הורים לתאומים שנולדו עם פגיעה מוחית תבעו את הרופאים בעילת רשלנות
הורים שבתם הבכורה נפטרה בהיותה בת 8 שנים, כתוצאה מפגם גנטי, הגישו תביעה בעילת רשלנות רפואית עקב אי ביצוע מעקב בהריון של התאומים שנולדו לאחר גילוי מחלת הבת וניהול רשומות רפואיות חסרות. התביעה הוגשה נגד הרופא המטפל מטעם קופת חולים מאוחדת ונגד המרפאה לייעוץ גנטי של בית חולים הדסה, זאת עקב לידת תאומים הלוקים בשיתוק מוחין.
בחודש פברואר 2006 נולדו התאומים בלידה רגילה, לאחר שלושה ילדים, אשר שניים מהם בריאים והבת הבכורה שסבלה מפגיעה מוחית קשה נפטרה ממחלתה בהיותה בת שמונה שנים.
התאומים לוקים במחלה הקשה שגרמה למותה של הבכורה
ביום השחרור מבית החולים בדיקתם הגופנית של התאומים היתה תקינה ובגדר הנורמה. אולם בשלב מסוים ניכרה נסיגה בהתפתחותם. בגיל 8 חודשים אושפז אחד התאומים, והועלתה אבחנה ברורה של תסמונת מיקרוצפליה, שבה היקף הראש קטן מסטיית התקן הממוצעת. כיום אין חולק כי גם התאומים לוקים במחלה מוחית קשה, אשר טיבה עדיין אינו ידוע.
ההורים ייחסו לגורמים הרפואיים השונים רשלנות רפואית, אשר בגינה לא נמנע ההיריון של התאומים או לידתם במומיהם. לדבריהם, לו היו יודעים כי קיים סיכון שהתאומים ילקו במחלה של בתם הבכורה או במחלה דומה, הם היו נמנעים מהיריון או מפסיקים אותו. ההורים טענו כי הרופאים התרשלו בכך שלא ביצעו בדיקות לבירור מחלתה של בתם ובכך שלא ביצעו מעקב אחר היריון התאומים, כפי שנדרש במצב של היריון בסיכון גבוה.
ההורים אחראים לנזקי התאומים מכיוון שלא ביררו את תוצאות הייעוץ הגנטי
מנגד טענו הנתבעים כי יש לדחות את התביעה בעילת רשלנות רפואית, וכי ההורים נושאים באחריות ללידת התאומים במומם, מאחר שלא פנו לבירור ולפירוש התוצאות של הייעוץ הגנטי, הם נמנעו מלפנות למרפאה להיריון בסיכון גבוה, ואף העלימו מסמכים מהתיקים הרפואיים.
לאחר שמיעת טענות הצדדים וחוות דעת של מומחים רפואיים מטעמם, קיבל בית משפט המחוזי את התביעה נגד המרפאה לייעוץ גנטי וחייב אותה לפצות את התובעים בסך של מיליון וחצי שקלים. בנוסף קבע המחוזי כי יש לייחס אשם תורם להורים, מאחר שלא דאגו לברר את תוצאות הבדיקה. בנסיבות אלה הגישו ההורים והנתבעים ערעור לבית משפט העליון.
הערעור התקבל וההורים יפוצו בסך של 3 מיליון שקלים
בית משפט העליון קבע כי האחריות לנזקי התאומים אינה מוטלת כלל על ההורים, אלא על הרופא המטפל, מאחר שהפר את חובת המעקב כלפי ההורים, וגם על בית החולים, מאחר שהמרפאה לא וידאה כי ההורים הבינו את ההשלכות של הייעוץ הגנטי ושללה מהם את האפשרות להפסיק את ההריון בסיכון.
בסופו של דבר קבע בית משפט העליון כי ההורים זכאים לפיצויים בסך של 3 מיליון שקלים, כאשר הנהלת בית החולים תישא ב-80 אחוזים מהנזק, והרופא יישא ב-200 אחוזים ממנו, בצירוף הוצאות הערעור.
ע"א 1355/11
ע"א 1576/11
ע"א 2842/13