רשלנות רפואית במחלת אסתמה
אסתמה היא מחלה דלקתית של דרכי הנשימה הנגרמת בדרך כלל כתוצאה מאלרגיה ובאה לידי ביטוי ברגישות יתר של דרכי הנשימה עד כדי התכווצות יתר וחסימתם. אסתמה עלולה לגרום להתקפי שיעול ומחנק, לקוצר נשימה, לצפצופים, למועקה בחזה ופליטה רבה של ליחה.
אסתמה היא המחלה הכרונית השכיחה ביותר אצל ילדים, אך יכולה להופיע גם אצל מבוגרים. התקפי אסתמה שאינם מטופלים כראוי גורמים לקוצר נשימה קשה ביותר ועלולים להוביל לנזקים ארוכי טווח ובמקרים חמורים אסתמה עלולה לגרום למוות.
הגורמים לאסתמה הם שילוב של גנטיקה עם גורמים סביבתיים כמו זיהום אוויר, עישון פאסיבי ואקטיבי, אלרגנים כמו: קרדית אבק הבית, אבקות פרחים, פרוות חתולים וכלבים ועוד. התסמינים עלולים להופיע ולהחמיר בעת חילופי עונות עקב שינויים במזג האוויר, כתוצאה מפעילות גופנית, בעקבות שימוש בתרופות, חשיפה לאלרגנים שונים, וגם בשל מחלות ויראליות של דרכי הנשימה ומתח נפשי.
טיפול מניעתי ותרופתי לחולי אסתמה
אבחון של אסתמה נעשה בהתאם לתסמינים הקליניים של החולה ומדידת תפקודי הריאות. הטיפול במחלה מתבסס על טיפול מניעתי ותרופתי, כאשר הטיפול בהתקפים הוא סימפטומטי בלבד, מאחר שעדיין לא נמצאה דרך לרפא את המחלה. קיימים שני סוגי טיפולים עיקריים: באמצעות מרחיבי סמפונות לטווח קצר, ובאמצעות שימוש בתרופות כמו סטרואידים המדכאות את התהליך הדלקת לטווח ארוך.
רשלנות רפואית אצל חולי אסתמה עלולה לבוא לידי ביטוי באבחון שגוי או באבחון מאוחר, במתן תרופות שאינן מתאימות לחולה ובאי עריכת מעקב רפואי. אבחון אסתמה דורש בדיקה מעמיקה של ההיסטוריה הרפואית של המטופל, מאחר שמדובר במחלה תורשתית, וכאשר יש קרובי משפחה החולים באסתמה, גדל הסיכון ללקות בה. הרופא נדרש לערוך בירור מקיף לגבי הסימפטומים שהמטופל חווה ולבצע על פי הצורך בדיקת ריאות.
אבחון רשלני של אסתמה עלול לגרום לנזק משמעותי
במקרה שהרופא אינו נוהג על פי הפרקטיקה המקובלת ומתעלם מתלונותיו של המטופל, אינו מברר על ההיסטוריה הרפואית, אינו עורך בירור לגבי הגורמים להתקפים, ואינו שולח אותו לבדיקות הדרושות, הוא עלול לגרום לנזק משמעותי, מכיוון שהתקף אסתמה חייב להיות מטופל באופן מידי.
כאשר החולה אינו מאובחן, הוא לא מקבל את הטיפול המתאים בזמן, דבר שעלול להחריף את התסמינים ולגרום נזק לטוח הארוך, על כן מדובר ברשלנות באבחון. רשלנות באבחון עלולה להתרחש גם כאשר הרופא שולח את המטופל לבדיקת ריאות, אך הוא טועה בפענוח תוצאות הבדיקה, וקובע כי המטופל אינו סובל מאסתמה בשעה שהוא לוקה במחלה.
טיפול רפואי סביר חייב להיות הן מניעתי והן תרופתי. רופא אשר אינו נותן מענה לשני הצדדים של הטיפול וגורם בכך נזק משמעותי למטופל, ייתכן ותוטל עליו אחריות בגין רשלנות רפואית. כמו כן, בחירה שגויה בתרופה עלולה להיחשב כרשלנות בטיפול.
בנוסף, חולי אסתמה צריכים להיות במעקב רפואי, כדי למנוע הידרדרות של המחלה. על הרופא מוטלת החובה להיות ער לסימנים המעידים על החמרה במצב כמו עלייה בתדירות ההתקפים, צורך מתגבר בשימוש בתרופות וכדומה, ובהתאם לכך להעניק טיפול ראוי.
תביעת רשלנות רפואית תוגש במקרה שנגרם לחולה אסתמה נזק משמעותי כתוצאה מאבחון, טיפול או מעקב רפואי שנעשו בניגוד לפרקטיקה המקובלת. על התובע להוכיח באמצעות חוות דעת של מומחים רפואיים, כי קיים קשר סיבתי בין הנזק להתנהלות הרופא. במידה שיחליט בית המשפט כי אכן מדובר ברשלנות רפואית, הוא יקבע את שיעור הפיצויים בהתאם לחומרת הנזק הממוני והלא ממוני.