רשלנות רפואית - תשניק סב לידתי
תביעות אשר עוסקות ברשלנות הצוות הרפואי במהלך לידה הינן מהתביעות הנפוצות ביותר בתחום הרשלנות הרפואית. בישראל, בה קיים ממוצע של 2.3 ילדים למשפחה, מוגשות מדי שנה עשרות ומאות תביעות בגין רשלנות רפואית בלידה. כמו כן, ידוע כי רשלנות רפואית בלידה יכולה לגרום לנזקים קשים ובלתי הפיכים, הן מבחינת הילד והן מבחינת ההורים. פעמים רבות מקרים אלו של רשלנות קשורים למצב של תשניק סב לידתי.
עובר, בעודנו ברחם, מקבל את כל החמצן והמזון הדרושים לו בכדי להתקיים מחבל הטבור. כלי דם רוויים בחמצן מועברים לעובר דרך חבל הטבור ומדובר בחלק ממערכת הדם של העובר עצמו. אי לכך, ולאור חשיבותו הרבה של חבל הטבור, זרימת הדם דרכו חייבת להיות סדורה וקבועה. בעיות בתפקוד חבל הטבור עלולות לגרום לאי סדר באספקת החמצן לעובר, ובכך לגרור תשניק סב לידתי. שימו לב, לא כל בעיה באספקת החמצן גורמת נזקים קשים לעובר. לעיתים מדובר באספקת חמצן מעטה אשר ניתן לפצות עליה.
תשניק סב לידתי עלול להיגרם בגין מספר גורמים שונים, עוד במהלך ההריון. אי לכך, מן הרופא אשר עורך את מעקב ההריון, מצופה לבחון סיכויים להסתבכויות בחבל הטבור או פגמים בתפקודו. אחד מן המצבים השכיחים ביותר לבעיות בחבל הטבור נובע במקרים בהם מדובר בהריון בסיכון עקב סכרת הריונית. סיבות נוספות הן – הפרדות שיליה, קשר או לחץ על חבל הטבור או קרע בחבל. יש לציין כי התעכבות הצוות הרפואי באבחון תשניק סב לידתי עלולה לגרום לעובר לנזקים קשים ואף למוות. שימו לב, אי אבחון תשניק סב לידתי במהלך ההריון עלול להיות עילה להגשת תביעה בגין רשלנות בהריון.
מהם הסממנים לתשניק סב לידתי?
הסממנים הנפוצים להתפתחות תשניק סב לידתי הם הפחתה בתנועות העובר (אשר מרגישה האם) או ירידה בתזוזותיו. במקרים אלו מומלץ על האם לאכול מאכלים רוויים בסוכר אשר אמורים להגביר את תזוזות העובר. במידה ואכילת סוכר איננה מסייעת, על האם לפנות במהירות לבית החולים. בבית החולים אמורים הרופאים לבצע לאם ניטור עוברי ותשניק סב לידתי מאובחן על ידיהם תוך בחינת פעימות ליבו של העובר.
ירידה בקצב הפעימות עלולה להיות מצוקה עוברית וקיים צורך להעניק לעובר טיפול מיידי לייצובו. לעיתים, במידה ומדובר בהריון מתקדם, קיים צורך משמעותי להוציא את העובר מהרחם וליילדו (בניתוח קיסרי). שימו לב, הרופאים חייבים לפעול במצבים אלו במהירות ובנחישות. כל שנייה חשובה ותשניק סב לידתי יכול להסתיים מהר אך עלול לגרום לנזקים קשים ואף מוות.
רשלנות רפואית, אימתי?
רשלנות רפואית בעניין תשניק סב לידתי יכולה להיות עקב איחור באבחון התשניק או התנהלות איטית מהנהוג במקרים אלו. שימו לב, תביעות בגין רשלנות רפואית במהלך הלידה יכולות להיות מוגשות נגד בית החולים עד גיל 25 של הילד (7 שנות התיישנות מיום הפיכתו לבגיר).
אי לכך, במקרים בהם אחד מבני משפחתכם סובל משיתוק מוחין, יכול להיות שמדובר ברשלנות רפואית באבחון וטיפול בתשניק סב לידתי. במקרים אלו, רשאים אתם לבחון את זכאותכם להגשת תביעה כנגד הצוות הרפואי גם בחלוף זמן רב.
בית החולים יהיה חייב להמציא בעבורכם את המסמכים הרלבנטיים לתביעה, ותוכלו לבחון אותם בעין אובייקטיבית על ידי עורך דין ומומחה רפואי מטעמכם. במידה ותתקבל התביעה, תזכו בפסיקת פיצויים בעבור הטיפולים בילד והסבל הנפשי אשר נגרם לכם בגין הרשלנות.