רשלנות רפואית בניתוחי עיניים - רופא עיניים
.jpg)
רשלנות רפואית בטיפולי עיניים יכולה להיגרם עקב אבחון לקוי של מחלת עיניים, הימנעות משליחת המטופל לביצוע בדיקות רלוונטיות, מתן טיפול תרופתי שגוי ורשלנות במהלך ניתוח. חלק מטיפולים הם אסתטיים, כמו ניתוח לשינוי מראה העין, ניתוחים להרמת עפעפיים, או ניתוחי לייזר להסרת המשקפיים. חלק נרחב מתביעות ניתוחי עיניים מוגשות בגין רשלנות רפואית בניתוחי לייזר, בעקבות נזקים קשים, אשר החמור מביניהם הוא פגיעה בראייה.
סיבוכים ותופעות לוואי בניתוחי קטרקט
ניתוח קטרקט הוא ניתוח נפוץ בקרב אנשים מבוגרים, והוא נועד לטפל בתופעה של עכירות בעדשה שגורמת להפרעה בראייה. הניתוח נעשה בדרך כלל בהרדמה מקומית של אזור העין, והוא נמשך כ 15 דקות, שבמהלכן מוציא המנתח את העדשה הטבעית העכורה באמצעות מיקרוסקופ ומשתיל במקומה עדשה מלאכותית.
למרות שניתוח קטרקט נחשב לבטוח ובעל שיעורי הצלחה גבוהים, כמו בכל הליך רפואי, גם בניתוח קטרקט עלולים להיווצר סיבוכים ותופעות לוואי, כמו היפרדות רשתית, דימום תוך עיני, זיהום חיידקי וכדומה. כדי להימנע מסיכונים בעקבות ההליך, נדרש המנתח לערוך בדיקות מקיפות עוד לפני הניתוח, ולהסביר למטופל על תופעות לוואי נוספות אחרות.
סיבוכים נדירים לאחר ניתוח גלאוקומה
גלאוקומה היא מחלה שבה ניזוק עצב הראייה כתוצאה מלחץ תוך עיני גבוה. במסגרת ניתוח גלאוקומה, יוצר המנתח מערכת חלופית לניקוז הנוזלים בעין, כדי לנקז נוזלים מתוך גלגל העין, להוריד את הלחץ התוך עיני ולהשיבו לרמת הלחץ הרגילה. קיימים שלושה סוגי ניתוחים לטיפול בגלאוקומה: ניתוח פילטרציה אשר במהלכו יוצר המנתח נתיב עוקף למערכת הסתומה, ודרכו מנוקזים הנוזלים אל מחוץ לעין, ניתוח להשתלת צינורית ניקוז וניתוח הקפאה.
לאחר ניתוח גלאוקומה עלולים להיווצר סיבוכים שכיחים כגון: טשטוש ראייה זמני, תחושת אי נוחות בעין, לחץ תוך עיני לא יציב וכדומה. במקרים נדירים עשוי להיווצר זיהום או דימום. במקרה של נזק חמור, ניתן לברר עם מומחה רפואי, אם מדובר במקרה של רשלנות רפואית, ולהגיש תביעה נגד המנתח.
ניתוח לפתיחת חסימת דמעות אצל ילדים ומבוגרים
חסימה של תעלת הדמעות היא תופעה שכיחה אצל תינוקות בחודשים הראשונים לאחר הלידה, הנובעת ממרכיב תורשתי, או מדלקות ויראליות של דרכי הנשימה וגורמים חיצונים אחרים. חסימה באזורים שונים של תעלת הדמעות יכולה להופיע גם אצל מבוגרים, כתוצאה ממחלה של הסינוסים, מפוליפים באף, מדלקות ומזיהומים.
הטיפול בתופעה מתבצע באמצעות ניתוח ליצירת מעקף לניקוז הדמעות משק הדמעות אל תוך רירית האף, דרך חור שנעשה בעצם האף במקום התעלה החסומה. לרוב הניתוח נעשה בהרדמה כללית, או בהרדמה מקומית יחד עם טשטוש עמוק. מדובר בהליך כירורגי עדין, הטומן בחובו סיכונים וסיבוכים, כמו בכל ניתוח. במקרים של הפרת חובה של חוק זכויות החולה, בגין היעדר הסכמה מדעת, או מתן טיפול רשלני, ניתן יהיה לתבוע פיצויים בגין רשלנות רפואית מהגורם המטפל.
ירידה בכושר הראייה בגין המתנה לניתוח קטרקט
בתביעת רשלנות רפואית בגין ניתוח קטרקט, טען התובע כי בחודש נובמבר 2001,, פנה למרפאת קופת חולים כללית, בעקבות מחושים בעין שמאל. מתוצאות הבדיקה עלה כי הוא סובל מדלקת לחמית חריפה וליקוי ראייה בשתי העיניים. לאחר כשבועיים התלונן התובע על כתמים וצלליות וירידה בחלק התחתון של שדה הראייה, ואובחן קטרקט התחלתי בעין שמאל. חרף התלונות התובע לא הופנה לבדיקות נוספות, אולם בהמשך הופנה לקביעת תור לניתוח קטרקט.
מאחר שעל טופס ההפניה לניתוח לא נרשם כי המקרה דחוף, הניתוח נקבע רק לסוף פברואר באותה שנה. סמוך למועד הניתוח אובחנה היפרדות רשתית גדולה בעין שמאל וחורים ברשתית בעין ימין. לאחר ניתוח להצמדת הרשתית, הראייה לא חזרה לקדמותה. לפיכך טען התובע כי ההמתנה לניתוח גרמה לנזק בלתי הפיך. בית המשפט קיבל את התביעה וקבע כי קיים קשר סיבתי בין ההפניה המאוחרת לליקוי בראייה, על כן חייב את קופת חולים לפצות את התובע בסך של 80,000 שקלים.