רשלנות רפואית באבחון וטיפול במחלת לב מסתמית, מתי ניתן לקבל פיצויים?
מחלת לב מסתמית מתארת מצב שבו אחד מארבעת שסתומי הלב פגום ואינו מתפקד באופן תקין. באופן רגיל, השסתומים מבטיחים זרימת דם בעוצמה מתאימה, בעיתוי הנכון ובכיווניות הנכונה. אצל חולים הלוקים במחלת לב מסתמית השסתומים עוברים היצרות והתקשחות שיכולות לגרום לבעיה של פתיחה או סגירה מלאה של השסתום.
שסתום פגום מאפשר לדם לדלוף בחזרה לתוך חדר הלב שממנו יצא וכדי לפצות על פעולת השאיבה הלקויה, שריר הלב גדל ומתעבה באופן שגורם לו לאבד מגמישותו. הצטברות הדם בחדרי הלב עלולה לגרום גם להיווצרות של קרישי דם המעלים את הסיכוי לתסחיף ריאתי או לשבץ מוחי.
מחלה במסתמי הלב יכולה להיות מולדת או נרכשת. המסתמים יכולים להיפגע בין היתר כתוצאה מלחץ דם גבוה, טרשת עורקים, דלקת מפרקים, התקף לב, הקרנות, תרופות ובשל התנוונות שנלווית להזדקנות.
תסמיני המחלה כוללים בין השאר קוצר נשימה, סחרחורות, כאבים בחזה, דפיקות לב מואצות, חולשה ובצקות בקרסוליים וברגליים.
דרכי אבחון של מחלת לב מסתמית
אבחון המחלה מתבצע באמצעות בדיקות אקו לב שהיא למעשה בדיקת אולטרסאונד של הלב, ובדיקת אקו לב פולשנית דרך הוושט שמאפשרת לראות את המסתמים באופן מדויק יותר. לעיתים מבצעים גם מבחן מאמץ כדי להעריך את השפעת המחלה על תפקודו של המטופל.
הטיפול במחלה נקבע לפי חומרתה, כאשר במקרים קלים המטופל יידרש להתאים את אורח חייו למצב ולשנות את תזונתו בהתאם להנחיות הרופאים. במקרים קשים יותר נהוג לרשום למטופלים תרופות נוגדות קרישה כדי למנוע היווצרות של קרישי דם. במקרים קשים וחמורים עוד יותר הטיפול המקובל הוא החלפת מסתם באמצעות ניתוח או צנתור.
רשלנות רפואית באבחון ובטיפול במחלת לב מסתמית יכולה להוביל לסיבוכים שכוללים בין היתר אי ספיקת לב, חסימה של זרימת הדם מהלב ופגיעה משמעותית בתפקוד המסתם. במקרה שנגרם למטופל נזק בעקבות רשלנות הצוות הרפואי, הוא יכול להגיש תביעה ולדרוש פיצויים.
המטופלת לקתה בהתקף לב לאחר שהרופא לא אבחן שהיא סובלת ממחלת לב מסתמית
בית משפט השלום בתל אביב קיבל תביעת פיצויים על רשלנות רפואית שהגישה אישה נגד קופת החולים שבה עבד הרופא שטיפל בה בעת האירוע. השופט קבע כי הרופא העניק למטופלת טיפול רפואי לקוי ורשלני בכך שטעה באבחון מצבה ולא שקל כי מדובר בבעיה לבבית. לפיכך נקבע כי קופת החולים שהעסיקה את הרופא תשלם למטופלת פיצויים בסך של 195 אלף שקלים עבור הנזק שנגרם לה.
לפי העובדות בפסק הדין, המטופלת חלתה במחלה ראומטית בגיל צעיר אשר פגעה בשניים ממסתמי הלב שלה. בשנת 2006 היא פנתה לרופא המשפחה שלה בקופת חולים עם ממצאי בדיקת אקו לב שביצעה שממצאיה הראו כי היא סובלת מהיצרות של המסתמים בליבה. על כן, הרופא רשם בתיק הרפואי כי המטופלת סובלת ממחלת מסתמים.
הרופא לא זכר כי המטופלת סובלת ממחלת לב
במאי 2007 האישה פנתה לרופא המשפחה והתלוננה על נשימה כבדה, שיעול ותחושת אי סדירות בפעולת הלב. הרופא לא בחן את התיק הרפואי של המטופלת, ולא קישר בין תלונותיה לבין בעיית המסתמים בליבה. כעבור 10 ימים האישה שבה למרפאה והתלוננה על חולשה וקוצר נשימה, כאשר הפעם הרופא חשד בקיומה של דלקת ריאות והפנה אותה לחדר מיון בבית חולים.
במכתב השחרור של המטופלת מבית החולים צוין כי היא הגיעה עם אי ספיקת לב חריפה ופרפור פרוזדורים, וכי התפתחו אצלה קרישי דם ותסחיפים לכליות ולטחול. לאחר מספר אירועים נוספים של פרפור פרוזדורים, היא עברה ניתוח להחלפת מסתם בלב בשנת 2010.
לפי טענת האישה הרופא בקופת חולים התרשל בטיפול בה בכך שלא זכר כי היא סובלת ממחלת מסתמים, לא קישר בינה ובין תלונותיה, ולא נתן לה טיפול מונע שיכול היה לצמצם את נזקיה.
מנגד, קופת החולים טענה כי המטופלת לא סיפרה לרופא על מחלת המסתמים כשבאה להתלונן על קושי בנשימה ואי סדירות בדופק שמהם סבלה. לכן הרופא לא יכול היה להניח שהיא סובלת מבעיה לבבית.
הרופא התרשל כלפי המטופלת וחרג מסטנדרט ההתנהגות המצופה מרופא סביר
השופט קבע כי הרופא התרשל כלפי המטופלת, גרם לה לנזק ולא נהג כמצופה מרופא סביר. צוין כי הרופא לא ייחס חשיבות למחלתה של האישה, לא הפנה אותה לקרדיולוג, לא ציין את מצבה הכרוני ברשומות ולא שקל לטפל בה בנוגדי קרישה. הובהר כי הרופא שגה באבחון מצבה של האישה כיוון שלא זכר שהיא סובלת ממחלת מסתמים ולא עיין בתיקה הרפואי כנדרש.
בסופו של דבר, השופט החליט כי קופת החולים מחויבת לפצות את המטופלת בסך כולל של 195 אלף שקלים בתוספת 70,798 אלף שקלים עבור שכר טרחת עורך דין והוצאות משפט.
ת"א (ת"א) 21441-03-13