולדים


במקרה שבו הבעיה הלבבית לא זוהתה על ידי הרופא תוך כדי ההיריון או בבדיקה של התינוק לאחר הלידה, האבחון יתבצע, רק בשל ממצאים או הפרעה תפקודית של התינוק אשר תתגלה על ידי הוריו או הרופא שלו לאחר הלידה.


כיום אבחון של מומי לב מולדים מבוסס על שימוש בטכנולוגיה של אולטרסאונד שמאפשרת בדיקה שאינה פולשנית של הלב תוך הערכת תפקודו ומבנהו בצורה מדויקת.


במקרים שבהם מתעורר צורך בהדמיה נוספת, ניתן לעשות שימוש בשיטות כמו MRI או CT שמאפשרות להציג מודלים תלת ממדיים של הלב כדי להבין בצורה מדויקת את הליקויים בו.


אפשרויות הטיפול במומים לבביים


הטיפול במום לבבי תלוי בסוג המום ובחומרתו. קיים מגוון רחב של אפשרויות התערבות כולל מתן טיפול תרופתי, ביצוע ניתוחים וצנתורים, המאפשרים לשמר ואף לשפר את רמת התפקוד של המטופל.


במקרה של אי גילוי פגם לבבי אצל העובר במהלך ההיריון אשר גרם לנזקים לעובר, ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית נגד הרופא שביצע את הבדיקה ולדרוש פיצויים. במקרה כזה ההורים יצטרכו להוכיח כי קיים קשר סיבתי בין אי גילוי המום ובין הנזק שנגרם לתינוק.


הרופא לא גילה את המום הקשה בליבו של העובר וקופת החולים שילמה להוריו 250 אלף שקלים


בית המשפט המחוזי מרכז-לוד קיבל חלקית תביעת רשלנות רפואית שהגישו הורים לתינוק נגד הרופא שביצע לאם בדיקת סקירת מערכות ונגד קופת החולים שהעסיקה את הרופא. השופטת קבעה כי אי גילוי המום בליבו של התינוק נגרם בשל התרשלותו של הרופא שביצע את סקירת המערכות. עם זאת, השופטת ציינה כי סביר להניח שההורים לא היו מביאים להפסקת ההיריון, גם אם היו מגלים על המום הלבבי במהלך ההיריון.


נפסק כי אין קשר סיבתי בין התרשלות הרופא בביצוע סקירת המערכות ובין לידת הקטין שסובל ממום בליבו כאמור. לפיכך נפסק כי ההורים יפוצו רק עבור הפגיעה באוטונומיה שלהם ושלילת הזכות לקבל החלטה מודעת באשר להמשך ההיריון.


בנם של בני הזוג נולד בשנת 2010 ומיד אחרי הלידה חלה התדרדרות מהירה במצבו הנשימתי, בוצע לו צנתור ואובחן כי הוא סובל ממום קשה בליבו שכלל בין היתר פגם במחיצה הבין חדרית, פגם באבי העורקים והתעבות של החדר הימני.


ההורים טענו כי הרופא התרשל בביצוע בדיקת סקירת המערכות לאם, ולכן לא אבחן את המום הלבבי הקשה. לפי גרסת ההורים, אם היו יודעים על המום במועד הבדיקה היו פועלים כדי להפסיק את ההיריון.


מנגד הרופא וקופת החולים טענו כי הסיכוי לאבחן את המום הלבבי היה נמוך, ואי גילויו בבדיקה לא נגרם עקב רשלנות. עוד נטען כי ההורים לא היו מביאים לסיום ההיריון גם אם היו יודעים על המום במסגרת מעקב ההיריון בשל השתייכותם למגזר החרדי.


הרופא לא ביצע את בדיקת סקירת המערכות לפי הפרקטיקה הרפואית המקובלת


לאחר שבחנה את כלל הראיות והעדויות, השופטת קבעה כי הרופא לא ביצע את בדיקת סקירת המערכות לפי הפרקטיקה הרפואית המקובלת שמחייבת את הדגמת כל ארבעת חדרי הלב. לפיכך הוחלט כי אי אבחון המום נובע מהתרשלות הרופא בביצוע הבדיקה, ובשל סטייתו מסטנדרט הזהירות המחייב את הדגמת כל כלי הדם וחדרי הלב.


עם זאת צוין כי לנוכח סירובה של האם לבצע בדיקות בהריונות אחרים שעברה והצהרותיה בפני רופאיה כי בכל מקרה היא לא תפסיק את ההיריון, סביר כי ההורים לא היו פועלים להפסיק את ההיריון גם אם היו יודעים על המום. על כן נפסק כי בנסיבות אלה נשלל הקשר הסיבתי בין התרשלות הרופא בביצוע הבדיקה ובין הולדת התינוק.


הרופא פגע באוטונומיה של ההורים בקבלת ההחלטה האם להמשיך את ההיריון


השופטת ציינה כי באי גילוי המום הלבבי הרופא פגע באוטונומיה של ההורים לקבל החלטה מודעת על בסיס מידע רפואי מלא. הובהר כי התרשלות הרופא בביצוע סקירת המערכות גרמה לכך שההורים לא קיבלו את מלוא המידע בדבר המום הלבבי, ונשללה מהם הזכות להחליט בדבר המשך ההיריון או הפסקתו.


השופטת פסקה כי קופת החולים והרופא ישלמו להורים סך של 250 אלף שקלים על הפגיעה באוטונומיה שנגרמה להם, בתוספת 58,500 שקלים עבור שכר טרחת עורך דין והוצאות משפט.


ת"א 6592-12-16


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

התובעת עברה גרידה, אשר בוצעה על-ידי הנתבע. מיד לאחר הגרידה התקין הנתבע בגוף התובעת התקן תוך רחמי. כעבור מספר ימים החל בגוף התובעת דימום חזק בעקבות נקב ברחם. לצערה, נאלצו הרופאים לכרות את רחמה... 

התובע נולד עם חוסר מולד באמה הימנית. בסקירת הריון שבוצעה לאם התובע במהלך הריונה עמו לא זוהה המום אצל התובע.  

בדיקת אולטראסאונד ואבחון רשלני - התובעת הרתה באמצעות הפריית מבחנה. היה זה הריון ראשון לאחר טיפולי פוריות שנמשכו כשלוש שנים. מהלך ההריון היה תקין, והיא נרשמה ללידה במרכז הרפואי "שערי צדק". 

בשבוע 21.5 להיריון, במסגרת בדיקת אולטרא סאונד לסקירת מערכות נצפה קיצור משמעותי באורך העצמות הארוכות של הגפיים ביחס לשאר איברי העובר.  

התובעת נולדה עם מום מולד בעיניה וכשהיא עיוורת. בכתב התביעה טענו התובעים לרשלנות של הנתבעים באי גילוי מומה של התובעת. 

מספר ימים ימים לאחר הלידה הבחינה האם כי עינה השמאלית של ביתה סגורה. הבדיקות הצביעו כי התינוקת סובלת ממיקרופטלמיה בעין שמאל ומהתפתחות בלתי תקינה של הרשתית.  

הידבקות לאחר לידה וזיהום, רשלנות רפואית - המערערת נולדה בשנת 1957 בבית החולים אלישע. כעבור שישה ימים הוחזרה לביתה. מספר ימים לאחר מכן נתגלתה אצלה תופעה של הקאות ואיבוד נוזלים.  

רופאי קופת החולים גרמו להפסקת הריונה של התובעת ללא הצדקה. 

התובעים הינם הוריה של תינוקת אשר נולדה טרם זמנה, כאשר אמה, התובעת הראשונה, הייתה בחודש השישי להריונה. 

הרופאים לא השכילו לאבחן את המום המולד במערכת השתן ממנו סובל התובע. אי לכך, הוגשה כנגדם תביעה בגין רשלנות רפואית שעילתה הולדה בעוולה... 

אם שהיתה בהריון עם התקן תוך-רחמי, בחרה להתעלם מהסיכון הרפואי, ולהקשיב להמלצת הרב, שעודד אותה להמשיך בהריון. הקטין נולד בלידה המוקדמת, כשהוא סובל משיתוק מוחין, וההורים טענו כי הם לא קיבלו את המידע הרפואי המלא, על כן הגישו תביעה לפיצויים בגין רשלנות רפואית בהריון ובלידה.  

התובעת עברה טיפולי פוריות במהלך שש שנים ונשלחה לטיפול הפריה חוץ גופית בהיותה בת 41. האם מדובר ברשלנות? 

האם עברה במהלך ההריון 6 בדיקות אולטרסאונד שנמצאו תקינות, עם זאת בתה נולדה עם מום של חוסר בארבע אצבעות בכף ידה הימנית. 

אם כבדת משקל נשלחה לביצוע סריקת מערכות במכון מור. הבדיקה יצאה תקינה, אך התינוקת נולדה עם מום גדול בעמוד השדרה, הגורם לה סבל רב לאורך כל חייה. 

ההורים הגישו תביעה בגין רשלנות בלידה, בטענה כי הרופא נדרש לבצע ניתוח קיסרי, במקום לידה טבעית. 

הורים לקטין שנפטר בגיל שלוש שנים, תבעו את בית החולים, בגין ניהול רשלני של הלידה. הקטין שסבל מהאטות בדופק, בעת הלידה, נולד ללא נשימה, ובשל תשניק סב לידתי, הוא נותר עם שיתוק מוחין ונכות בשיעור 100%. 

התינוק להורים שהם קרובי משפחה נולד עם תסמונת Bardet Biedl, לאחר כעשרים שנה, הגישו ההורים תביעת רשלנות רפואית, בגין נזק גוף שנגרמו לבנם בשל הולדתו בעוולה. 

ילדה שנולדה עם מומים רבים, נפטרה בגיל 10, ההורים תובעים את בית החולים בגין רשלנות בהריון ובלידה. 

החלטה של השופטת דורנר אשר מאתגרת את פסק דין המר בכל הנוגע להתיישנות בגין רשלנות בלידה והולדה בעוולה... 

האם הריון עם התקן תוך רחמי הסתיים בלידה מוקדמת בגין רשלנות רפואית? האם האישה לא קיבלה מידע אודות הסיכונים שבהריון עם התקן תוך רחמי? 



תגיות: אוביטרל,