רשלנות רפואית במתן גלולות למניעת הריון, מתי תוגש תביעה?
גלולות למניעת הריון נועדו כדי למנוע הריון לא רצוי בעת קיום יחסי מין, וכיום ישנם סוגים רבים של גלולות שניתן להתאים לכל אישה, בהתאם לשיקולים רפואיים ואישיים שונים. הגלולות מכילות פרוגסטרון ואסטרוגן אשר השילוב בין שני ההורמונים מעניק הגנה גבוהה, אולם עלול להשפיע על מערכות הגוף השונות, לכן חשוב לדעת מראש מהן תופעות הלוואי האפשריות.
אחד הסיכונים עקב נטילת גלולות למניעת הריון הוא היווצרותם של קרישי דם, השכיח בעיקר בקרב נשים בעלות נטייה לקרישות יתר בדם. כמו כן, אצל נשים מעשנות מעל גיל 35 קיים סיכון גבוה יותר למחלות לב, סיכון מוגבר ליצירת תסחיף ריאתי, שבץ מוחי, או אוטם שריר הלב, עליה ברמת השומנים בדם והיווצרות קרישי דם.
במקרה שנגרם למטופלת נזק חמור עקב נטילת גלולות שאינן מתאימות לה, ניתן לתבוע פיצויים באמצעות הוכחת קשר סיבתי. תביעת רשלנות רפואית נגד גניקולוג תוגש בגין אי ביצוע בדיקה בטרם מתן המרשם, כדי לשלול את האפשרות שהמטופלת בהריון, וכן אי לקיחת אנמנזה מפורטת כדי לברר האם קיימת בעיה פיזית, שבגינה אין לרשום לה את סוג הגלולות המסוים, ואף בשל רשלנות בפענוח תוצאות בדיקות דם, התעלמות מתרופות נוספות שבהן המטופלת משתמשת, אי קיום מעקב רפואי אחר מצבה וכדומה.
אירוע מוחי עקב נטילת גלולת למניעת הריון
תביעה בעילת רשלנות רפואית נגד קופת חולים לאומית הוגשה אל בית המשפט המחוזי בתל אביב יפו על ידי התובעת, ילידת שנת 1985, אשר לקתה באירוע מוחי כתוצאה מטיפול רפואי רשלני ברישום גלולות למניעת הריון.
על פי עובדות התביעה, בסוף שנת 2010, פנתה התובעת לרופא נשים מטעם קופת חולים, אשר המליץ לה להתחיל ליטול גלולות למניעת הריון מסוג יסמין. הרופא הסביר לתובעת מהן תופעות הלוואי האפשריות, אולם לא הסביר אילו סיכונים כרוכים בכך, ואף לא נטל אנמנזה משפחתית, במיוחד בהתייחס לבעיות קרישיות הדם במשפחה.
לטענת התובעת, אמה לקתה בתסחיף מקריש דם בריאות שגרם למותה הקליני לאחר נטילת גלולות למניעת הריון, ואילו היה הגניקולוג מתחקר אותה כראוי ובהתאם להוראות אגודה הישראלית לגניקולוגיה, בטרם התווית הגלולות, יתכן שהיה נמנע מלרשום אותן, או שהיה רושם לה גלולות מסוג אחר, עם מינון נמוך יותר של אסטרוגן, אשר מגביר את הסיכון לקרישיות יתר והיווצרות תסחיפים.
זמן קצר לאחר שהתובעת החלה ליטול את הגלולות, היא החלה לסבול מכאבי ראש, עייפות, חולשה וירידת תחושה ביד. היא הופנתה למחלקת מיון בבית החולים, שם אובחנו עקימות פנים, קושי בהליכה ובלבול בדיבור. בבדיקת הדמיה של המח הוברר, כי היא סובלת מאוטם מוחי בשל קריש דם בווריד ובסינוס הסגיטלי במח.
התובעת צירפה לתביעתה את חוות דעתו של מומחה ברפואת נשים המבהיר, כי טרם התווית הגלולות, חובה הייתה על הרופא לתחקר את המטופלת בקשר לתחלואה משפחתית עקב קרישיות יתר, ואילו היה עושה כן, היה מגלה את מחלת אמה. מאז האירוע התובעת סובלת מחולשה בפלג גופה הימני, כאבי ראש, נימול בגפה עליונה ימנית, אפילפסיה ובעיות קוגניטיביות. בנוסף התובעת צירפה חוות דעת נוירופסיכולוגית, שממנה עלה, כי כתוצאה מהאירוע, כישוריה הם ברמה ממוצעת – נמוכה ביחס לכלל האוכלוסייה.