רשלנות רפואית למי לפנות?
אדם שנגרם לו נזק כתוצאה מטיפול רפואי רשלני, רשאי לפנות לבית המשפט ולהגיש תביעה בעילת רשלנות רפואית, כדי לתבוע פיצויים בגין תוצאות המקרה מהרופא המטפל או מהגורם הרפואי שגרם לו נזק. כדי להגיש תביעה יש צורך בחוות דעת של רופא מומחה, איסוף החומר הרפואי הנוגע למטופל והצגת ראיות שונות המעידות על קשר סיבתי בין רשלנות הרופא לנזק שנגרם למטופל.
רשלנות רפואית נחשבת לענף משפטי רחב ומורכב, הכולל תביעות לתשלום פיצויים בגין רשלנות במהלך לידה והריון, תביעות עקב אבחון שגוי של מחלה או ליקוי, ביצוע בדיקות וניתוחים שלא על פי הפרקטיקה המקובלת בעולם הרפואה, אי הפנייה לבדיקות מתאימות למרות התסמינים, גרימת נזקים במהלך טיפולי שיניים, טיפולים קוסמטיים ובעת הליכים רפואיים נוספים.
ייעוץ של עורך דין העוסק ברשלנות רפואית
מקרים של רשלנות רפואית אמנם אינם נפוצים, אך למרבה הצער הם מתרחשים מדי פעם ואף עלולים לגרום נזקים בלתי הפיך ולהוביל במקרים חמורים למוות. המטרה המקובלת של תשלום פיצויים בדיני הנזיקין, היא החזרת מצב הנפגע לקדמותו, כלומר ניסיון להעמיד את התובע, ככל האפשר, במצב שבו הוא היה לפני האירוע המזכה אותו בפיצויים.
מכיוון שמדובר בהליך משפטי יקר וממושך, הכרוך בהוצאות משפטיות רבות, כולל: אגרת בית משפט, שכר טרחת עורך דין ועלות חוות דעת של מומחים רפואיים, רצוי לפני תחילת ההליך להתייעץ עם עורך דין בעל ניסיון בתחום הרשלנות הרפואית, כדי לברר האם ישנה עילה להגשת תביעה ולהעריך את הסיכויים לזכות בה. לאחר איסוף כל המידע והערכת מומחה רפואי, יעריך עורך הדין האם יש טעם להגיש תביעה.
הכנת תיק התביעה
חוק זכויות החולה קובע כי כל רופא ומוסד רפואי חייבים לתעד בכתב את הטיפול בחולה במסגרת הרשומה הרפואית ועל המוסד הרפואי חלה חובה לשמירת הרשומה הרפואית למשך זמן מוגבל. השלב הראשון בהכנת תיק התביעה הוא איסוף כל החומר הרפואי הרלוונטי מהרופא המטפל והמוסד הרפואי שטיפל בו, כגון: קופת חולים, חדר מיון, בית חולים, מוסד רפואי פרטי ועוד.
כל מטופל זכאי לקבל העתק של רשומה רפואית, אשר אמורה להכיל את כל המסמכים והתיעוד הנוגעים למצבו הרפואי, כמו התיק הרפואי, הפנייה לבדיקות, פענוח צילומים וממצאים של בדיקות הדמיה, גיליון אשפוז, הרדמה ועוד.
צירוף חוות דעת של מומחה רפואי
על פי תקנות סדר דין אזרחי, אדם הרוצה להוכיח בפני בית המשפט עניין רפואי, נדרש לצרף לכתב התביעה תעודת רופא או חוות דעת של מומחה כדי לבסס את טענתו ולהוכיח קשר סיבתי בין התנהלות לקויה של הרופא לנזק שנגרם לו, ואף ללא חוות דעת לא ניתן להוכיח את הרשלנות הרפואית.
על כן, טרם הגשת תביעה והפניית אצבע מאשימה כלפי הגורם שפעל ברשלנות, יש להתייעץ עם רופא מומחה, אשר עוסק בתחום התביעה הרלוונטי ולבקש את חוות דעתו בעניין. כך לדוגמה, כאשר מוגשת תביעה בגין נזק שנגרם בלידה, יש לפנות אל רופא המומחה בתחום של מיילדות וגניקולוגיה ולבקש את חוות דעתו.
מומחה רפואי יקבע על סמך ניסיונו, בדיקות התובע, תיאור המקרה והתיעוד הרפואי, האם מדובר במקרה של רשלנות רפואית ומהו היקף הנזק. לשם כך מברר המומחה האם הרופא נהג בצורה סבירה, האם הוא חרג מהנהלים והאם הוא נקט באמצעי הזהירות שנדרשו כדי להבטיח את שלום המטופל.
לחוות דעת של מומחה רפואי יש משקל רב בעת הגשת התביעה, וברוב המקרים המומחה ייחקר בחקירה נגדית על מסקנותיו, לכן רצוי להיעזר במומחה אשר בקיא בחומר התביעה ואף שימש בעבר כמומחה בדיונים משפטיים. עלות חוות דעת גבוהה, אולם אם התביעה תתקבל, השופט רשאי לחייב את הנתבע בהחזר הוצאות עבור התשלום לחוות הדעת, זאת בנוסף לסכום הפיצויים.
תקופת התיישנות של תביעת רשלנות רפואית
תקופת ההתיישנות בתביעת רשלנות רפואית מתחילה מהיום שבו נוצרה עילת התביעה ונמשכת עד שבע שנים. כלומר, הספירה מתחילה מהרגע שבו ניתן טיפול רפואי רשלני שגרם לנזק ולאחר שחלפו שבע שנים לא ניתן לדרוש פיצויים.
עם זאת, במקרים שבהם הנזק לא התגלה ביום שבו אירע אלא במועד מאוחר יותר מהמועד שבו נגרם, התביעה תתיישן בחלוף שבע שנים מיום גילוי הנזק, בתנאי שטרם חלפו עשר שנים מיום אירוע הנזק, ואף תקופת ההתיישנות במקרה של קטינים מתחילה רק מהיום שבו מלאו להם 18.
הפרת חובת הזהירות על ידי הנתבע
כדי לקבל פיצויים בעילת רשלנות רפואית, נדרש התובע להוכיח שנגרם לו נזק כתוצאה מטיפול רשלני של הנתבע. במהלך הדיון המשפטי, השופט נעזר בשלושה מבחנים על פי פקודת הנזיקין, שהם: חובת הזהירות המושגית והקונקרטית, הפרת חובת זהירות על ידי סטייה מהתנהגות סבירה, וקיומו של קשר סיבתי בין הנזק שנגרם לאופן טיפול.
בית המשפט מברר באמצעות חוות דעת של מומחים, עדויות הצדדים והחומר הרפואי המוצג בפניו, האם הרופא הפר את חובת זהירות כלפי המטופל, האם נקט באמצעי זהירות והאם ישנו קשר ישיר בין הנזק לבין הפרת חובתו של הרופא והאם ניתן היה לצפות את הנזק ולהימנע מהתרשלות.
בתום כל עריכת המבחנים מגיע בית המשפט למסקנה האם לדחות או לקבל את התביעה. אם נקבע כי מדובר ברשלנות רפואית, מחשב בית המשפט את גובה הפיצויים, לפי המסמכים שהוגשו לפניו, ובהתאם להוצאות הרפואיות, מידת הכאב והסבל של התובע, עזרת צד ג', הפסדי השתכרות ועוד. ואולם, בכל מקרה, לפני שמגישים תביעה יש להקפיד לשמור את כל המסמכים הרפואיים, לפנות לרופא מומחה, ולהתייעץ עם עורך דין העוסק בנזקי גוף ובתביעות רשלנות רפואית.