www.rashlanut-refuit.org

כלל הדבר מעיד על עצמו, מה המשמעות?

כלל הדבר מעיד על עצמו, מה המשמעות?

בתביעת רשלנות רפואית על החולה להוכיח בפני בית המשפט כי הרופא או המוסד הרפואי, שבמסגרתו ניתנו לו שירותים רפואיים, התרשל כלפיו, כתוצאה מסטייה מהפרקטיקה המקובלת בענף הרפואה, חוסר מקצועיות או מיומנות, או אי נקיטת מידת זהירות, וכתוצאה מכך נגרם לו נזק. 

 

העברת נטל ההוכחה אל כתפי הרופא או המוסד הרפואי, תעשה במקרים שונים, שבהם קיימת עמימות עובדתית בנוגע לנסיבות שהביאו לידי קרות הנזק, ואף כאשר חסר רישום רפואי לגבי העובדות השנויות במחלוקת. 

 

כדי לקבל פיצויים בתביעת רשלנות רפואית, על התובע להוכיח קיומם של שלושה יסודות: האחד, התרשלות של הרופא אשר ביצע מעשה או מחדל העומדים בניגוד להתנהגותו של רופא סביר. השני, קיומה של חובת זהירות של הרופא כלפי המטופל. השלישי, הוכחת קשר סיבתי בין הנזק שנגרם לבין ההתנהגות הרשלנית.

 

נטל ההוכחה לקיומם של שלושת היסודות מוטל על התובע, אולם בהתקיים תנאים מסוימים, ניתן להעביר את נטל הראיה מהתובע לנתבע, זאת כאשר התובע לא יודע מהן העובדות הספציפיות שהביאו לגרימת הנזק, כאשר לנתבע יש שליטה בנכס המזיק וכאשר תוצאות המקרה המסוים מתיישבות יותר עם המסקנה שהרופא התרשל מאשר לא התרשל.

 

מהו כלל הדבר מעיד על עצמו? 

 

סעיף 41 לפקודת הנזיקין עוסק בחובת הראיה ברשלנות כאשר הדבר מעיד על עצמו. על פי סעיף זה, בתביעה בגין עוולת הרשלנות שהוגשה עקב נזק משמעותי וחמור שנגרם לתובע, ניתן להעביר את נטל ההוכחה לידי הנתבע, ויהיה עליו להציג ראיות והוכחות לכך שלא הייתה לגבי המקרה שהביא לידי הנזק התרשלות שהוא חב עליה. 

 

כלל הדבר מעיד על עצמו, המעוגן בסעיף 41 לפקודת הנזיקין, נועד להשוות את מעמדו של תובע, שאינו יודע את פרטי הרשלנות שגרמה לנזק, עם מעמדו של הנתבע היודע אותם. על פי כלל זה, את נטל ההוכחה ניתן להעביר רק לאחר שהתקיימו שלושה תנאים.

 

תנאי ראשון, יש להוכיח כי לתובע לא הייתה ידיעה או לא הייתה לו יכולת לדעת מה היו למעשה הנסיבות שגרמו למקרה שגרם לנזק. תנאי שני, הנזק נגרם על ידי מכשור, ציוד רפואי, מתקני בית החולים או מיומנות שלרופא הייתה שליטה מלאה עליו. ותנאי שלישי, נראה לבית המשפט שאירוע המקרה שגרם לנזק מתיישב יותר עם המסקנה שהנתבע לא נקט זהירות סבירה מאשר עם המסקנה שהוא נקט זהירות סבירה.


פער בין האינפורמציה שיש לרופא לעומת המטופל  

 

במקרה של רשלנות רפואית כתוצאה מטיפול רפואי מורכב ומסובך, לעתים קרובות קיים קושי להצביע על הגורם הישיר לנזק. קושי נוסף נובע מהשיטה שבה פועלת המערכת הרפואית שלפיה נוצר פער משמעותי בין האינפורמציה שיש לרופא לעומת החולה, הן מבחינת רמת הידע המקצועי והן מבחינת המידע שניתן לחולה והנגישות המוגבלת למידע שלא הובא לידיעתו. 

 

הפער בין הרופא לחולה, לעתים מקשה על התובע להוכיח את התשתית העובדתית במקרה של תביעת רשלנות רפואית והוא הופך להיות תלוי בנכונות הגילוי של בית החולים או הרופא המטפל. עם זאת, הטיפול הרפואי אינו מדע מדויק וטומן בחובו סיכונים רבים, לכן לא כל נזק נובע בהכרח מרשלנות. כמו כן, הפסיקה קבעה שאמת המידה שלפיה נבחנת רשלנות הרופא, היא זו של הרופא הממוצע והסביר בנסיבות המקרה בהתאם לנורמות המקובלות בעולם הרפואה. 

 

 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פגיעה בעצב עקב ניתוח כריתת רחם רשלני - התובעת עברה ניתוח לכריתת רחם וטפולות בבית חולים ע"ש קפלן ברחובות שנמצא תחת ניהולה ו/או בבעלותה של הנתבעת, קופת חולים של ההסתדרות הכללית.  

האם בעקבות זריקת אפידורל שנעשתה תוך רשלנות רפואית - נגרמה לתובעת תופעת Drop Foot 

התובע נולד סובל מתסמונת רשלנות רפואית vater. התובע נזקק ובין היתר לניתוחים לתיקון מום בוושת ובקנה הנשימה ולקיבוע אבי העורקים. לאחר מכן נותח התובע בשיטת פניה לפתיחת איטמות המעי הגס... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

האם חברה המעניקה שירותים רפואיים לשעת חירום, באמצעות לחצני מצוקה, פעלה ברשלנות כלפי אחד ממנוייה כאשר לא תיקנה את לחצן המצוקה שברשותו? 

האם בית החולים התרשל במהלך ניתוח לכריתת רחם, והאם הניתוח התארך מעבר לרגיל? מהו נטל הראייה והאם יונח על כתפי הנתבעים? 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

רן שקד הוכיח את הקשר שבין איחור באבחון המחלה, נכותה של מרשתו, נפילתה בבית ונזקיה הרפואיים והשיג למרשתו פיצוי מרשים כאמור ....  

האם רופא אשר דיווח על מטופל מכוח הוראות חוק כלי ירייה ופקודת התעבורה, התנהל ברשלנות שגרמה נזקים לפציינט? 

האם ניתן להפעיל את סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות כאשר מדובר בהליך בגין רשלנות רפואית? 

האם הרופאים היו צריכים להפנות אישה לדיקור מי שפיר לאחר שאובחנו אצל העובר כליות גדולות, בגבול העליון של הנורמה? האם רשלנות באבחון תסמונת דאון? 

קשישה נפלה בבית אבות. האם מדובר בנפילה שהתרחשה בגין רשלנות הצוות הרפואי? 

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר הסדר פשרה על סך 12 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית במתן תרופה בנוגע לאבנדיה... 

קשישה נפלה מספר פעמים בבית אבות. בני המשפחה הגישו, לאחר פטירתה של הקשישה כתוצאה מהנפילה האחרונה, תביעה כנגד בית האבות בגין רשלנות רפואית... 

בית המשפט העליון קבע כי לא הוכחה רשלנות רפואית במתן חיסון לתינוק בשנת חייו הראשונה... 

האם בית החולים ביקור חולים התרשל בביצוע ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן? האם עסקינן ברשלנות רפואית בניתוח? 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח בקע בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה בירושלים נדחתה... 



תגיות: BPP, אינפוזיה, דימום ברשתית, מחלקה פנימית, מדיאסטינוסקופיה, טמפונדה, פרנכימה, בדיקה היסטולוגית,