www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית בהתקנת התקן תוך רחמי - כיצד לתבוע פיצויים?

רשלנות רפואית בהתקנת התקן תוך רחמי - כיצד לתבוע פיצויים?

התקן תוך רחמי הוא אמצעי למניעת הריון, המוחדר על ידי מומחה בגניקולוגיה. ההתקן פועל מזמן החדרתו לרחם למשך שלוש עד חמש שנים, תלוי בסוג ההתקן, והוא פחות מתאים לנשים לפני לידה מכיוון שהרחם עדיין קטן וצוואר הרחם צר.

 

לאחר החדרת ההתקן, עלולות להופיע תופעות לוואי, כמו כאבי ראש, אקנה ורגישות בשדיים, ובמקרים חריגים עלולות להופיע ציסטות קטנות על פני השחלות. בכל עת רופא נשים יכול להוציא את ההתקן ולהפסיק את פעולתו, על פי רצון האישה או מצבה הבריאותי.

 

רשלנות רפואית בהתקנת התקן תוך רחמי יכולה לבוא לידי ביטוי בכניסה להריון המצריך הפלה מידית, גרימת נזק משמעותי לרחם, הריון מחוץ לרחם, זיהומים, דלקות, בעיות פוריות וכדומה. כאשר נגרם נזק עקב התקנת התקן תוך רחמי, יש לפנות אל גניקולוג מומחה ולבקש חוות דעת רפואית כדי לברר האם אכן קיימת עילה לתביעה בעילת רשלנות רפואית.

 

דימום עקב התקן מירנה


התקן למניעת הריון מסוג מירנה הוא התקן חדש יחסית אשר ייחודו בכך שמניעת ההיריון באמצעותו מושגת על ידי הפרשה מתמידה של הורמון פרוגסטרון לרחם. מבנה התקן מירנה דומה למבנה של התקן תוך רחמי רגיל אשר מכיל נחושת אלא שבמקום המתכת ההתקן מכיל הורמון מסוג פרוגסטרון ופועל באמצעות שחרור איטי של ההורמון ברחם. לאחר התקנת ההתקן האישה עלולה לסבול מהתכווצויות ומדימום מוגבר שנובע מהחדרת ההתקן ומהיתפסות של צוואר הרחם או הרחם על-ידי ההתקן, כאשר תופעות אלו לרוב צפויות לחלוף לאחר מספר ימים.

 

סיבה נוספת לדימומים לאחר התקנת התקן מירנה היא התנגדות הרחם להתקן, כאשר הרחם מתכווץ וגורם לדימומים ולכאבי בטן. במקרה כזה ההתקן עלול להיפלט מחוץ לנרתיק. במקרים אחרים דימום ממושך המלווה בכאב חמור עלול להיות סימן לנקב בדופן הרחם שנוצר על ידי הרופא במהלך החדרת ההתקן. במקרים שבהם נגרם לאישה נזק בעקבות התרשלות של הרופא המטפל בהחדרת התקן מסוג מירנה, ייתכן ויש מקום להגיש נגדו תביעת רשלנות רפואית.

 

יש לציין כי חלק מהנשים מדווחות על תקופת הסתגלות ארוכה שמלווה בדימום קל במשך השבועות הראשונים שלאחר ההתקנה. עם זאת, אחוז גבוה של נשים מדווחות דווקא על ירידה בכמות הדימום ואף על הפסקת הווסת בעקבות התקנת ההתקן.
 

השארת עצם זר ומסוכן בתוך הגוף ללא ידיעת האישה

 

אישה כבת 60, נשואה ואמא לארבעה, הגישה תביעת רשלנות רפואית בטענה שנותר בגופה התקן תוך רחמי שלא אותר ולא הוצא במשך שנים רבות. בית משפט השלום בתל אביב יפו קבע לאחרונה כי הימצאות עצם זר ומסוכן בגוף האדם מהווה פגיעה באוטונומיה ועל כן מצדיק תשלום פיצויים.

 

על פי עובדות התביעה, בשנת 1979 הותקן בידיעת ובהסכמת התובעת התקן תוך רחמי למניעת הריון. לאחר כחצי שנה הרתה התובעת למרות ההתקן, ומהרשומה הרפואית עלה כי הצוות הרפואי ידע על ההתקן וניסה לאתרו, אולם החוט שלו לא נראה בבדיקות ובשבוע ה-19 להריונה הפילה את העובר.

 

לאחר ההפלה בוצע צילום רנטגן של הבטן שבו נראה ההתקן ונעשה ניסיון שלא צלח להוציא אותו בזמן הווסת, אך משלב זה ההתקן לא זוהה והרופאים סברו כי הוא נפלט מהגוף באופן ספונטני. לאחר שני הריונות שהסתיימו בתפירה של צוואר הרחם, הפלה והריון חוץ רחמי, עברה התובעת בשנת 2011 בירור אורתופדי, ובמהלכו זוהה באקראי ההתקן בתוך הרחם.

 

התובעת טענה כי יש קשר סיבתי בין ההפלות לבין ההתקן, אך בהמשך הדיון חזרה בה. עוד טענה כי במשך השנים שאלה את רופאיה על ההתקן אך לא נמסרו לה פרטים, ואף ציינה כי העובדה שההתקן מצוי בגופה מטרידה אותה וגורמת לה סבל וחשש, ומנגד היא חוששת לבצע ניתוח להוצאתו, על כן דרשה פיצויים בגין פגיעה באוטונומיה.

 

מנגד טענה הנתבעת, שירותי בריאות כללית, כי לתובעת לא נגרם כל נזק, ואין מדובר בפגיעה באוטונומיה, מכיוון שכל הטיפולים בוצעו בהסכמה מדעת, לפיכך אי נקיטת פעולה אינה יכולה להוות פגיעה באוטונומיה וכי התובעת, אשר זנחה את כל ראשי הנזק האחרים בסיכומיה אינה זכאית לפיצוי כלשהו.

 

הטיפול הרשלני שהותיר את ההתקן גרם לפגיעה בשלמות הגוף

 

מומחה רפואי מטעם בית המשפט קבע כי ההתקן לא גרם נזק ואין קשר סיבתי בינו לבין ההפלות, מלבד ההפלה הראשונה, או לתלונות אחרות כמו כאבי בטן ומחזור לא סדיר. עם זאת קבע כי המשך הטיפול והפעולות שנעשו לאיתור והוצאת ההתקן אינן עומדות בסטנדרט רפואי תקין, והיו עלולות לגרום להידבקויות ברחם ולנזק למעיים, על כן מדובר בעוולת הרשלנות.

 

לאחר שמיעת טענות הצדדים, השתכנע בית המשפט כי השארת ההתקן לאחר שזז ממקומו, עלולה להיות מסוכנת ועלולה לגרום לנזקים כמו הידבקויות, פגיעה במעיים ובאברים פנימיים אחרים, פציעת כלי דם וזיהום דלקתי. על כן סבר כי כאשר ההתקן זז וגרם לסיכון היה מקום לפעול לאיתורו והוצאתו, וכי ההחלטה הטיפולית שההתקן נפלט לא עמדה בסטנדרט רפואי סביר, והיה מקום לנקוט פעולות נוספות כמו צילומים נוספים ופעולות חודרניות לאיתורו.

 

בנסיבות אלה קבע בית המשפט כי הימצאות עצם זר בגופה של התובעת מהווה פגיעה באוטונומיה ועל כן היא זכאית לתשלום פיצויים בסך 50,000 שקלים, בתוספת שכר טרחה בסך 13,000 שקלים והוצאות משפט בסך 15,000 שקלים.

 

ת"א 4795-12-13


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

התובעת עברה גרידה, אשר בוצעה על-ידי הנתבע. מיד לאחר הגרידה התקין הנתבע בגוף התובעת התקן תוך רחמי. כעבור מספר ימים החל בגוף התובעת דימום חזק בעקבות נקב ברחם. לצערה, נאלצו הרופאים לכרות את רחמה... 

התובע נולד עם חוסר מולד באמה הימנית. בסקירת הריון שבוצעה לאם התובע במהלך הריונה עמו לא זוהה המום אצל התובע.  

בדיקת אולטראסאונד ואבחון רשלני - התובעת הרתה באמצעות הפריית מבחנה. היה זה הריון ראשון לאחר טיפולי פוריות שנמשכו כשלוש שנים. מהלך ההריון היה תקין, והיא נרשמה ללידה במרכז הרפואי "שערי צדק". 

בשבוע 21.5 להיריון, במסגרת בדיקת אולטרא סאונד לסקירת מערכות נצפה קיצור משמעותי באורך העצמות הארוכות של הגפיים ביחס לשאר איברי העובר.  

התובעת נולדה עם מום מולד בעיניה וכשהיא עיוורת. בכתב התביעה טענו התובעים לרשלנות של הנתבעים באי גילוי מומה של התובעת. 

מספר ימים ימים לאחר הלידה הבחינה האם כי עינה השמאלית של ביתה סגורה. הבדיקות הצביעו כי התינוקת סובלת ממיקרופטלמיה בעין שמאל ומהתפתחות בלתי תקינה של הרשתית.  

הידבקות לאחר לידה וזיהום, רשלנות רפואית - המערערת נולדה בשנת 1957 בבית החולים אלישע. כעבור שישה ימים הוחזרה לביתה. מספר ימים לאחר מכן נתגלתה אצלה תופעה של הקאות ואיבוד נוזלים.  

רופאי קופת החולים גרמו להפסקת הריונה של התובעת ללא הצדקה. 

התובעים הינם הוריה של תינוקת אשר נולדה טרם זמנה, כאשר אמה, התובעת הראשונה, הייתה בחודש השישי להריונה. 

הרופאים לא השכילו לאבחן את המום המולד במערכת השתן ממנו סובל התובע. אי לכך, הוגשה כנגדם תביעה בגין רשלנות רפואית שעילתה הולדה בעוולה... 

אם שהיתה בהריון עם התקן תוך-רחמי, בחרה להתעלם מהסיכון הרפואי, ולהקשיב להמלצת הרב, שעודד אותה להמשיך בהריון. הקטין נולד בלידה המוקדמת, כשהוא סובל משיתוק מוחין, וההורים טענו כי הם לא קיבלו את המידע הרפואי המלא, על כן הגישו תביעה לפיצויים בגין רשלנות רפואית בהריון ובלידה.  

התובעת עברה טיפולי פוריות במהלך שש שנים ונשלחה לטיפול הפריה חוץ גופית בהיותה בת 41. האם מדובר ברשלנות? 

האם עברה במהלך ההריון 6 בדיקות אולטרסאונד שנמצאו תקינות, עם זאת בתה נולדה עם מום של חוסר בארבע אצבעות בכף ידה הימנית. 

אם כבדת משקל נשלחה לביצוע סריקת מערכות במכון מור. הבדיקה יצאה תקינה, אך התינוקת נולדה עם מום גדול בעמוד השדרה, הגורם לה סבל רב לאורך כל חייה. 

ההורים הגישו תביעה בגין רשלנות בלידה, בטענה כי הרופא נדרש לבצע ניתוח קיסרי, במקום לידה טבעית. 

הורים לקטין שנפטר בגיל שלוש שנים, תבעו את בית החולים, בגין ניהול רשלני של הלידה. הקטין שסבל מהאטות בדופק, בעת הלידה, נולד ללא נשימה, ובשל תשניק סב לידתי, הוא נותר עם שיתוק מוחין ונכות בשיעור 100%. 

התינוק להורים שהם קרובי משפחה נולד עם תסמונת Bardet Biedl, לאחר כעשרים שנה, הגישו ההורים תביעת רשלנות רפואית, בגין נזק גוף שנגרמו לבנם בשל הולדתו בעוולה. 

ילדה שנולדה עם מומים רבים, נפטרה בגיל 10, ההורים תובעים את בית החולים בגין רשלנות בהריון ובלידה. 

החלטה של השופטת דורנר אשר מאתגרת את פסק דין המר בכל הנוגע להתיישנות בגין רשלנות בלידה והולדה בעוולה... 

האם הריון עם התקן תוך רחמי הסתיים בלידה מוקדמת בגין רשלנות רפואית? האם האישה לא קיבלה מידע אודות הסיכונים שבהריון עם התקן תוך רחמי? 



תגיות: אוביטרל,