רשלנות רפואית בקופת חולים
כל אזרח ישראל משויך לאחת מקופות החולים בארץ, וזכאי לקבל מגוון רחב שמעניקה קופת החולים, כמו: טיפול של רופאים מומחים, ייעוץ והכוונה, טיפול שיקומי, שירותים סיעודיים, רפואה משלימה, ביטוח נסיעות לחו"ל ועוד. רשלנות רפואית בקופת חולים מתייחסת הן לטיפול כושל ושיקול דעת לקוי של רופא, והן לרשלנות מנהלית, כאשר רשלנות זו נובעת במקרים רבים בשל שיקולי תקציב של הגופים המוסדיים, ויכולה לבוא לידי ביטוי בצוות רפואי מצומצם, בהוראת רופא על ביצוע בדיקה מסוימת, ללא אישור של קופת חולים ומתן תרופות שמתאימות פחות לטיפול בחולה בשל שיקולי תקציב.
מתי תוגש תביעת רשלנות רפואית נגד קופת חולים?
במקרה של חשד לרשלנות על ידי גורם רפואי או טיפולי בגין מתן שירותים שמספקת הקופה, ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית נגד קופת חולים, אשר אחראית על הרופאים והמטפלים השונים. ישנו מגוון רחב של עילות לתביעות, כמו עריכת בדיקה בצורה לא יסודית, אבחון שגוי של בדיקות, רשלנות במתן תרופה, מינון שגוי של תרופה, אי הפנייה לבדיקות, אי שימת לב לרגישויות של המטופל ועוד.
כל אחת מהעילות הבאות עלולות לגרום למבטוחים נזק רב, להוביל לפגיעה או החמרה במצבם הבריאותי, ובמקרים קיצוניים גם למותם. נזקים נוספים שעלולים להיגרם למטופלים עקב טיפול רשלני הם אובדן השתכרות, כאבים גופניים ונפשיים, עגמת נפש רבה ועוד.
מתי תובעים את הרופא המטפל?
כאשר למטופל נגרם נזק וקיים חשד כי יש קשר סיבתי בין הטיפול שניתן לו בקופת חולים לבין הנזק, יש לפנות לעורך דין המתמחה בתחום נזקין ורשלנות רפואית. עורך הדין יגיש תביעת פיצויים נגד קופת החולים ובמקרים מסוימים, גם נגד הרופא המטפל שהוא הגורם אשר ביצע את ההליך הרשלני. תביעה נגד הגורם המטפל וקופת החולים מטילה ככלל אחריות משותפת לנזקי התובע.
אם נקבע כי התובע זכאי לפיצויים בגין רשלנות רפואית – הוא יכול להיפרע בגין נזקיו הן מקופת החולים והן מהרופא, עד לסכום הכולל של הפיצויים. אולם ברוב המקרים חברת הביטוח המבטחת את הקופה בפוליסת ביטוח אחריות מקצועית, תישא בתשלום הפיצויים.
חובת ההוכחה של רשלנות רפואית חלה על התובע
חובת ההוכחה חלה על התובע, על כן אם המבוטח חש כי נעשה לו עוול, והוא לא זכה לטיפול הולם, עליו להוכיח כי הטיפול לא היה מקצועי ונגרם לו נזק בעקבות טיפול זה, ולהוכיח את הקשר הסיבתי בין האירוע הרפואי לבין הנזק.
כדי להגיש את התביעה יפנה בשלב ראשון עורך דין מטעם התביעה לקופת החולים, יבקש את התיק הרפואי של התובע, ויעבירו לידי רופא מומחה בענף הרפואי שבו התרחש הנזק. הרופא יערוך חוות דעת רפואית, וינמק מדוע לדעתו המקצועית הגורם המטפל לא נהג באופן סביר, ואם היה ניתן לתובע טיפול אחר לא היה נגרם לו נזק.
לאחר עריכת חוות דעת רפואית, יגיש עורך הדין תביעת רשלנות רפואית על סמך שלושת יסודות עוולת הרשלנות: התגבשות חובת זהירות של הגורם המטפל, הפרת חובה הזהירות על ידי ביצוע הליך שאינו בגדר הסביר, וקיומו של קשר סיבתי בין ההליך הרפואי להיווצרות הנזק.
היתרון הבולט בתביעה נגד קופת החולים וחברות הביטוח הוא הרצון שלהן לסיים את ההליך במהירות האפשרית, בניגוד לתביעות פרטיות, שבהן התהליך ארוך ומייגע יותר. ומאחר שמדובר בתאגידים גדולים, כאשר נפסקו פיצויים, התובע יקבל את מלוא הכספים באופן מידי ולא יידרש לפנות להליכי גבייה.
יחד עם זאת בתביעה נגד קופת חולים מדובר בהתמודדות מול מחלקה משפטית בעלת ניסיון רב, לכן חשוב לפנות לעורך דין בעל ניסיון והבנה בתביעות רשלנות רפואית, אשר יידע לייצג את עמדת התובע נאמנה עד למימוש זכאותו לפיצוי.