www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית בטיפול דיאליזה - באילו מקרים תוגש תביעה?

רשלנות רפואית בטיפול דיאליזה - באילו מקרים תוגש תביעה?

דיאליזה היא הליך רפואי המיועד להחליף את הכליות ולבצע את תפקידן כתוצאה מאי ספיקת כליות כרונית או חריפה. הטיפול בדיאליזה מאפשר לחיות במשך שנים ארוכות ללא כליות מתפקדות, למרות שאינו מרפא את המחלה ואינו מהווה תחליף לכליה בריאה.


הכליות ממוקמות בחלל הבטן האחורי, ומחוברות לשלפוחית השתן באמצעות צינורות. עורקי הכליות מזרימים את הדם לסינון מפסולת בצורת שתן, כגון: אשלגן, חומצות שונות ושתנן וסילוק עודפי נוזלים מהגוף. במצבים שבהם הכליות מפסיקות לתפקד, עקב בעיה בריאותית, משמשת הדיאליזה כתהליך חלופי לסילוק הפסולת מהדם וסילוק עודפי הנוזלים בצורת שתן.


מספר החולים במחלת כליות הזקוקים לטיפולי דיאליזה עלה בשנים האחרונות, בשל ריבוי מחלות הנובעות ממשקל עודף, יתר לחץ דם או סיבוכים במחלת הסוכרת. הטיפול מאלץ את החולים להגיע במשך תקופה ארוכה מספר פעמים בשבוע לטיפולים ופוגע באיכות החיים. כמו כן, הדיאליזה לא מרפאת את המחלה הכלייתית והיא נדרשת לכל אורך חיי המטופל, מלבד במקרה של ביצוע השתלת כליה.


חולה כליות נפטר במחלקת דיאליזה כתוצאה מרשלנות


אישה שבעלה נפטר בזמן אישפוז במחלקת דיאליזה בבית חולים הגישה תביעה בגין רשלנות רפואית נגד המדינה. התובעת טענה שמהרגע שבעלה אושפז במחלקה עקב מחלת הכליות שממנה סבל ועד לפטירתו, לא בדק אותו שום רופא, וכי האחות שטיפלה בו הבחינה שמצבו הכללי קשה, אך לא הזעיקה רופא ולא נתנה לו טיפול ראוי ואף השאירה אותו ללא השגחה. בסופו של יום כאשר הרופא הגיע למיטתו, הוא לא היה יכול לעשות דבר למענו, מלבד לקבוע את מותו.


עוד טענה התובעת להיעדר רשומה רפואית, מאחר שלא נמצא כל רישום בנוגע לטיפול שקיבל בבית החולים, וכי המים בבית החולים סיכנו את חייו בשל כמות האמוניה שנמצאה בהם כתוצאה מחוסר פיקוח על רמת הכלור, וכי לא נערך ניתוח לאחר המוות, למרות שהדבר מקובל במצבים אלו.


מנגד טענה המדינה כי לא נפל פגם בטיפול שניתן למנוח, וכי סיבת המוות, כפי שנרשם בגיליון הרפואי, הייתה רגל סוכרתית מזוהמת, וכי מותו לא היה בלתי צפוי בהתחשב במחלות הרקע שמהן הוא סבל ומצבו הבריאותי הקשה. עוד נטען כי המדינה לא יכולה להיות נתבעת בשל המים בבית החולים, משום שלא היה כל קשר בינה לבין החריגה בכמות הכלור, והאפשרות כי המנוח נפטר בשל המים היא בלתי סבירה.


לאחר שמיעת טענות הצדדים, וחוות דעת של מומחים מטעמם, קבע בית המשפט, כי אם בית החולים היה מקפיד על חיבור המנוח למוניטור, ולא מסתפק בבדיקה אחת בודדת, וטיהור המים היה נשמר, סביר להניח שהוא היה יוצא בחיים מבית החולים, על כן התביעה נגד בית החולים התקבלה.


פיצויים בגין טיפול דיאליזה ללא הסכמה מדעת


בתביעת רשלנות רפואית אחרת, אישה שסבלה מאי ספיקת כליות חמורה נפטרה בעת שאושפזה בבית חולים. אחיה תבע את המדינה בטענה שבוצע בה טיפול דיאליזה חודרני ללא הסכמה מדעת על כן דרש פיצויים בגין פגיעה באנטומיה.


על פי עובדות המקרה, כאשר המנוחה הייתה כבת 67, היא הגיעה לבית חולים והתלוננה על כאבי בטן עזים, הקאות וכאבי ראש. מתוצאות הבדיקה שנערכה לה, עלה כי היא סובלת מאי ספיקת כליות חריפה והוחלט לאשפזה. במשך כשלושה שבועות מצבה לא השתפר, והוחלט להתחיל בטיפולי דיאליזה. כעבור ימים ספורים, התלוננה המטופלת על קוצר נשימה ובמהלך צילום חזה הפסיקה לנשום, והרופאים, לאחר ניסיונות החייאה, נאלצו לקבוע את מותה.


לטענת התובע, אחותו עברה טיפול חודרני קשה ומסוכן, ללא מתן הסברים על הסיכונים הכרוכים בו, ומבלי שנתנה את הסכמתה מדעת. היעדרו של טופס הסכמה חתום תמך בגרסת התובע, על כן בית המשפט השתכנע כי המנוחה לא נתנה את הסכמתה מדעת לטיפולים החודרניים, וקבע כי בית החולים הפר את חובת הגילוי המוטלת עליו לפי חוק זכויות החולה. בנסיבות אלה פוצה התובע בסך של 250,000 שקלים עבור פגיעה באוטונומיה, בתוספת הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בשיעור של 20% מסכום הפיצויים.

 


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פגיעה בעצב עקב ניתוח כריתת רחם רשלני - התובעת עברה ניתוח לכריתת רחם וטפולות בבית חולים ע"ש קפלן ברחובות שנמצא תחת ניהולה ו/או בבעלותה של הנתבעת, קופת חולים של ההסתדרות הכללית.  

האם בעקבות זריקת אפידורל שנעשתה תוך רשלנות רפואית - נגרמה לתובעת תופעת Drop Foot 

התובע נולד סובל מתסמונת רשלנות רפואית vater. התובע נזקק ובין היתר לניתוחים לתיקון מום בוושת ובקנה הנשימה ולקיבוע אבי העורקים. לאחר מכן נותח התובע בשיטת פניה לפתיחת איטמות המעי הגס... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

האם חברה המעניקה שירותים רפואיים לשעת חירום, באמצעות לחצני מצוקה, פעלה ברשלנות כלפי אחד ממנוייה כאשר לא תיקנה את לחצן המצוקה שברשותו? 

האם בית החולים התרשל במהלך ניתוח לכריתת רחם, והאם הניתוח התארך מעבר לרגיל? מהו נטל הראייה והאם יונח על כתפי הנתבעים? 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

רן שקד הוכיח את הקשר שבין איחור באבחון המחלה, נכותה של מרשתו, נפילתה בבית ונזקיה הרפואיים והשיג למרשתו פיצוי מרשים כאמור ....  

האם רופא אשר דיווח על מטופל מכוח הוראות חוק כלי ירייה ופקודת התעבורה, התנהל ברשלנות שגרמה נזקים לפציינט? 

האם ניתן להפעיל את סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות כאשר מדובר בהליך בגין רשלנות רפואית? 

האם הרופאים היו צריכים להפנות אישה לדיקור מי שפיר לאחר שאובחנו אצל העובר כליות גדולות, בגבול העליון של הנורמה? האם רשלנות באבחון תסמונת דאון? 

קשישה נפלה בבית אבות. האם מדובר בנפילה שהתרחשה בגין רשלנות הצוות הרפואי? 

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר הסדר פשרה על סך 12 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית במתן תרופה בנוגע לאבנדיה... 

קשישה נפלה מספר פעמים בבית אבות. בני המשפחה הגישו, לאחר פטירתה של הקשישה כתוצאה מהנפילה האחרונה, תביעה כנגד בית האבות בגין רשלנות רפואית... 

בית המשפט העליון קבע כי לא הוכחה רשלנות רפואית במתן חיסון לתינוק בשנת חייו הראשונה... 

האם בית החולים ביקור חולים התרשל בביצוע ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן? האם עסקינן ברשלנות רפואית בניתוח? 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח בקע בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה בירושלים נדחתה... 



תגיות: Lennox-Gastaut, עצב הראיה, כיב בפה, VASOSPASM, טאכיפניאה, Excimer, אבחון התקף לב, לפרוסקופיה,