רשלנות רפואית במחלת אפילפסיה – כיצד להגיש תביעה?
אפילפסיה המכונה גם מחלת הנפילה, היא הפרעה נוירולוגית הקשורה לפגם בפעילות החשמלית במוח. אפילפסיה עלולה להיגרם עקב פגם בהתפתחות המוח, נטייה גנטית, או חבלת ראש, ואף במקרים מסוימים הגורם למחלה אינו ידוע.
ההפרעה מאופיינת בפרכוסים אפילפטיים, באובדן הכרה ובעוויתות. ההתקפים האפילפטיים נובעים מהתפרצויות של פעילות חשמלית לא תקינה בתאי העצב במוח, ויכולים לבוא לידי ביטוי באירועים קצרים וכמעט בלתי ניתנים להבחנה ובתקופות ממושכות של רעידות חזקות. ההתקפים עלולים להופיע ללא גירוי חיצוני, אך לעיתים עלולים להופיע בעקבות גירוי חיצוני כמו אור בוהק ומרצד. לרוב התקף אפילפטי חולף מעצמו, ובין ההתקפים אין שום סימפטומים אחרים, והחולים מרגישים ומתפקדים באופן נורמלי.
רשלנות בתהליך אבחון של אפילפסיה
ישנם למעלה מארבעים סוגים של אפילפסיה, וכל סוג בא לידי ביטוי בשילוב ייחודי של סוג פרכוס בצירוף ממצא ייחודי, בטיפול המתאים לו ובפרוגנוזה האופיינית לו. רשלנות רפואית יכולה לבוא לידי ביטוי באבחון שגוי של סוג התסמונת האפילפטית, או באבחון אפילפסיה בנבדק שסובל מבעיה רפואית אחרת.
עיקר הטיפול באפילפסיה הוא טיפול תרופתי מניעתי. ברוב המקרים לא ניתן לרפא את המחלה באמצעות טיפול תרופתי ובמקרים קשים במיוחד ניתן לשקול ניתוח. רשלנות רפואית במחלת אפילפסיה יכולה לבוא לידי ביטוי באבחון לקוי ומתן טיפול לא מתאים בתסמונות ומחלות נוירולוגיות.
אי הפנייה לביצוע בדיקות מתאימות
כדי לאבחן אפילפסיה יש להפנות את המטופל לבדיקת EEG, מכיוון שמדובר באבחון התדר החשמלי, והבדיקה מאפשרת לבצע רישום של הפעילות החשמלית של המוח בזמן אמת. בדיקות כמו: MRI או סי.טי לא מבטיחות אבחון מדויק, עם זאת מומלץ לבצען כדי לבדוק אם נגרם נזק אזורי או מאסיבי למדורים במוח. כמו כן, בדיקת MEGG מאפשרת לאתר את המיקום של המוקד האפילפטי ברמת דיוק גבוהה מאוד.
במקרים מסוימים יש לאשפז את הנבדק במשך מספר ימים, ולבצע בדיקה בשילוב צילום וידאו, כדי שניתן יהיה להתרשם במקביל מדפוסי הפעילות החשמלית המוחית ומהתמונה הקלינית בזמן התקף אפילפטי. אי הפניית מטופל לביצוע הבדיקות המתאימות עלול להוות עילה להגשת תביעת רשלנות במקרה שנגרם למטופל נזק.
רשלנות רפואית בטיפול באפילפסיה יכולה לבוא לידי ביטוי במתן תרופות בעלות תופעות לוואי ללא מעקב צמוד ואבחון של הופעתן. תרופות מסוימות עלולות לגרום לנזק קל בצורה של פריחה בעור, ואולם תרופות אחרות עלולות להוביל לדלקת חמורה בכבד ואף לאנמיה.
מתן תרופות נגד אפילפסיה לאדם בריא
רשלנות רפואית יכולה לבוא לידי ביטוי גם כאשר רופא מאבחן מטופל כמי שסובל מאפילפסיה בעוד שהוא סבל מהתקף אחר, שיכול להתרחש עקב התייבשות קיצונית של הגוף, התקף חרדה קיצוני, או כתוצאה מגידול סרטני או מתסמונת גנטית אחרת. הרופא עלול להעמיד את החולה בסכנת חיים, בשל האבחון השגוי והתאמת טיפול לקוי למחלה, ואף התרופות נגד אפילפסיה עשויות להחמיר את מצבו ולסכן את חייו.
כדי להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית באבחון או בטיפול במחלת אפילפסיה, יש לפנות בשלב ראשון אל מומחה בתחום הנוירולוגיה ולבקש חוות דעת רפואית, המוכיחה כי קיים קשר סיבתי בין אופן הטיפול לנזק שנגרם למטופל. כדי לקבל פיצויים בגין רשלנות רפואית יש להוכיח באמצעות הרשומה הרפואית וראיות נוספות כי התקיימו היסודות של עוולת הרשלנות, וכי הרופא נהג שלא על פי הפרקטיקה המקובלת.