רשלנות רפואית בטיפול ואבחון מחלה אוטואימונית
אימונולוגיה הוא תחום רפואי העוסק במערכת החיסון. מחלה אוטואימונית היא הפרעה כרונית במערכת החיסון העצמי של הגוף, וכיום מוכרות למעלה משמונים מחלות אוטואימוניות, כגון: צליאק, טרשת נפוצה, איידס, פסוריאזיס, גרייבס, זאבת, סוכרת נעורים ועוד. עקב המגוון הרב של המחלות קשה מאוד לאבחן אותן ולטפל בהן.
מחלה אוטואימונית נגרמת מתגובה מוטעית של מערכת החיסון נגד תאים ורקמות בריאים. המחלה מתאפיינת בכך שתאי מערכת החיסון בגוף מאבדים את הסבילות החיסונית שלהם ותוקפים תאים ורקמות של הגוף עצמו במקום לתקוף פולשים חיצוניים. המחלה עלולה להשפיע על איבר אחד או יותר, או על סוגי רקמה שונים, ואף ניתן לחלות בשתי מחלות חיסון עצמי בו זמנית.
אחת המחלות האוטואימוניות הקשות ביותר, היא טרשת נפוצה אשר גורמת לפגיעה הדרגתית וקשה במערכת העצבים. למרות ריבוי המחקרים, עדיין לא נמצאה תרופה אשר תגרום לשיפור במצב החולים בטרשת נפוצה, והטיפול הוא בעיקר בתסמיני המחלה באמצעות סטרואידים ופיזיותרפיה.
גורמים רבים מעורבים במחלות אוטואימוניות ואין גורם אחד המוביל לפריצתן, כגון: חשיפה למזהמים כימיים, חיידקים ווירוסים, תזונה לקויה, מתח נפשי גבוה, הפרעות חיסון מולדות וגנטיות, על כן קשה מאוד וכמעט בלתי אפשרי למנוע את המחלות. לעתים מחלות אוטואימוניות חולפות מעצמן, אך רוב החולים סובלים באופן אקטיבי וכרוני מהמחלה והתסמינים הקשים, שהולכים ומתרבים עם הזמן, עלולים לגרום לנכות קשה, לפגיעה עוברית ואף למוות בטרם עת.
רשלנות באבחון מחלות אוטואימוניות
האבחון של מחלה אוטואימונית מתבסס על התמונה הקלינית הכוללת של המטופל, לרבות תסמינים מרכזיים, ממצאי בדיקה גופנית, תוצאות בדיקות מעבדה כולל: בדיקת נוגדנים בדם, בדיקת דם של מדדי דלקתיות והערכת תפקודית של האיברים. במקרים מסוימים יש צורך להיעזר בבדיקות הדמיה כדי לוודא שהאבחנה של מחלה אוטואימונית אכן מדויקת.
רשלנות רפואית באבחון מחלה אוטואימונית יכולה לבוא לידי ביטוי באי שליחת המטופל לבדיקות המתאימות למרות התסמינים שעליהם הוא מתלונן, בביצוע של בדיקת אבחון לא תקינה או אבחון שגוי של הממצאים.
תביעה בגין רשלנות רפואית באבחון מחלה אוטואימונית ניתן להגיש במקרה שלמטופל נגרם נזק משמעותי, עקב אבחון מאוחר או שגוי. לשם הגשת תביעה יש להתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום רשלנות רפואית, ולקבל חוות דעת של מומחים רפואיים, אשר תבסס את הטענה לעוולת הרשלנות, ותוכיח כי קיים קשר סיבתי בין האבחון או היעדר אבחון של מחלה אוטואימונית לבין הנזק שנגרם למטופל.
רשלנות בטיפול במחלות אוטואימוניות
הטיפול במחלות אוטואימוניות הוא טיפול מורכב. מחלה אוטואימונית נחשבת למחלה כרונית שאין לה מזור, ורופאים המתמחים בטיפול מחלה אוטואימונית מתמקדים בהקלה על הסימפטומים, ומנסים שילובים שונים של תרופות אנטי דלקתיות, תרופות לדיכוי מערכת חיסון, סטרואידים, ותרופות ממוקדות שמטרתם להרוג מולקולות דלקתיות, או נוגדנים המיועדים לווסת את מערכת החיסון.
רשלנות בטיפול במחלות אוטואימוניות לבוא לידי ביטוי במתן תרופות שאינן מתאימות, התעלמות ממחלות רקע שמהן סובל המטופל, או מרגישויות לחומרים ספציפיים, או עקב רשלנות במעקב הרפואי, או טיפול ללא הסכמה מדעת של המטופל.