www.rashlanut-refuit.org

תסמונת ארב רשלנות רפואית, באילו מקרים ניתן להגיש תביעה?

תסמונת ארב רשלנות רפואית, באילו מקרים ניתן להגיש תביעה?

תסמונת ארב מוגדרת כפגיעת שיתוק מולדת, המתרחשת במהלך לידה טראומטית, אשר מוגבלת לשורשי העצבים הצווארים של החוליות החמישית והשישית. אחת הפגיעות השכיחות בתסמונת ארב באה לידי ביטוי בשיתוק מקלעת הזרוע של היילוד באופן חלקי או מלא. 

 

במקרים רבים ניתן למנוע את גרימת הנזק לתינוק, באמצעות נקיטת אמצעי זהירות מקדימים טרם הלידה, כמו ביצוע הערכת משקל של העובר וביצוע ניתוח קיסרי במקום לידה רגילה.

 

אי נקיטת אמצעי זהירות סבירים עלול להיחשב כעילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית. כדי לקבל פיצויים בגין תסמונת ארב, יש להוכיח קשר סיבתי בין התנהלות לקויה של הצוות הרפואי בעת הלידה לבין הנזק שנגרם לתינוק. 

 

מהם הגורמים לתסמונת ארב? 

 

תסמונת ארב עלולה להיגרם כתוצאה מסיבוכים במהלך הלידה בעקבות סיבות שונות, כמו למשל במקרה שמשקלו או גודלו של העובר, גדולים מדי והוא לא יכול לצאת בחופשיות הדרושה דרך תעלת הלידה. מצב זה מכונה פרע כתפיים, כאשר כתפיו של התינוק נכלאות בתעלת הלידה.

 

סיבות נוספות לגרימת הפגיעה יכולות להיות ניתוק של עצבי המקלעת בעקבות משיכה של יד, ראש, כתף או זרוע של העובר, וכן עודף משקל של האם, יולדת הסובלת מסוכרת הריונית, לידת עכוז, לידת מלקחיים, שימוש בסמי הרדמה ומשככי כאבים ועוד. 

 

כדי למנוע את גרימת הנזק יש לבצע לפני הלידה בדיקות הדמיה כדי לבדוק את המבנה של מפרק הכתף כמו ביצוע צילום רנטגן סמוך ללידה, שבאמצעותו ניתן לשלול שבר בעצם הבריח או בעצם הזרוע, בדיקת MRI, אולטרסאונד ועוד. מאחר שהצוות הרפואי בחדר לידה יכול לחזות באופן וודאי, היתכנות של כליאת כתפיים, עליו לבצע את הלידה באמצעות ניתוח קיסרי ולא בלידה רגילה, כדי למנוע מצב של פרא כתפיים ובהמשך למנוע את שיתוק ארב.

 

תביעה לתשלום פיצויים בגין תסמונת ארב 

 

הורים לתינוק שסובל מתסמונת ארב, פנו אל בית משפט השלום באר שבע, והגישו תביעה בעילת רשלנות רפואית נגד שירותי בריאות כללית, בגין נזקים שנגרמו במהלך לידה לידנית, שבמהלכה נכלאו כתפי התינוק מאחורי עצמות האגן של האם ולאחר חילוץ הכתפיים נולד התינוק עם שיתוק ביד ימין.  

 

התובעים טענו כי היולדת השתייכה לקבוצת סיכון ולידתו של התינוק הייתה בעלת סיכון גבוה, מאחר שמדובר באישה שעברה הרבה לידות, ללא מעקב הריוני, בריאה בגופה מבחינת משקלה, אשר ברחמה ריבוי ניכר של מי שפיר

 

לטענת התובעים, היו סימני היכר בלידה, שהיה בהם כדי להצביע על האפשרות של עובר מקרוזומי. כאשר אחת הסיבות לכך היא היותה סוכרתית. ובנוסף נטען כי אחת הסיבות לריבוי מי שפיר בהריון יכולה להיות היות היולדת סוכרתית. במצב זה גובר הסיכון לכליאת כתפי הילוד במהלך הלידה, אם העובר מקרוזומי. 

 

לטענת התובעים כאשר היולדת סוכרתית והעובר שוקל מעל 4,000 גרם, יש לבצע את הלידה בניתוח קיסרי, וכשמשקל העובר מעל 4,500 גרם בכל מקרה יש לנהל את הלידה בניתוח קיסרי. במצב זה, היה על הצוות הרפואי לבצע שני בירורים, שנמנע מהם מלעשות: האחד, בדיקת סוכר בדם, כדי לוודא אם האם סוכרתית. והשני, הערכת משקלו של העובר באולטרסאונד. 

 

מאחר שהצוות הרפואי לא ביצע את הבדיקות הנדרשות, הוא נמנע מלהפעיל שיקול מקצועי וליילד את העובר המקרוזומי בניתוח קיסרי. לטענת התובעים, היה בניתוח קיסרי, כדי למנוע את הנזק למקלעת הברכיאלית של התינוק, כשהפגיעה במרכז עצבים גרמה לשיתוק ארב, ובזאת מתבטאת רשלנותו של הצוות הרפואי. 


הרופא העריך שאין מדובר בעובר מקרוזומי
 
מנגד טענה הנתבעת, כי לא התקיימו אינדיקציות לקיומו של עובר מקרוזומי. כאשר היולדת הגיעה לבית החולים בלידה פעילה ובמצב זה ביצע הצוות הרפואי את כל הבדיקות הניתנות לביצוע. לגבי בדיקת סוכר בדם, נטען כי לא ניתן היה לבצע בדיקה כזאת, שהיא בעלת כל ערך קליני.
 
ובאשר להערכת משקלו של העובר, לטענת הנתבעת, מתעלמים התובעים מן העובדה, שהרופא אכן העריך את משקל העובר בדרך המקובלת, במדידת גובה קרקעית הרחם, ובהתאם לנתון, שהתקבל, 42 ס"מ, העריך שאין מדובר בעובר מקרוזומי. 
 
הנתבעת הוסיפה וטענה שאין המדע יודע לנבא את מקרי השיתוק על שם ארב, ולא כל מקרי השיתוק הם התוצאה של טראומה בלידה, אלא, שלפי המחקר, קיימים מקרים של תסמונת ארב, שהם בגדר מומים מולדים. מכל האמור טענה הנתבעת, שהתובעים לא הוכיחו את רשלנותה ולו באמצעות עובדיה, ובכל מקרה, כשהיולדת נמנעה מלהיות במעקב הריוני, קמה רשלנות תורמת בדרגה של אשם תורם מכריע, המנתקת כל קשר סיבתי, אף אם ייקבע שהנתבעת התרשלה.
 
ניתן היה למנוע את הנזק באמצעות ניתוח קיסרי
 
לאחר שמיעת טענות הצדדים, השתכנע בית המשפט כי הצוות הרפואי נמנע מלבצע בדיקת רמות הסוכר בדמה של היולדת ואף לא ביצע את הערכת משקל העובר באולטרסאונד, על כן הגיע למסקנה, שהצוות הרפואי התרשל וקיים קשר סיבתי בין ההתנהלות הלקויה לגרימת הנזק. 
 
בסופו של דבר, קיבל בית משפט את התביעה ופסק כי באשר לתנאי השלישי לכלל "הדבר מעיד על עצמו", בוחנים את ההסתברות הלכאורית לקיומה של רשלנות על פי נסיבות המקרה וניסיון החיים. לצורך הפעלת הכלל, לא נדרשת הוכחה קונקרטית, אלא הוכחת הסתברות כללית. 
 
בית המשפט קבע, כי כאשר נולד עובר מקרוזומי בלידה לידנית וכאשר במהלך הלידה נכלאו כתפיו וחולצו בקשיים, ובתום הלידה אובחן התינוק כסובל משיתוק על שם ארב, מסתברת המסקנה, שהצוות הרפואי התרשל, אשר נמנע מלבצע את הלידה בניתוח קיסרי, מן המסקנה, שלא התרשל.
 
בנסיבות אלו חויבה הנתבעת לפצות את התובעים בסך של 1,185,900 שקלים, בגין כאב וסבל, עזרת הזולת בעבר ובעתיד, הוצאות בעבר, הפסד שכר ופנסיה בעתיד. בצירוף הוצאות משפט בסך של 10,000 שקלים ושכר טרחת עורך דין בסך 237,185 שקלים בתוספת מע"מ.  
 
001128/03
 

 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

הידבקות לאחר לידה וזיהום, רשלנות רפואית - המערערת נולדה בשנת 1957 בבית החולים אלישע. כעבור שישה ימים הוחזרה לביתה. מספר ימים לאחר מכן נתגלתה אצלה תופעה של הקאות ואיבוד נוזלים.  

התובע נולד בשנת 1982 ובשנת חייו הראשונה קיבל שלוש מתוך ארבע מנות של חיסון נגד פוליו, חרף כך חלה המערער בפוליו... 

פסק דין בעניין רשלנות רפואית בגין אי הפסקת הריון בשל חשש לפגות... 

לאחר הריון בסיכון גבוה וטיפולי פוריות, הרופא אשר התרשל בקריאת בדיקת מוניטור ושחרר את האם ההרה לביתה מבלי שהבין את הסיכון לעובר וכתוצאה מכך התינוקת נולדה עם פגיעה מוחית קשה ופגיעה רב מערכתית 

האם הופרה חובת הזהירות המוטלת על רופא שיניים סביר במסגרת מתן זריקת אלחוש למטופל? 

רשלנות רפואית - סוגיית חישוב הפיצויים

חישוב פיצויים בעקבות רשלנות רפואית. אתר "רשלנות רפואית" מציג מידע עדכני הכולל מאמרים, מדריכים, דוגמאות וכדומה... 

האם יש להטיל אחריות אישית על רופא בעקבות רשלנות רפואית במהלך הלידה? האם יש להטיל את האחריות כולה על בית החולים? היכן מתחילה ונגמרת האחריות בנושא רשלנות רפואית? קראו עוד... 

העדר רשומה רפואית במהלך ניהול לידה והעברת נטל ההוכחה בתביעה שעניינה רשלנות רפואית במהלך לידה. אירוע פרע כתפיים שהביא לשיתוק בידו של התינוק... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

השאלה באילו נסיבות קמה חובה, מכוח עוולת הרשלנות, לבצע הליך רפואי באמצעות רופא מומחה איננה פשוטה. האם לאחר הריון בסיכון חייב רופא מומחה להיות נוכח בחדר הלידה?. 

רופאים כרתו רחם של יולדת במהלך ניתוח קיסרי שבוצע בהליך חירום. האם מדובר ברשלנות רפואית בלידה? 

האם רשלנות בלידה הביאה ללידה של ילדה הסובלת משיתוק מוחין ואפילפסיה? האם הרופאים היו צריכים להעניק ליולדת טיפול אנטיביוטי או טיפול בסטרואידים? 

מהו ניזוק משני? האם גם הורים אשר ילדם נפגע בגין רשלנות בלידה זכאים לפיצויים בגין כאב וסבל וראש נזק לא ממוני? 

האם הרופאים התרשלו כלפי התובע והוריו בגין אי אבחון סיכוי לאירוע פרע כתפיים במהלך הלידה? 

יולדת הגיע לאשפוז במהלך הריון בבית החולים מקאסד. בשלב מסוים היא נמצאה בלידה פעילה וילדה ארבעה פגים. האם רשלנות רפואית בבית החולים גרמה לפטירתם של התינוקות לאחר זמן קצר? 

הורים מטפלים במסירות בבתם הנמצאת במצב צמח בגין רשלנות בניתוח קיסרי. האם הם זכאים לפיצויים מהמדינה מכוח החוק לתיקון דיני נזיקין אזרחיים... 

תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה לאחר ניתוח קיסרי הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב... 

לידת וואקום במקום לידה במהלך ניתוח קיסרי? האם מדובר ברשלנות רפואית בלידה? 

בית המשפט העליון דחה תביעה בגין רשלנות רפואית בלידת תאומים למרות שאחד התאומים נולד כאשר הוא סובל משיתוק מוחין... 

האם בית המשפט יקבל תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה, וזאת משום שהתובעים הוכיחו רשלנות מסוימת ולא נמצאה סיבה רפואית ברורה לשיתוק מוחין ממנו סובל התובע?