www.rashlanut-refuit.org

מיקרוצפליה רשלנות רפואית, מתי תוגש תביעה?

מיקרוצפליה רשלנות רפואית, מתי תוגש תביעה?

מיקרוצפליה היא תופעה של היקף ראש קטן משתי סטיות תקן מהממוצע התואם לגיל ולמין הילד. הסיבה הנפוצה לכך היא גנטית, אולם היא יכולה להיגרם גם כתוצאה מצריכת סמים על ידי האם במהלך ההריון, זיהום שהתפתח במהלך ההריון או הפרעה במערכת הדם השלייתית וכן הימצאות נגיף הזיקה.


תינוק שנולד עם מיקרוצפליה, ברוב המקרים סובל מהפרעה בתפקוד המוח המובילה לפיגור התפתחותי קוגניטיבי ומוטורי ואף גם אפילפסיה. עם זאת, רק בשליש האחרון ניתן לאבחן מיקרוצפליה ואף לעיתים התופעה מתפתחת רק בשנה הראשונה לחיי התינוק. 

 
הולדה בעוולה בשל מיקרוצפליה של התינוק
 
הורים לתינוק שסובל ממיקרוצפליה, שהינה תופעה של ראש קטן מסטיות התקן, המלווה בדרך כלל בהפרעה בתפקוד המוח, הגישו תביעה נגד משרד הבריאות וקופת חולים כללית, בעילה של הולדה בעוולה. בית המשפט המחוזי בחיפה נדרש לקבוע האם מדובר ברשלנות רפואית בהריון, והאם התובעים זכאים לפיצויים.

 

האם ילידת 1979, נשואה לבן דודה, ובנם הבכור אובחן בעת לידתו כסובל ממיקרוצפליה. במהלך ההיריון האם נבדקה בתחנת טיפת חלב למעלה מעשרים פעמים על ידי אחות ורופאה, ובני הזוג הופנו לייעוץ גנטי בבית חולים.

 

ממצאי כל הבדיקות העלו כי היקף ראש העובר תקין

 

בדיקת האולטרה סאונד הראשונה נמצאה תקינה, ואף סקירת מערכות מורחבת מוקדמת נמצאה גם היא תקינה. סך הכל בוצעו במהלך ההיריון ארבע בדיקות  שכללו מדידת היקפי הראש, ובכולן נמצאו היקפי הראש תקינים.

 

בסוף חודש נובמבר 2001, נולד התינוק במשקל 3.355 קילוגרם, כאשר היקף הראש נמצא תקין בגודל 33 סנטימטרים, שהינו בגדר הנורמה. כחצי שנה מאוחר יותר, הופנה התינוק לבדיקה בשל חשד למיקרוצפלוס, ולאחר בדיקות רבות הוא אובחן כסובל ממיקרוצפליה, ומעיכוב התפתחותי ופיגור קל.

 

הצוות הרפואי התרשל מכיוון שנמנע מביצוע מעקב רציף

 

לטענת ההורים, ממצאי הבדיקות מחודש אפריל 2001, הצביעו על פער בין גיל ההיריון לפי התאריך לבין גיל ההיריון לפי הביומטריה, לכן היה צורך לזמן את האם למדידה חוזרת של היקפי הראש לעומת היקף הבטן, על מנת לשלול מיקרוצפליה. לטענתם, הימנעות הצוות הרפואי מביצוע מעקב רציף זה, מהווה התרשלות באבחון.

 

עוד הוסיפו כי בחודש אוקטובר 2001, נתגלו ממצאים בבדיקת ה- US המאוחרת, שהצביעו על האטה בהתפתחות ובצמיחת הגולגולת, ומאחר והאם לא נשלחה מייד לייעוץ גנטי חוזר, מדובר לטענתם ברשלנות רפואית במעקב ההריון. ההורים טענו כי לו היה מוסבר להם במהלך ההיריון שקיים פיגור בצמיחת ראשו של העובר, וקיים חשד שהוא לוקה במיקרוצפליה, הם היו מבקשים להפסיק את ההיריון.

 

הנתבעים טענו כי המיקרוצפליה התפתחה רק בגיל שישה חודשים

 

מנגד טענו הנתבעים כי יש לדחות את התביעה, מאחר והתינוק לא סבל בחייו העובריים ממיקרוצפליה, אלא נולד עם היקף ראש בגדר הנורמה, ורק בגיל שישה חודשים, אובחן כסובל מהתופעה. הנתבעים תמכו את טענתם בחוות דעת של מומחים רפואיים, שהצהירו כי הבדיקות במהלך ההריון בוצעו כמקובל ונמצאו תקינות, והתינוק נולד עם היקף ראש תקין על פי כל הקריטריונים.

 

התובעים לא הצליחו להוכיח כי מדובר ברשלנות במעקב ההריון

 

לאחר שמיעת טענות הצדדים, הגיע בית המשפט למסקנה כי יש לדחות את התביעה בגין רשלנות רפואית, מאחר והתובעים לא הוכיחו את טענתם, כי הצוות הרפואי התרשל בניהול מעקב ההיריון. ואף קיבל את גרסת הנתבעים לפיה היילוד לא סבל בחייו העובריים, ולא בעת לידתו, ממיקרוצפלוס, והמיקרוצפליה התפתחה רק לאחר הלידה.

 

בנסיבות אלה דחה בית המשפט את התביעה וקבע כי ההורים אינם זכאים לפיצויים בגין הולדה בעוולה. עם זאת התחשב במצבם הקשה של התובעים, וחייב אותם בהוצאות משפט בסכום נמוך של 10,0000 שקלים בלבד.

 

ת"א 19151-20-11  


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

התובעת עברה גרידה, אשר בוצעה על-ידי הנתבע. מיד לאחר הגרידה התקין הנתבע בגוף התובעת התקן תוך רחמי. כעבור מספר ימים החל בגוף התובעת דימום חזק בעקבות נקב ברחם. לצערה, נאלצו הרופאים לכרות את רחמה... 

התובע נולד עם חוסר מולד באמה הימנית. בסקירת הריון שבוצעה לאם התובע במהלך הריונה עמו לא זוהה המום אצל התובע.  

בדיקת אולטראסאונד ואבחון רשלני - התובעת הרתה באמצעות הפריית מבחנה. היה זה הריון ראשון לאחר טיפולי פוריות שנמשכו כשלוש שנים. מהלך ההריון היה תקין, והיא נרשמה ללידה במרכז הרפואי "שערי צדק". 

בשבוע 21.5 להיריון, במסגרת בדיקת אולטרא סאונד לסקירת מערכות נצפה קיצור משמעותי באורך העצמות הארוכות של הגפיים ביחס לשאר איברי העובר.  

התובעת נולדה עם מום מולד בעיניה וכשהיא עיוורת. בכתב התביעה טענו התובעים לרשלנות של הנתבעים באי גילוי מומה של התובעת. 

מספר ימים ימים לאחר הלידה הבחינה האם כי עינה השמאלית של ביתה סגורה. הבדיקות הצביעו כי התינוקת סובלת ממיקרופטלמיה בעין שמאל ומהתפתחות בלתי תקינה של הרשתית.  

הידבקות לאחר לידה וזיהום, רשלנות רפואית - המערערת נולדה בשנת 1957 בבית החולים אלישע. כעבור שישה ימים הוחזרה לביתה. מספר ימים לאחר מכן נתגלתה אצלה תופעה של הקאות ואיבוד נוזלים.  

רופאי קופת החולים גרמו להפסקת הריונה של התובעת ללא הצדקה. 

התובעים הינם הוריה של תינוקת אשר נולדה טרם זמנה, כאשר אמה, התובעת הראשונה, הייתה בחודש השישי להריונה. 

הרופאים לא השכילו לאבחן את המום המולד במערכת השתן ממנו סובל התובע. אי לכך, הוגשה כנגדם תביעה בגין רשלנות רפואית שעילתה הולדה בעוולה... 

אם שהיתה בהריון עם התקן תוך-רחמי, בחרה להתעלם מהסיכון הרפואי, ולהקשיב להמלצת הרב, שעודד אותה להמשיך בהריון. הקטין נולד בלידה המוקדמת, כשהוא סובל משיתוק מוחין, וההורים טענו כי הם לא קיבלו את המידע הרפואי המלא, על כן הגישו תביעה לפיצויים בגין רשלנות רפואית בהריון ובלידה.  

התובעת עברה טיפולי פוריות במהלך שש שנים ונשלחה לטיפול הפריה חוץ גופית בהיותה בת 41. האם מדובר ברשלנות? 

האם עברה במהלך ההריון 6 בדיקות אולטרסאונד שנמצאו תקינות, עם זאת בתה נולדה עם מום של חוסר בארבע אצבעות בכף ידה הימנית. 

אם כבדת משקל נשלחה לביצוע סריקת מערכות במכון מור. הבדיקה יצאה תקינה, אך התינוקת נולדה עם מום גדול בעמוד השדרה, הגורם לה סבל רב לאורך כל חייה. 

ההורים הגישו תביעה בגין רשלנות בלידה, בטענה כי הרופא נדרש לבצע ניתוח קיסרי, במקום לידה טבעית. 

הורים לקטין שנפטר בגיל שלוש שנים, תבעו את בית החולים, בגין ניהול רשלני של הלידה. הקטין שסבל מהאטות בדופק, בעת הלידה, נולד ללא נשימה, ובשל תשניק סב לידתי, הוא נותר עם שיתוק מוחין ונכות בשיעור 100%. 

התינוק להורים שהם קרובי משפחה נולד עם תסמונת Bardet Biedl, לאחר כעשרים שנה, הגישו ההורים תביעת רשלנות רפואית, בגין נזק גוף שנגרמו לבנם בשל הולדתו בעוולה. 

ילדה שנולדה עם מומים רבים, נפטרה בגיל 10, ההורים תובעים את בית החולים בגין רשלנות בהריון ובלידה. 

החלטה של השופטת דורנר אשר מאתגרת את פסק דין המר בכל הנוגע להתיישנות בגין רשלנות בלידה והולדה בעוולה... 

האם הריון עם התקן תוך רחמי הסתיים בלידה מוקדמת בגין רשלנות רפואית? האם האישה לא קיבלה מידע אודות הסיכונים שבהריון עם התקן תוך רחמי? 



תגיות: אוביטרל,