www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית באבחון וטיפול בחבלת צוואר, מתי ניתן לתבוע פיצויים?

רשלנות רפואית באבחון וטיפול בחבלת צוואר, מתי ניתן לתבוע פיצויים?

אזור הצוואר כולל איברים חיוניים רבים שממוקמים בו בצפיפות רבה. בצוואר מצויים כלי דם רבים, דרכי הנשימה וכן עמוד השדרה וחוט השדרה. חבלה קהה בצוואר יכולה לגרום לנקעים ולשברים בעמוד השדרה ולחסימות של דרכי הנשימה וכלי הדם באזור.


חבלות קלות בצוואר מפעילות מנגנון הגנה של עמוד השדרה שגורם לכיווץ של שרירי הצוואר ובכך מגביל באופן ניכר את התנועתיות של עמוד השדרה באזור. כיווץ זה מלווה בכאב חזק ועלול לפגוע בתפקוד. את הדוגמה השכיחה ביותר למנגנון הכיווץ בשרירי הצוואר ניתן לראות בחבלה מסוג צליפת שוט אשר נגרמת במהלך תאונת דרכים, כאשר הראש מטולטל לפנים ולאחור ונוצרת מתיחה של רצועות ושרירים בצוואר.


חבלות קשות יותר עלולות לפגוע בחוליות הצוואריות של עמוד השדרה ולגרום לקרעים ברצועות או לשברים ובכך לפגוע ביציבות של עמוד השדרה. פגיעה כזאת מעמידה את חוט השדרה והעצבים בסכנה וביכולתה לגרום לשיתוק או לחולשת גפיים.


אבחון של חבלת צוואר


אבחון של פגיעה בעמוד השדרה הצווארי מתחיל כבר עם הגעת הצוותים הרפואיים למקום האירוע. כאשר עולה חשש לחבלה, צוות האמבולנס יפנה את הנפגע על גבי קרש גב עם צווארון קיבוע לצוואר, כדי למנוע תזוזה בלתי רצויה של עמוד השדרה.


עם הגעת המטופל לבית החולים יבוצעו לו צילומי רנטגן ובמקרה של חשד לפגיעה בעמוד השדרה תבוצע לו גם בדיקת CT לאחר הצילומים. אם בבדיקת ה-CT תודגם פגיעה קשה בצוואר תיערך לנפגע גם בדיקת MRI כדי לבחון את הנזק באופן מדויק יותר.


כדי להגיש תביעת רשלנות רפואית באבחון או בטיפול בחבלת צוואר, הנפגע יצטרך להוכיח כי הצוות הרפואי לא פעל כנדרש, ושקיים קשר סיבתי בין האבחון או הטיפול השגויים לבין הנזק שנגרם לו.


שבר בצוואר לא אובחן, המטופלת נותרה משותקת


בית משפט השלום בתל אביב דן בעניינה של מטופלת שהגישה תביעת רשלנות רפואית נגד בית החולים באזור המרכז. האישה טענה כי בית החולים לא ביצע לה את הבדיקות הנדרשות ולא אבחן כראוי את השבר בצוואר שנגרם לה לאחר שנפלה בביתה. לטענתה בעקבות האבחון הלקוי ובהיעדר טיפול מתאים מצבה הוחמר ונגרמה לה פגיעה עצבית בלתי הפיכה ושיתוק.


לפי עובדות המקרה, אישה בת 86 נפלה בביתה, נחבלה בראש וביד ואיבדה את הכרתה. היא פונתה לבית חולים שם נערכו לה בדיקה גופנית, בדיקת CT לראש וצילום של עמוד השדרה המותני, אך לא נערך לה צילום של עמוד השדרה הצווארי.


בבדיקות שנערכו למטופלת לא נמצאו ממצאים חריגים, אך היא התלוננה על כאבים וקשיים בעמידה ולכן אושפזה למשך ארבעה ימים במחלקה הפנימית בבית החולים. לאחר שחרורה מבית החולים היא הועברה למוסד שיקומי.


לאחר כשלושה שבועות האישה החלה לסבול מחולשה ברגליים ובידיים ופונתה לבית חולים אחר, שם נערכה לה בדיקת CT של עמוד השדרה הצווארי. הבדיקה הדגימה שברים בחוליות הצוואר כולל שבר שפגע בעצב וגרם לה לשיתוק בגפיים. בעקבות זאת היא עברה ניתוח לקיבוע חוליות בצוואר, אך גם לאחריו היא המשיכה לסבול משיתוק ברגליה ונותרה מרותקת לכיסא גלגלים.


האישה טענה כי לנוכח גילה המבוגר והפגיעה בראש ובכתפיים בית החולים היה צריך לבצע לה צילום רנטגן של אזור הצוואר. עוד נטען כי אם היו מבוצעות הבדיקות המתאימות היה אפשר לאתר את השבר עוד לפני שנגרמה לה הפגיעה העצבית ובכך למנוע את ההידרדרות במצב הרפואי.


בית החולים טען כי הוא פעל בהתאם לנהלים, לאבחנה הרפואית ולבדיקה הנוירולוגית שנערכו למטופלת. לגרסתו, לא הייתה הצדקה לבצע צילום לצוואר מאחר שלא היה בבדיקות ממצא שהעלה חשד לחבלה בצוואר. הוא הוסיף וטען כי השבר בצוואר נגרם למטופלת בזמן ששהתה במוסד השיקומי לאחר ששוחררה מבית החולים.


הממצאים במיון חייבו לבצע בדיקות של הצוואר


לאחר ששמע את עדויות הצדדים השופט קבע כי בית החולים היה צריך לבצע צילום רנטגן של אזור הצוואר וכי הימנעותו מכך היא בגדר רשלנות. הובהר כי הנתונים שעמדו בידי הצוות הרפואי עם הגעתה של המטופלת לחדר המיון העלו חשד לחבלה בצוואר וחייבו לבצע בדיקות יסודיות כדי לשלול אותה.


נפסק כי בית החולים לא ביצע את הבדיקות הנדרשות ולכן הוא נושא באחריות לנזקי המטופלת. כמו כן צוין כי האישה לא נבדקה על ידי אורתופד בבית החולים כנדרש למרות תלונותיה על כאבים בגפיים וקשיים בעמידה.


השופט החליט שהמטופלת שוחררה מבית החולים מבלי שקיבלה טיפול מתאים לשבר בצוואר ולכן נגרם לה לחץ על העצבים בעמוד השדרה, שהוביל לפגיעה עצבית בלתי הפיכה ולשיתוק.


בסוגיית הנזק נקבע כי בית החולים יפצה את האישה בסך כולל של כ-558 אלף שקלים עבור עלויות אשפוז במוסד סיעודי, הוצאות רפואיות, נסיעות וכאב וסבל. כמו כן נפסק לטובת האישה שכר טרחת עורך דין בסך של 131 אלף שקלים והוצאות משפט בסך של עשרת אלפים שקלים.


תא (ת"א) 62170-01-12

 


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פגיעה בעצב עקב ניתוח כריתת רחם רשלני - התובעת עברה ניתוח לכריתת רחם וטפולות בבית חולים ע"ש קפלן ברחובות שנמצא תחת ניהולה ו/או בבעלותה של הנתבעת, קופת חולים של ההסתדרות הכללית.  

האם בעקבות זריקת אפידורל שנעשתה תוך רשלנות רפואית - נגרמה לתובעת תופעת Drop Foot 

התובע נולד סובל מתסמונת רשלנות רפואית vater. התובע נזקק ובין היתר לניתוחים לתיקון מום בוושת ובקנה הנשימה ולקיבוע אבי העורקים. לאחר מכן נותח התובע בשיטת פניה לפתיחת איטמות המעי הגס... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

האם חברה המעניקה שירותים רפואיים לשעת חירום, באמצעות לחצני מצוקה, פעלה ברשלנות כלפי אחד ממנוייה כאשר לא תיקנה את לחצן המצוקה שברשותו? 

האם בית החולים התרשל במהלך ניתוח לכריתת רחם, והאם הניתוח התארך מעבר לרגיל? מהו נטל הראייה והאם יונח על כתפי הנתבעים? 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

רן שקד הוכיח את הקשר שבין איחור באבחון המחלה, נכותה של מרשתו, נפילתה בבית ונזקיה הרפואיים והשיג למרשתו פיצוי מרשים כאמור ....  

האם רופא אשר דיווח על מטופל מכוח הוראות חוק כלי ירייה ופקודת התעבורה, התנהל ברשלנות שגרמה נזקים לפציינט? 

האם ניתן להפעיל את סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות כאשר מדובר בהליך בגין רשלנות רפואית? 

האם הרופאים היו צריכים להפנות אישה לדיקור מי שפיר לאחר שאובחנו אצל העובר כליות גדולות, בגבול העליון של הנורמה? האם רשלנות באבחון תסמונת דאון? 

קשישה נפלה בבית אבות. האם מדובר בנפילה שהתרחשה בגין רשלנות הצוות הרפואי? 

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר הסדר פשרה על סך 12 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית במתן תרופה בנוגע לאבנדיה... 

קשישה נפלה מספר פעמים בבית אבות. בני המשפחה הגישו, לאחר פטירתה של הקשישה כתוצאה מהנפילה האחרונה, תביעה כנגד בית האבות בגין רשלנות רפואית... 

בית המשפט העליון קבע כי לא הוכחה רשלנות רפואית במתן חיסון לתינוק בשנת חייו הראשונה... 

האם בית החולים ביקור חולים התרשל בביצוע ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן? האם עסקינן ברשלנות רפואית בניתוח? 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח בקע בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה בירושלים נדחתה... 



תגיות: ניתוח פלסטי Rhynoplasty, עצם הארכובה, בית חולים כרמל, הוצאת תפרים, מכות חשמל, המופילה סוג A, קברנומה, ריפוי בעיסוק,