www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית בטיפול ביתר לחץ דם, מתי תוגש תביעה?

רשלנות רפואית בטיפול ביתר לחץ דם, מתי תוגש תביעה?

יתר לחץ דם הוא מצב רפואי שבהיעדר טיפול מתאים יכול להיות מסכן חיים ולגרום לשבץ מוחי ולבעיות בלב. רשלנות רפואית בשלבי האבחון או הטיפול יכולים להביא לקבלת פיצויים עבור הנזקים עם הוכחת קשר סיבתי בין הרשלנות לנזק.


לחץ דם הוא הלחץ שמופעל באמצעות הדם על דפנות העורקים. בזמן שעולה נפח הדם בעורקים, לחץ הדם יעלה וכשהנפח יורד גם לחץ הדם ירד בהתאמה. לחץ דם המוגדר גבוה עולה על ערכים של 140/90 מילימטר כספית בעת מדידה.


יתר לחץ דם מקשה על פעולת הלב בהזרמת הדם ובשאיבתו וכשהוא גבוה במשך פרק זמן ארוך, הדבר יכול להביא להיחלשות הלב ודפנות העורקים. היחלשות זו יכולה לגרום לבעיות בלב או לשבץ מוחי שיכול להיגרם בשל פגיעה קשה באספקת דם למוח.


יתר לחץ דם אינו מלווה לרוב בתסמינים עד להופעת סיבוכים, ולכן מטופלים רבים אינם ערים למצבם ולא מטופלים כראוי. עם זאת, במקרים שבהם אדם סובל מלחץ דם גבוה באופן חריג הוא יכול לסבול בין היתר מסחרחורות, כאבי ראש, בעיות בראייה ומקוצר נשימה.


יתר לחץ דם, דרכי אבחון


לשם אבחון לחץ דם גבוה, יש לערוך מדידות רצופות ועוקבות לאורך שבוע לכל הפחות. אם לאחר ביצוע מדידות עוקבות עולה שלחץ הדם גבוה מהנורמה יש לברר אם מדובר ביתר לחץ דם כמחלה בפני עצמה, או כסימפטום נלווה למחלות אחרות או עקב צריכת תרופות.


רשלנות רפואית הקשורה ליתר לחץ דם יכולה להתרחש בשלב הטיפול או בשלב האבחון. לשם הגשת תביעת רשלנות רפואית באבחון או בטיפול ביתר לחץ דם, יש להוכיח שהרופא לא נקט בפעולות הנכונות כפי שמצופה מרופא סביר, ושקיים קשר סיבתי בין הטיפול השגוי שניתן לבין הנזק שנגרם למטופל, באמצעות חוות דעת מטעם מומחה רפואי.


יתר לחץ דם לא טופל כראוי, למטופל נגרם אירוע מוחי


אל בית המשפט המחוזי בבאר שבע הוגשה תביעת נזיקין נגד קופת חולים בגין רשלנות רפואית. התובע, שהיה בגיל 51 בעת האירוע, טען שרופא קופת חולים לא טיפל כמקובל וכראוי במחלת יתר לחץ הדם שממנה סבל, ושעקב הטיפול הלקוי נגרם לו אירוע מוחי שלאחריו הוא נותר עם קשיים בתנועה ועם הפרעה קשה בדיבור.


על פי עובדות המקרה, התובע פונה לבית החולים לאחר שחש חולשה בפלג גופו הימני וסבל מהפרעה בדיבור. בבית החולים נערכה לו בדיקת CT לראש בה נראה שהוא סובל מדימום מוחי. בעקבות האירוע המוחי סבל התובע מצליעה ונזקק לעזרה בביצוע פעולות בסיסיות. במסמכי בית החולים צוין שהגורם לאירוע המוחי הוא יתר לחץ דם.


התובע האשים את הרופא בשבץ, הרופא התנער מאחריות


לטענת התביעה, רופא קופת חולים התרשל בכך שלא טיפל באופן המקובל ביתר לחץ הדם שממנו סבל התובע טרם האירוע המוחי. נטען שהרופא נמנע ממתן תרופות מתאימות להורדת לחץ דם ושגה בהערכת הסכנה הכרוכה במחלת יתר לחץ הדם. נוסף על כך, הרופא לא ביצע פעולות חיוניות לטיפול ביתר לחץ דם ולא תיעד אותן כנדרש.


ההגנה טענה מנגד שלא נרשם לתובע טיפול תרופתי ולא נערך רישום מסודר של פעולות לטיפול בלחץ דם גבוה, כיוון שבבדיקות שנערכו לא נמצאו תוצאות חריגות שחייבו מתן טיפול תרופתי. משום כך, נטען, רופא קופת חולים המליץ לתובע לבצע רק פעילות גופנית ושינוי תזונתי. ההגנה הוסיפה וטענה שמהרישום שנעשה בבית החולים אי אפשר להסיק שהאירוע המוחי התרחש עקב יתר לחץ דם.


האם רופא קופת החולים חרג מסטנדרט הטיפול הראוי?


בית המשפט סקר את העובדות וקבע שהרישום שבוצע על ידי רופא קופת חולים היה חסר. נקבע שהרופא היה צריך להפנות את התובע לבדיקות דם מקיפות, כדי לשלול מצבים מסכני חיים, בהתחשב בתוצאות בדיקות לחץ הדם של התובע, שהראו ערכים גבוהים מהנורמה.


בית המשפט קבע שהרופא סטה מסטנדרט הטיפול הראוי בכך שלא וידא את הפחתת לחץ הדם ונמנע ממתן טיפול תרופתי ומעריכת מעקב. נקבע שקיים קשר סיבתי בין הכשל בטיפול ביתר לחץ הדם לבין השבץ המוחי שעבר התובע.


לפיכך, בית המשפט פסק שהרופא וקופת החולים חרגו מחובת הזהירות המוטלת עליהם כשנמנעו מהענקת טיפול ראוי ומקובל לתובע ולכן נושאים באחריות לאירוע המוחי. הדיון התמקד בשאלת האחריות וסוגיית גובה הפיצוי נקבעה בנפרד.


ת"א (ב"ש) 7285-10-14


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פגיעה בעצב עקב ניתוח כריתת רחם רשלני - התובעת עברה ניתוח לכריתת רחם וטפולות בבית חולים ע"ש קפלן ברחובות שנמצא תחת ניהולה ו/או בבעלותה של הנתבעת, קופת חולים של ההסתדרות הכללית.  

האם בעקבות זריקת אפידורל שנעשתה תוך רשלנות רפואית - נגרמה לתובעת תופעת Drop Foot 

התובע נולד סובל מתסמונת רשלנות רפואית vater. התובע נזקק ובין היתר לניתוחים לתיקון מום בוושת ובקנה הנשימה ולקיבוע אבי העורקים. לאחר מכן נותח התובע בשיטת פניה לפתיחת איטמות המעי הגס... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

האם חברה המעניקה שירותים רפואיים לשעת חירום, באמצעות לחצני מצוקה, פעלה ברשלנות כלפי אחד ממנוייה כאשר לא תיקנה את לחצן המצוקה שברשותו? 

האם בית החולים התרשל במהלך ניתוח לכריתת רחם, והאם הניתוח התארך מעבר לרגיל? מהו נטל הראייה והאם יונח על כתפי הנתבעים? 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

רן שקד הוכיח את הקשר שבין איחור באבחון המחלה, נכותה של מרשתו, נפילתה בבית ונזקיה הרפואיים והשיג למרשתו פיצוי מרשים כאמור ....  

האם רופא אשר דיווח על מטופל מכוח הוראות חוק כלי ירייה ופקודת התעבורה, התנהל ברשלנות שגרמה נזקים לפציינט? 

האם ניתן להפעיל את סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות כאשר מדובר בהליך בגין רשלנות רפואית? 

האם הרופאים היו צריכים להפנות אישה לדיקור מי שפיר לאחר שאובחנו אצל העובר כליות גדולות, בגבול העליון של הנורמה? האם רשלנות באבחון תסמונת דאון? 

קשישה נפלה בבית אבות. האם מדובר בנפילה שהתרחשה בגין רשלנות הצוות הרפואי? 

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר הסדר פשרה על סך 12 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית במתן תרופה בנוגע לאבנדיה... 

קשישה נפלה מספר פעמים בבית אבות. בני המשפחה הגישו, לאחר פטירתה של הקשישה כתוצאה מהנפילה האחרונה, תביעה כנגד בית האבות בגין רשלנות רפואית... 

בית המשפט העליון קבע כי לא הוכחה רשלנות רפואית במתן חיסון לתינוק בשנת חייו הראשונה... 

האם בית החולים ביקור חולים התרשל בביצוע ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן? האם עסקינן ברשלנות רפואית בניתוח? 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח בקע בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה בירושלים נדחתה... 



תגיות: דיזורה, שערי צדק, פלקסוס ברכיאלי, רפואה פרטית, דלקת קרום המוח, פארא, קוארקטציה של האאורטה, הוכחת נזק,