www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית בהיעדר פיקוח על פג, מתי יקבעו פיצויים?

רשלנות רפואית בהיעדר פיקוח על פג, מתי יקבעו פיצויים?

פגים מטבע הדברים חשופים יותר למחלות ולבעיות בריאותיות. לכן לאחר הלידה עליהם להיות תחת השגחה ופיקוח הדוקים כדי למזער את הסיכונים והסיבוכים האפשריים. במקרה שבו הוכחה התרשלות בהשגחה ונגרם נזק ניתן לתבוע פיצויים.


בעוד רובם של התינוקות נולדים בריאים, הסטטיסטיקה מלמדת כי אחד מכל 14 הריונות בקירוב מסתיים בלידה מוקדמת. הגורמים ללידה מוקדמת עדיין לא ברורים לחלוטין ודרושים מחקרים נוספים כדי לברר בין היתר כיצד גנטיקה, נתוני סביבה ועבר משפחתי יכולים להשפיע על הסיכון ללידה מוקדמת.


לידה מוקדמת מתקיימת עד שלושה שבועות קודם לתאריך המתוכנן. לפיכך, מאחר שהיריון מלא אורך 40 שבועות, תינוק שנולד לפני השבוע ה-37 נחשב פג.


סיבוכים אפשריים של לידה מוקדמת


הגורם העיקרי למוות בקרב תינוקות הוא פגות ולידה מוקדמת נחשבת לגורם סיכון משמעותי לבריאות התינוק. על כן, חלק מהתינוקות יזדקקו לאשפוז ולטיפול ממושך בפגיה, בה ניתן טיפול נמרץ לתינוקות שנולדו טרם זמנם. חלק מהפגים עלולים להתמודד עם בעיות בריאותיות בהמשך חייהם ולסבול בין היתר מבעיות גדילה, בעיות בנשימה, איחורים התפתחותיים ושיתוק מוחין.


הסיכון לסיבוכים מתגבר ככל שהלידה מוקדמת יותר. תינוקות שנולדו לפני השבוע ה-28 להריון ושמשקלם הוא פחות מ-1,500 גרם חשופים ליותר בעיות וסיבוכים אפשריים ביחס לתינוקות שנולדו מאוחר יותר.


מתי תיקבע התרשלות בפיקוח על פג?


לאחר הלידה הצוות הרפואי נדרש להעניק לפג השגחה צמודה, להכניסו לאינקובטור ולפקח באופן הדוק על נשימתו ועל רמת הפחמן הדו-חמצני בדמו.


בשל היעדר פיקוח וניטור מתאימים, ייתכן מצב שבו רמת הפחמן הדו-חמצני בדמו של הפג היא נמוכה מדי, דבר שיכול להביא לכיווץ כלי דם על ידי המוח, כדי לווסת את כמות החמצן המגיעה אליו ובמצב כזה, אספקת הדם והחמצן למוח עלולות להיפגע.
פגיעה באספקת הדם והחמצן למוח יכולה לגרום למחלת החומר הלבן של המוח ובהמשך גם לשיתוק מוחין.


כדי להצליח בתביעת רשלנות רפואית בפיקוח על פג, התובע נדרש להוכיח קשר סיבתי בין הנזק שנגרם לו לבין הטיפול הרפואי שקיבל באמצעות חוות דעת מטעם מומחה רפואי.


כשל בפיקוח גרם נזק מוחי לפג


לבית המשפט המחוזי בבאר שבע הוגשה תביעת רשלנות רפואית נגד בית חולים, על ידי הנפגע והוריו, בטענה כי הצוות הרפואי התרשל בכך שלא פיקח באופן הדוק ורציף אחר רמת הפחמן הדו-חמצני בדמו, מה שגרם לו לשיתוק מוחין קשה ולצורך בשירותי סיעוד קבועים.


לפי עובדות המקרה, הנפגע נולד כפג בשבוע ה-27 להיריון במשקל של כקילוגרם אחד. לאחר הלידה הוא חובר למכשיר המסייע בנשימה באמצעות הזרמה של אוויר בלחץ קבוע לריאותיו שלא היו מפותחות מספיק. במהלך 40 השעות הראשונות לא שונתה הזרמת האוויר לריאות התינוק ולא הותאמה לרמת הפחמן הדו-חמצני הנמוכה שממנה סבל, מחדל שגרם בסופו של דבר למחלת שיתוק מוחין.


בית החולים לא פעל למניעת הנזק


התביעה טענה שבית החולים התרשל בכך שלא דאג למדידה רציפה של רמות הפחמן הדו-חמצני בדמו של התינוק וגם בכך שלא ויסת את פעולת מכשיר הסיוע הנשימתי, באופן שיגרום לעליית רמת הפחמן הדו-חמצני בדם וימנע היווצרות נזק מוחי.


מנגד טען בית החולים כי הצוות הרפואי בדק באופן מספק ותכוף את רמת הפחמן הדו-חמצני בדמו של התינוק. לדבריו, לא היו בידיו אמצעים יעילים להעלאת הרמה בדם. כמו כן נטען שלא התקיים קשר סיבתי בין היעדר הטיפול מצד הצוות הרפואי לבין מחלת שיתוק המוחין שנגרמה לנפגע בשל היותו פג במשקל של קילוגרם אחד.


בית המשפט פסק פיצויים לנפגע בשל רשלנות


בית המשפט קבע שהיה באפשרות בית החולים לגרום להעלאת רמת הפחמן הדו-חמצני בדמו של התינוק באמצעות התאמת מכונת הסיוע הנשימתי. נפסק כי על הצוות הרפואי הייתה מוטלת החובה לבדוק באופן תכוף את רמת הגז בדם של הנפגע ומעקב כזה היה יכול להוביל להתערבות שהיה בכוחה לשנות את פני הדברים.


לפיכך, החליט בית המשפט כי בית החולים התרשל בכך שלא פיקח באופן הדוק על מצב הפג ובכך שלא ביצע שינויים מתאימים בפעולת מכונת ההנשמה, אשר יכלו לגרום לעליית רמת הפחמן הדו-חמצני בדמו של הנפגע ושהיה בכוחם למנוע את מחלת שיתוק המוחין.


בסוגיית הקשר הסיבתי בית המשפט אימץ את חוות הדעת הרפואית מטעם התובעים, שלפיה קיים קשר של סיבה ותוצאה בין התרשלותם של רופאי בית החולים לבין מחלת שיתוק המוחין שנגרמה לתובע, וחייב את הנתבע בתשלום פיצויים בסך כולל של 9,069,000 שקלים.


תא 1190-07


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פגיעה בעצב עקב ניתוח כריתת רחם רשלני - התובעת עברה ניתוח לכריתת רחם וטפולות בבית חולים ע"ש קפלן ברחובות שנמצא תחת ניהולה ו/או בבעלותה של הנתבעת, קופת חולים של ההסתדרות הכללית.  

האם בעקבות זריקת אפידורל שנעשתה תוך רשלנות רפואית - נגרמה לתובעת תופעת Drop Foot 

התובע נולד סובל מתסמונת רשלנות רפואית vater. התובע נזקק ובין היתר לניתוחים לתיקון מום בוושת ובקנה הנשימה ולקיבוע אבי העורקים. לאחר מכן נותח התובע בשיטת פניה לפתיחת איטמות המעי הגס... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

האם חברה המעניקה שירותים רפואיים לשעת חירום, באמצעות לחצני מצוקה, פעלה ברשלנות כלפי אחד ממנוייה כאשר לא תיקנה את לחצן המצוקה שברשותו? 

האם בית החולים התרשל במהלך ניתוח לכריתת רחם, והאם הניתוח התארך מעבר לרגיל? מהו נטל הראייה והאם יונח על כתפי הנתבעים? 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

רן שקד הוכיח את הקשר שבין איחור באבחון המחלה, נכותה של מרשתו, נפילתה בבית ונזקיה הרפואיים והשיג למרשתו פיצוי מרשים כאמור ....  

האם רופא אשר דיווח על מטופל מכוח הוראות חוק כלי ירייה ופקודת התעבורה, התנהל ברשלנות שגרמה נזקים לפציינט? 

האם ניתן להפעיל את סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות כאשר מדובר בהליך בגין רשלנות רפואית? 

האם הרופאים היו צריכים להפנות אישה לדיקור מי שפיר לאחר שאובחנו אצל העובר כליות גדולות, בגבול העליון של הנורמה? האם רשלנות באבחון תסמונת דאון? 

קשישה נפלה בבית אבות. האם מדובר בנפילה שהתרחשה בגין רשלנות הצוות הרפואי? 

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר הסדר פשרה על סך 12 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית במתן תרופה בנוגע לאבנדיה... 

קשישה נפלה מספר פעמים בבית אבות. בני המשפחה הגישו, לאחר פטירתה של הקשישה כתוצאה מהנפילה האחרונה, תביעה כנגד בית האבות בגין רשלנות רפואית... 

בית המשפט העליון קבע כי לא הוכחה רשלנות רפואית במתן חיסון לתינוק בשנת חייו הראשונה... 

האם בית החולים ביקור חולים התרשל בביצוע ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן? האם עסקינן ברשלנות רפואית בניתוח? 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח בקע בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה בירושלים נדחתה... 



תגיות: דימום ברשתית, טיפול נמרץ לבבי, לידה ואגינלית, סרטן הכבד, תעלת גויון, ממצא, חירור קנה הנשימה, רגישות דיפוזית בבטן,