רשלנות רפואית בבדיקת גסטרו
גסטרו הוא תחום במסגרת מדע הרפואה, העוסק בטיפול במחלות ובזיהומים שונים המתרחשים בדרכי העיכול. פרוצדורות גסטרו הן פעולות הקשורות למערכת העיכול, אשר מתבצעות לצורך אבחנה וטיפול של מחלות במערכת העיכול כמו מחלת מעי דלקתית, כיבי קיבה, סרטן המעי הגס, צליאק וכדומה.
הפעולות הנפוצות ביותר לאבחון בעיות גסטרו הן קולונוסקופיה וגסטרוסקופיה, אולם בהתאם לצרכים הרפואיים ניתן לבצע פעולות נוספות, כמו ביופסיה, צילום רנטגן, בדיקת נשיפה, בדיקת אולטרא סאונד ועוד. בפעולות גסטרו, כמו בכל הליך רפואי שגרתי או חריג, עלולות להתרחש טעויות אשר לעתים נחשבות לסבירות והגיוניות, אך במקרים מסוימים נחשבות לרשלנות רפואית.
אי הפנייה לרופא גסטרו
הפניה של רופא משפחה לרופא גסטרו מתבצעת בדרך כלל לאחר איתור מספר סממנים שעשויים להעיד על התפתחות מחלה או זיהום באזור מערכת העיכול. כמו למשל במקרים של שלשולים והקאות כרוניים, עצירות הגורמת לכאב קשה ומובילה לפגיעה בתפקוד היום יומי, תלונות המרמזות על מחלת מעי דלקתית או מחלת צליאק, חשד לכיבים פפטיים או לסרטן המעי הגס, זיהומים בדרכי העיכול, הפרעה בתפקודי כבד ואנמיה כרונית.
רופא משפחה עלול במקרים מסוימים להתעלם מתלונות המטופל, או עלול שלא לאבחן את מצבו הרפואי ולהימנע מלהפנותו לבדיקה אצל רופא גסטרו. במקרה שנגרם למטופל נזק משמעותי עקב אי הפניית רופא משפחה לבדיקה אצל רופא גסטרו, רשאי המטופל להגיש תביעת רשלנות רפואית נגד רופא המשפחה.
רשלנות בבדיקת גסטרו
בדיקת קולונוסקופיה וגסטרוסקופיה הן הבדיקות המוכרות ביותר לאבחון בעיות במערכת העיכול. בדיקה שימושית נוספת היא בדיקת אנדוסקופיה שבמהלכה מוכנס סיב אופטי אשר בקצהו מצלמה דרך הפה אל הקיבה, ובאמצעותה ניתן לבדוק פתולוגיות בקיבה כמו כיבי קיבה ומצבים נוספים. כדי לאבחן פגיעה בכבד ובדרכי המרה רופאי גסטרו מבצעים בדיקות הדמיה שונות, כמו EUS, ERCP ו - MRCP.
מדובר בבדיקות רפואיות פולשניות הכרוכות בהחדרת עצם זר לגופו של הנבדק. טרם ביצוע הבדיקה נדרש הרופא למסור למטופל מידע מלא אודות הליך הבדיקה, ולהסביר לו בפירוט על תופעות לוואי וסיבוכים אפשריים שעלולים להתרחש בעקבותיה.
רוב פעולות הגסטרו מתבצעות תחת טשטוש או הרדמה, ולמרות שמדובר בבדיקות שהן יחסית בטוחות, עדיין קיים סיכוי להופעת סיבוכים שונים, כגון תגובה אלרגית וקשיי התעוררות. כאשר הרופא אינו מתמודד עם הסיבוכים כפי שמצופה ממנו, וכתוצאה מכך נגרם נזק קשה למטופל, ייתכן שמדובר במקרה של רשלנות רפואית.
אי מתן טיפול מתאים
רופא גסטרו נדרש לבחון לעומק את מצבו הרפואי של המטופל, להכיר את ההיסטוריה הרפואית ולברר מהם התסמינים שמהם הוא סובל. לאחר קבלת תוצאות הבדיקה, הרופא נדרש לנסח חוות דעת רפואית מקיפה, המתארת את מצבו הרפואי ומפרטת את ממצאי הבדיקה לצורך מתן טיפול מתאים.
רופא שביצע אבחון שגוי או התנהל ברשלנות במהלך הטיפול הרפואי, ועקב כך גרם נזק חמור למטופל, כמו למשל, במהלך ביצוע קולונוסקופיה פעל בפזיזות או בחוסר זהירות וגרם לחור במעי - ייתכן כי מדובר במקרה של רשלנות רפואית, וניתן יהיה להגיש נגדו תביעה משפטית.
בחלק מפעולות גסטרו, הרופא עשוי להיתקל בקשיים להשלים את התהליך האבחנתי, מאחר שאיברי מערכת העיכול הם צינורות, וחסימה כלשהי לאורך הצינורות עלולה למנוע את המשך ההתקדמות האבחנתית ולהוביל לאי השלמת הבדיקה. במקרים מסוג זה, הרופא נדרש לדווח מיד על חוסר השלמת הפעולה ולהפנות את המטופל לבדיקה חוזרת או בדיקה אחרת. חוסר דיווח או אי הפניה לבדיקות המתאימות עלול להיחשב לרשלנות רפואית.