www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית בניטור רמת חמצן בדם, מתי ניתן לתבוע פיצויים?

רשלנות רפואית בניטור רמת חמצן בדם, מתי ניתן לתבוע פיצויים?

המוגלובין הוא חלבון שנחשב לאחד המרכיבים החשובים ביותר בדם כיוון שתפקידו להכניס את החמצן שבמחזור הדם אל התאים שבגוף כדי לאפשר את תפקודם התקין. במצב שבו הדם רווי בחמצן צבעו הוא אדום בהיר.


ניתן למדוד את רמת החמצן בדם באמצעות מד סטורציה שבנוי ממשדר אשר פולט קרני אור ומוצמד בדרך כלל לאצבעו של המטופל. באמצעות מעבד זעיר המכשיר מנתח את צבע הדם באמצעות החזרי האור מהרקמה החיה ונותן מדידה של רמת הרוויה של החמצן בדם. הבדיקה היא אינה פולשנית ונותנת אינדיקציה מדויקת ביחס למצבו של המטופל.


במצב תקין מכשיר הבדיקה יראה רמת חמצן בדם שנעה בין 95% לבין 100%. במקרים שבהם תתקבל מדידה שנעה בין 90% לבין 94% מדובר ברמת רוויה נמוכה המחייבת המשך בדיקה ובירור. תוצאה של מתחת ל-90% מחייבת בדיקה דחופה על ידי רופא וקבלת טיפול הולם ואילו רמת חמצן של מתחת ל-80% עלולה לפגוע בתפקודם של איברי הגוף ונחשבת למסכנת חיים.


המטרות של מדידת רמת החמצן בדם


מדידת רמת החמצן בדם מתבצעת בבית חולים לכל אדם עם קבלתו לחדר מיון ומשמשת לצורך ניטור רצוף של מטופלים מאושפזים שסובלים ממחלות לב או ריאה. המדידה מתבצעת גם כדי לעקוב אחר מטופלים במהלך ניתוח וכדי לנטר את מצבם של חולים המחוברים לבלוני חמצן.


רמת חמצן נמוכה בדם יכולה להופיע בין היתר בעקבות מחלות ריאה, מחלות לב ומומים מולדים, אנמיה ותסמונת מצוקה נשימתית. התסמינים של רמת חמצן נמוכה בדם הם בין השאר הכחלה של העור, בלבול, זיעה קרה, קצב לב מהיר ונשימה מהירה או לחילופין קוצר נשימה.


לעיתים בית החולים כושל בניטור רמת החמצן בדמו של המטופל בעקבות בדיקה לקויה של נתוני המדידה או בשל שימוש במכשור מדידה תקול. כתוצאה מכשלים אלה יכולים להיגרם למטופל נזקי גוף והוא זכאי להגיש תביעת פיצויים עקב רשלנות רפואית נגד בית החולים. במסגרת התביעה המטופל יצטרך להוכיח כי בית החולים גרם לו לנזק בכך שלא ניטר את רמת החמצן בדמו כנדרש.


מכשיר הניטור לא צפצף והמטופל נפטר ממצוקה נשימתית


בית משפט השלום בחיפה קיבל תביעת רשלנות רפואית שהגישו הוריו של צעיר שנפטר במהלך אשפוזו נגד בית החולים שבו אושפז. הצעיר שסבל ממחלת ניוון שרירים אושפז בבית החולים לצורך ביצוע בדיקות מעקב ולמחרת קבלתו לבית החולים הוא נפטר. בית המשפט קבע כי בית החולים התרשל כלפי המנוח בכך שלא וידא כי המכשיר לניטור רמת החמצן תקין ומכויל כראוי ולכן ישלם להוריו פיצויים.


לפי העובדות שפורטו בפסק הדין, המנוח סבל במשך שנים ממחלת ניוון שרירים קשה וממחלת ריאתית חמורה שחייבה סיוע נשימתי באמצעות מכשיר הנשמה בלילות. הוא אושפז בבית החולים לצורך ביצוע מעקב שינה כדי לבחון את יעילות ההנשמה בזמן השינה תוך ניטור רמות החמצן בדמו.


המטופל נמצא ללא דופק בבוקר היום השני לאשפוזו על ידי הרופא המטפל ומותו נקבע בשעה 7:50. בדיקת מכשיר ניטור החמצן בדם הראה כי אחרי חצות הייתה ירידה הדרגתית ברוויית החמצן שהגיעה עד ל-30%. בזיכרון המכשיר לא נרשמו נתונים ביחס לרמת החמצן בדם לפני חצות.


בית החולים התרשל בכך שלא וידא את תקינות המכשור הרפואי


לאחר שנבחנו כלל הראיות והעדויות כולל חוות דעת רפואיות שהוגשו מטעם הצדדים, השופט ציין כי אם בית החולים היה פועל כראוי ומאתר בזמן אמת את מצבו הקריטי של המנוח היה ניתן להציל את חייו באמצעות פעולות החייאה. מצבו הרפואי של המטופל התדרדר במהירות וכיוון שמכשיר הניטור לא צפצף וכשל, הוא לא קיבל טיפול רפואי מתאים ונפטר.


השופט קבע כי המנוח נפטר במהלך שנתו בעקבות כשל נשימתי או הפרעה בקצב הלב שלו. הובהר כי כשל שגורם למכשיר ניטור רמת החמצן בדם לא לצפצף בעת הצורך הוא באחריות הצוות הרפואי.


עוד נקבע כי היה מצופה מבית החולים לבדוק את תקינות מכשיר הניטור וכי תוצאות הבדיקה יתועדו, ומאחר שלא עשה זאת הוא התרשל כלפי המנוח. השופט הדגיש כי קיים כשל ברור של בית החולים בנושא זה כיוון שהצפצוף של המכשיר היה אמור להתריע במצב חירום שבו רמת החמצן בדם יורדת מתחת לסף מסוים ודורשת התערבות רפואית.


בסופו של דבר השופט החליט כי מכשיר הסטורציה היה תקול או שלא כויל כראוי ושתי האפשרויות הן באחריותו של בית בית החולים שהתרשל כלפי המנוח. לפיכך נקבע כי על בית החולים לפצות את הורי המנוח ולשלם להם פיצויים בסך כולל של 365,100 שקלים בתוספת שכר טרחת עורך דין בסך של 85,433 שקלים.


ת"א 37902-07-16


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פגיעה בעצב עקב ניתוח כריתת רחם רשלני - התובעת עברה ניתוח לכריתת רחם וטפולות בבית חולים ע"ש קפלן ברחובות שנמצא תחת ניהולה ו/או בבעלותה של הנתבעת, קופת חולים של ההסתדרות הכללית.  

האם בעקבות זריקת אפידורל שנעשתה תוך רשלנות רפואית - נגרמה לתובעת תופעת Drop Foot 

התובע נולד סובל מתסמונת רשלנות רפואית vater. התובע נזקק ובין היתר לניתוחים לתיקון מום בוושת ובקנה הנשימה ולקיבוע אבי העורקים. לאחר מכן נותח התובע בשיטת פניה לפתיחת איטמות המעי הגס... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

האם חברה המעניקה שירותים רפואיים לשעת חירום, באמצעות לחצני מצוקה, פעלה ברשלנות כלפי אחד ממנוייה כאשר לא תיקנה את לחצן המצוקה שברשותו? 

האם בית החולים התרשל במהלך ניתוח לכריתת רחם, והאם הניתוח התארך מעבר לרגיל? מהו נטל הראייה והאם יונח על כתפי הנתבעים? 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

רן שקד הוכיח את הקשר שבין איחור באבחון המחלה, נכותה של מרשתו, נפילתה בבית ונזקיה הרפואיים והשיג למרשתו פיצוי מרשים כאמור ....  

האם רופא אשר דיווח על מטופל מכוח הוראות חוק כלי ירייה ופקודת התעבורה, התנהל ברשלנות שגרמה נזקים לפציינט? 

האם ניתן להפעיל את סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות כאשר מדובר בהליך בגין רשלנות רפואית? 

האם הרופאים היו צריכים להפנות אישה לדיקור מי שפיר לאחר שאובחנו אצל העובר כליות גדולות, בגבול העליון של הנורמה? האם רשלנות באבחון תסמונת דאון? 

קשישה נפלה בבית אבות. האם מדובר בנפילה שהתרחשה בגין רשלנות הצוות הרפואי? 

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר הסדר פשרה על סך 12 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית במתן תרופה בנוגע לאבנדיה... 

קשישה נפלה מספר פעמים בבית אבות. בני המשפחה הגישו, לאחר פטירתה של הקשישה כתוצאה מהנפילה האחרונה, תביעה כנגד בית האבות בגין רשלנות רפואית... 

בית המשפט העליון קבע כי לא הוכחה רשלנות רפואית במתן חיסון לתינוק בשנת חייו הראשונה... 

האם בית החולים ביקור חולים התרשל בביצוע ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן? האם עסקינן ברשלנות רפואית בניתוח? 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח בקע בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה בירושלים נדחתה... 



תגיות: א.ק.ג, קרישיות יתר, תעלת גויון, חוות דעת רפואית, ניתוח קשירת החצוצרות, הפרין, מיקרופטלמיה, חסימת מעיים,