רשלנות רפואית בהסרת שומה, כיצד להגיש תביעה?
ההבדל בין נקודת חן לשומה הוא שנקודת חן היא מושג כללי שבו משתמשים רבים כדי לתאר נגעים שונים המופיעים על העור, ושומה היא גידול שפיר המכילה תאי נבוס ובעלת גבולות מוגדרים היטב. סוגי השומות מתחלקים לפי גודל, צבע, גוון, גבולות ומיקום. רוב השומות או נקודות החן הן שפירות, אך ישנן נקודות שעלולות להתפתח לגידול ממאיר של סרטן העור.
רופאי עור ממליצים להסיר נקודות שפירות גדולות או בולטות במיוחד, כדי שלא יתפתחו לממאירות, ואף ממליצים להסיר שומות ענקיות בשלב מוקדם ביותר מפני שהן עלולות להפוך לגידולים ממאירים מסוג מלנומה.
אי מעקב אחר נקודות חן חשודות
בקבוצת סיכון מיוחדת נמצאים בהירי עור, אשר צריכים להיות במעקב רפואי מדי חצי שנה. גם לאנשים שנחשפו בילדות לשמש קופחת ונכוו כוויות שמש בגופם מומלץ להיות במעקב. מי שמצוי בסיכון גבוה יותר לחלות בסרטן העור הם אנשים שנולדו עם נקודות חן רבות ובעלי היסטוריה משפחתית, מאחר שמדובר במחלה תורשתית.
אי מעקב אחר נקודות חן למרות הסיכון הגבוה, עלול להוות עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית, זאת כאשר הרופא הבחין בנקודות החשודות, אך למרות הרקע של המטופל והתסמינים, לא הפנה אותו לבדיקות יסודיות אצל רופא עור, כדי לשלול או לאשרר כי אכן מדובר בנגעים ממאירים. במקרה שנגרם נזק חמור למטופל, עקב אי הפנייה לאבחון בזמן, ניתן לפנות לבית משפט ולהגיש תביעת פיצויים.
טרם הפנייה לבית משפט יש לפנות אל מומחה רפואי ולקבל חוות דעת, התומכת בטענה כי קיים קשר סיבתי בין הנזק שנגרם למטופל לבין הטיפול הרשלני שקיבל אצל רופא המשפחה, עקב טעות בשיקול דעת, שלא הפנה אותו בזמן לבדיקות המתאימות, או אצל רופא עור שלא אבחן את הנגע.
הסרת שומה ללא אבחון של רופא עור
כאשר מעוניינים להסיר נקודת חן מהבחינה האסתטית או הבריאותית יש להתייעץ עם רופא עור. לאחר הבדיקה והאבחון, ימליץ הרופא על הדרך להסרתה, כאשר אופן ההסרה נקבע על פי סוג השומה והתרשמות הרופא.
ניתן להסיר נקודת חן במרפאה או במכון המתמחה בטיפולי קוסמטיקה בעזרת קרן לייזר, באמצעות מחט חשמלית, או אידוי בעזרת גלי רדיו. שומות ממאירות יש להסיר באופן כירורגי אצל מנתח פלסטי בהרדמה מקומית וסגירת אזור הניתוח בתפירה, ואף ניתן לאחות את המקום על ידי צריבה במחט חשמלית ללא צורך בתפרים.
אי שליחת השומה לבדיקה במעבדה
סיבוכים הקשורים בהסרת נקודות חן ושומות נחשבים לנדירים, ועלולים להיגרם עקב זיהום או אלרגיה לחומר ההרדמה. הרופא נדרש להנחות את המטופל לגבי תסמינים שעלולים להתפתח לאחר הטיפול והמחייבים תשומת לב מידית ופנייה לטיפול רפואי. כמו כן, יש להביא בחשבון כי לאחר ההליך הכירורגי יישארו צלקות המיטשטשות לאחר זמן מה.
בכל מקרה לאחר הסרת השומה, חשוב להימנע מרחצה בים או בבריכה ולהימנע מחשיפה לשמש עד להחלמה מלאה, ואף חשוב שלא לבצע הסרה מבלי לשלוח את הנקודה לבדיקה פתולוגית, מכיוון שכל שומה עשויה להתגלות כמלנומה, אלא אם הסיבה להסרתה היא אסתטית בלבד.
רשלנות רפואית בהסרת נקודת חן יכולה לבוא לידי ביטוי באי שליחת השומה לבדיקה פתולוגית במעבדה. הרשלנות יכולה לבוא לידי ביטוי באבחון שגוי של השומה, או בסימון לא נכון וכתוצאה מכך, עשוי להתרחש בלבול בין השומות במעבדה, כך שאדם בריא יכול להיות מאובחן כחולה מלנומה והאדם החולה נותר ללא אבחון.