רשלנות רפואית בניתוח בכף היד, מתי ניתן להגיש תביעה?
התעלה הקרפלית ממוקמת באזור של שורש כף היד ונמצאים בה גידים ועצבים שמשמשים את כף היד. באזור עובר גם העצב המדיאני שאחראי לתחושה ולתנועה של כף היד. תסמונת התעלה הקרפלית מופיעה כאשר היצרות התעלה גורמת ללחץ על העצב המדיאני.
לא ברור באופן מדויק מהם הגורמים לתסמונת, אך נראה שיש קשר בין התסמונת לבין מצבים של תת פעילות של בלוטת התריס, השמנה ודלקת מפרקים. התופעה מופיעה בשכיחות גבוהה יותר בקרב אנשים שעוסקים בעבודת כפיים מאומצת, או אצל כאלה שמבצעים פעולות חוזרות באמצעות כף היד כמו קלדנים, מתכנתים ועורכי תוכן.
תסמונת התעלה הקרפלית יכולה לגרום לתחושת נימול באצבעות ובאמה שבתחילה מופיעה לסירוגין ובהמשך יכולה להפוך לקבועה. נוסף על כך עלולים להופיע גם כאבים בזרוע ואף חולשה שיכולה לגרום לקושי לאחוז בחפצים.
דרכי אבחון של תסמונת התעלה הקרפלית
האבחון של התסמונת היא בהתאם לתלונות המטופל ועל סמך בדיקה גופנית שמבצע הרופא. אמצעי אבחון נוסף הוא בדיקת EMG שמנטרת את הפעילות החשמלית של השריר, חסר פסיק ומאפשרת לבדוק האם נגרמה פגיעה בהולכה העצבית של העצב המדיאני. לאחר מכן הרופא יכול להפנות את המטופל לבדיקת אורטופד מומחה לכף היד כדי לקבוע מהי חומרת המצב והאם יש צורך בהתערבות ניתוחית.
אפשרויות טיפול בתסמונת
במקרים קלים ניתן לטפל בבעיה באמצעות קומפרסים, מנוחה ושימוש בסד לתמיכה בשורש כף היד. טיפול תרופתי בבעיה כולל כדורים נוגדי דלקת שעוזרים להפחית את הדלקת באזור ומקלים על הכאבים. דרך טיפול נוספת היא הזרקת סטרואידים לאזור שמקלים על הדלקת ומסייעים בהפחתת הכאבים.
במקרה שאופציות הטיפול השמרניות אינן מועילות יש לשקול ביצוע ניתוח לשחרור הלחץ על העצב באזור. הניתוח מומלץ במקרים שבהם הכאבים חזקים מאוד או כאשר המטופל סובל מחולשה בשרירי כף היד. במסגרת הניתוח משוחרר הלחץ שמופעל על העצב המדיאני ועל הגידים באזור.
במקרה שבו המנתח התרשל בביצוע הניתוח וגרם למטופל נזק, ניתן להגיש נגדו תביעת רשלנות רפואית ולדרוש פיצויים.
המנתח חתך בטעות עצב בכף היד וישלם פיצויים למטופלת
בית משפט השלום בחיפה קיבל תביעת פיצויים שהגישה מטופלת נגד בית חולים בשל רשלנות רפואית במסגרת ניתוח לשחרור עצב בכף היד. השופט קבע כי הניתוח היה רשלני וגרם לחיתוך העצב, אשר אינו נחשב לסיבוך רגיל ומוכר שיכול להתרחש במהלך הניתוח.
האישה סבלה מתסמונת התעלה הקרפלית בכף יד שמאל, עברה בדיקות הדמיה ונותחה בבית החולים. אחרי הניתוח הראשון היא החלה לסבול מכאבים חזקים בידה ומאובדן תחושה ולכן עברה ניתוח נוסף מאוחר יותר.
לדבריה, תוך כדי הניתוח הראשון נחתך בטעות העצב הדיגיטלי בכף היד. היא סיפרה כי לא ניתן לה הסבר לפני הניתוח בנוגע לסיכונים האפשריים הכרוכים בו, והוסיפה כי אחרי הניתוח היא החלה לסבול מירידה בתחושה, מכאבים ומנימול ביד.
המנתח טען כי דווקא יידע את המטופלת לפני הניתוח בדבר הסיכונים והסיבוכים האפשריים, והסביר לה שקיימת אפשרות לפגיעה עצבית באזור הניתוח. לדבריו, לאחר ההסבר המטופלת נתנה את הסכמתה המלאה לניתוח. הוא הוסיף כי הניתוח עבר ללא סיבוכים ועמד על כך שלא היה מגע עם עצבים אחרים באזור מעבר לנדרש.
מומחה רפואי מטעם בית המשפט ציין כי לאחר הניתוח הראשון האישה דיווחה על נפיחות וחוסר תחושה באזור העצב הדיגיטלי. הוא הוסיף כי בבדיקה שנערכה לה לפני הניתוח נמצאו עצבים קרועים באזור שחייבו תפירה באמצעות ניתוח.
המומחה קבע כי המטופלת סובלת מהגבלה בתנועות האצבעות ומהפרעה תחושתית באזור העצב הפגוע וקבע לה נכות בשיעור של 10%. לגרסתו, רופא סביר היה נזהר במהלך הניתוח ולא היה פוגע בעצבים הללו ולכן מדובר ברשלנות של המנתח.
המנתח סטה מסטנדרט ההתנהגות הרפואי המקובל
השופט קבע שהחתך בעצב נגרם למטופלת בניתוח הראשון לנוכח תלונותיה על ירידה בתחושה באצבעות כף היד המחוברות לעצב. חוות הדעת של המומחה הרפואי מטעם בית המשפט התקבלה במלואה, ונקבע כי המנתח שביצע את הניתוח הראשון התרשל בניתוח וחתך את העצב.
הובהר כי רופא סביר שפועל בהתאם לסטנדרט רפואי ראוי היה מקפיד על ביצוע סקירה קפדנית של העצבים באזור במהלך הניתוח. על כן נפסק כי המנתח סטה מסטנדרט התנהגות רפואי סביר ומקובל תוך ביצוע ניתוח רשלני שגרם נזק למטופלת.
בסופו של דבר הוחלט כי בית החולים ישלם לנפגעת פיצוי בסך של 69 אלף שקלים בתוספת 16 אלף שקלים עבור שכר טרחת עורך דין.
33129-08-15