תופעות לוואי אחרי חיסון, האם רשלנות רפואית?
לאחר קבלת חיסונים ייתכן שהמחוסן יסבול מתופעות לוואי שונות, כמו סחרחורת, חולשה, בחילה וכדומה. על האחות אשר מבצעת את החיסון, מוטלת החובה להזהיר את המטופל מפני הסכנות ונזקים אפשריים, כמו כן, עליה לפקח על התנהגותו ולוודא כי הוא אכן פועל בהתאם להנחיות שניתנו לו, לשם שמירה על מצב בריאותו.
סטודנט אשר קיבל מספר חיסונים במרפאה של לשכת הבריאות, איבד את ההכרה ונחבל בפנים ובשיניים. לטענתו, האחות שביצעה את החיסון לא הזהירה אותו כי עליו להמתין רבע שעה לפני שהוא קם, ואם הייתה נוהגת כנדרש לא היה נגרם לו נזק. על כן מדובר במקרה של רשלנות רפואית המצדיק תשלום פיצויים. בית משפט השלום בתל אביב – יפו נדרש להכריע בעניין זה.
על פי עובדות התביעה, בינואר 2013, התובע חוסן בקופת חולים ומיד לאחר קבלת החיסון, קם והתהלך במרפאה. כתוצאה מהתרחשות תופעת לוואי מוכרת, איבד את הכרתו, נפל ונחבל בפניו ובשיניו. בנסיבות אלה הוגשה תביעה נגד המדינה שהיא מפעילת המרפאה, מעסיקת הצוות הרפואי ויוזמת החיסונים.
הצדדים היו חלוקים בעניין האחריות והנזק. המחלוקת המרכזית עסקה במישור האחריות, כאשר על הצדדים מוסכם שנוכח היתכנותן של תופעות לוואי לאחר החיסון, מוטלת על המרפאה חובה להזהיר את המתחסנים וליידע אותם כי עליהם להמתין רבע שעה לאחר קבלת החיסון.
האם האחות הזהירה ויידעה את התובע כנדרש?
בתקופה הרלוונטית לתביעה, התובע, יליד 1985, למד באוניברסיטה לתואר ברנטגן ודימות. לאור חשיפתם, נדרשו הסטודנטים להתחסן מפני מחלות מדבקות. ביום התאונה הוזמנו הסטודנטים להתחסן במרפאה בשעות הבוקר והחיסונים בוצעו על ידי שתי אחיות בחדר חיסונים.
התובע הגיע למרפאה והמתין עם יתר הסטודנטים בחדר המתנה. כאשר הגיע תורו, הוא נכנס לחדר החיסונים, ומסר לאחות מידע על מצבו הבריאותי לרבות חיסוני עבר. האחות הכינה תכנית חיסונים בהתאם למידע והזריקה לו שלוש זריקות. לאחר מכן, קם התובע יצא מהחדר, ניגש למתקן שתיה ומילא כוס מים. בשובו, איבד את ההכרה, נפל ונחבל בפנים ובשיניים.
לאחר שהתובע התאושש, הסיעה אותו חברתו לרופא שיניים. בערב האחות התקשרה לשאול לשלומו והוא מסר שביקר אצל רופא שיניים ושהוא זקוק לטיפול מקיף. כעבור מספר ימים מילאה האחות דוח אירוע חריג והעבירה אותו למנהלת סיכונים. בהמשך עבר התובע טיפולי שורש, מבנים וחזיתות חרסינה בארבע שיניים.
לנוכח ההסכמה לגבי תופעת הלוואי וצפיות התרחשותה לאחר החיסון, לא נדרש התובע להגיש חוות דעת רפואית לעניין האחריות. עם זאת, הצדדים הגישו חוות דעת של מומחים בניתוחי פה ולסת לעניין שיעור הנזק.
מטעם התביעה הצהיר התובע שהאחות חיסנה אותו באופן מידי ולאחר שסיימה, אמרה לו שהוא יכול לצאת. לטענתו, לא נאמר לו כי עליו לנוח ולהמתין והוא לא נשאל להרגשתו. אחת הסטודנטיות הצהירה שחוסנה לאחר התובע, והתבקשה לנוח בחדר החיסונים כחמש דקות. עוד הצהירה שאחת האחיות אמרה כי יש להקפיד לומר זאת לכל מטופל וגערה בה על שלא הודיעה לתובע כי עליו לנוח, לאור כמות החיסונים הגדולה שקיבל.
מטעם ההגנה הצהירה האחות שחיסנה את התובע לאחר בירור מצבו הבריאותי, התאמת תכנית חיסונים והדרכה על מהות החיסונים, תופעות הלוואי הצפויות ומתן דפי מידע. התובע המשיך לשבת על הספה לאחר שחוסן, אך לאחר מספר דקות, ובניגוד להסברים שניתנו לו, קם כדי לצאת מהחדר. לשאלתה מדוע קם, אמר שהוא יוצא לשתות מים, ולמרות שהוצע לו כוס מים, יצא מהחדר.
לאחר שמיעת טענות הצדדים, העדיף בית המשפט את גרסתו של התובע והגיע למסקנה כי האחות אשר צפתה את הסיכון שהתממש, לא נקטה באמצעים סבירים למניעתו, לא הזהירה ולא יידעה את התובע ובכך התרשלה. על כן עליה לפצות אותו על נזקיו.
בנסיבות אלה חייב בית המשפט את המדינה לשלם לתובע סך של 69,670 שקלים עבור עלות טיפולי השיניים ופיצוי בגין כאב וסבל, זאת בצירוף שכר טרחת עורך דין בסך של 16,300 שקלים, אגרת משפט, עלות חוות דעת מומחה מטעמו ודמי עדות בסך של 600 שקלים.
ת"א 15526-04-14