www.rashlanut-refuit.org

תסחיף מי שפיר, מהו והאם רשלנות רפואית?

תסחיף מי שפיר, מהו והאם רשלנות רפואית?

תסחיף מי שפיר הינו תופעה נדירה יחסית המאובחנת בכל לידה אחת מתוך 8,000 בשיעור הנפוץ ביותר. עם זאת, מדובר בתסביך לידתי אשר מתרחש במהלך הלידה, או בשלבים הראשונים שלאחריה, ומהווה סכנה עצומה לאם ולעובר. כמו כן, תסביך זה עלול להיגרם בגין רשלנות בלידה, או להסתבך במהלך טיפול רשלני בו.

 

בעבר היו מוצאות את מותן בין 60%-80% מהנשים אשר התמודדו עם תסחיף מי השפיר. כיום, לאור השתפרות הרפואה המערבית ושימת הלב הגבוהה של הרופאים לתסמינים הנפוצים, עומד שיעור הנשים אשר לא שורדות את הסינדרום על כ-20%.
 

הסכנות, מלבד מוות הינן רבות שכן נשים רבות אשר שורדות את התסחיף, סובלות לאחר מכן מנזקים נוירולוגים, נאלצות לעבור כריתת רחם או סובלות בפגיעה בכבד או בכליות. העובר עלול אף הוא לשלם בחייו בשל תסחיף מי שפיר, או במקרים אחרים להיוולד עם מום חשוך מרפא כגון שיתוק מוחין או פיגור שכלי.

קבוצת הסיכון בתסחיף מי שפיר, מהן? 

ההריונות אשר נמצאים בקבוצת הסיכון הגבוהה ביותר לסבול מתסחיף מי השפיר הינם היריונות המסתיימים בלידות קיסריות. לאחר מכן, מן הכבד אל הקל, נמצאים קרע בצוואר הרחם או ברחם עצמו, שליית פתח או שלייה נעוצה, היריון אישה מעל גיל 35 או מצוקה עוברית. שימו לב, אי איבחון כי אישה מסוימת נמצאת בקבוצת סיכון לתופעת תסחיף מי שפיר מהווה רשלנות רפואית בהריון.

כיצד מאבחנים תסחיף מי שפיר, ומתי?

האבחנה הראשונית הקלינית של תסחיף מי השפיר מתבטאת בהתדרדרות פתאומית ביציבות המצב הבריאותי של האם או העובר. מצוקה נשימתית, הפרעת קרישה, מצוקה עוברית, דום לב, לחץ דם נמוך או שינויים במצב ההכרה, הינם תסמינים נפוצים של התופעה. רופאים יכולים לאבחן תסחיף מי שפיר גם על דרך השלילה כאשר נמצא שהמצב אינו מתאים לתסמינים אחרים כגון של התקף לב או תסחיף ריאיתי.

מדובר בתופעה המתרחשת במהלך הלידה או במחצית השעה שאחריה. ניתן לזהות סימנים מקדימים של תסחיף מי שפיר על ידי ביצוע בדיקות מסוימות כגון ספירת כדוריות דם לבנות, בדיקות גזים, בדיקות קרישה, סיטי ספירלי וכדומה.

מהו הטיפול המתבקש בעת התפרצות הסינדרום?

לאחר שמאובחנת התפרצות סינדרום תסחיף מי השפיר, על הרופאים לפעול במהירות ותחת לחץ. התסחיף מניף סכנה מוחשית על צווארם של העובר והיולדת וחשיבות רבה מוטלת על הרופאים באבחון מהיר של התופעה ומתן התגובה הראשונית. לזמן אשר עובר בין קרות התופעה לבין הטיפול ישנה משמעותית קריטית והשפעה ישירה על תוצאותיה.

לאחר האבחון, על הרופאים להיעזר בצוות מולטי דיסציפלינארי, לפעול על מנת לייצב את מצבה של האישה, לתמוך במערכת נשימתה (כגון חיבור למכונת הנשמה), ולתת מענה לבעיון במערכת הקרישה והמערכת הקרדיווסקולארית.

 

במידה וינוהל האירוע ביעילות ומקצועיות, מקרים שאינם חמורים באופן בלתי סביר, יסתיימו בסיכונים מינימאליים לאישה ולעובר.

מתי ניתן לתבוע הרופאים בגין רשלנות רפואית בתסחיף מי שפיר?

מות האם או העובר במהלך הלידה, עקב תסחיף מי שפיר, איננו תמיד מהווה עילה לתביעה בעקבות רשלנות רפואית. השאלה העומדת בפני בית המשפט בתביעות נשוא תסחיף זה היא האם התנהגות הרופאים חרגה מגבולות מבחן ה"רופא הסביר", כפי שמצופה מהם על פי הידע הרפואי הקודם והספרות המקצועית בנושא.

 

כאשר מדובר באירועים כגון מות האישה או העובר, הטרגדיה המשפחתית היא כה גדולה ובלתי נסלחת עד כי במידה ותוכח אשמתו של הצוות הרפואי, יהיו זכאים התובעים בפיצויים בסכומים גבוהים ביותר.

תסחיף מי שפיר אינו תופעה שגרתית, ופעמים רבות מתפרץ הסינדרום למרות טיפול מסור ומיומן של הרופא והצוות המיילד. עם זאת, תביעות בגין רשלנות רפואית בעת היריון או לידה, מהוות כשליש מכלל התביעות בגין רשלנות רפואית בעולם. מומלץ, אם כן, להתייעץ עם רופא מומחה ולהשיג חוות דעתו בעניין, וכן ברור כי יש להיוועץ עם עורך דין המתמחה בתחום זה.
 


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

הידבקות לאחר לידה וזיהום, רשלנות רפואית - המערערת נולדה בשנת 1957 בבית החולים אלישע. כעבור שישה ימים הוחזרה לביתה. מספר ימים לאחר מכן נתגלתה אצלה תופעה של הקאות ואיבוד נוזלים.  

התובע נולד בשנת 1982 ובשנת חייו הראשונה קיבל שלוש מתוך ארבע מנות של חיסון נגד פוליו, חרף כך חלה המערער בפוליו... 

פסק דין בעניין רשלנות רפואית בגין אי הפסקת הריון בשל חשש לפגות... 

לאחר הריון בסיכון גבוה וטיפולי פוריות, הרופא אשר התרשל בקריאת בדיקת מוניטור ושחרר את האם ההרה לביתה מבלי שהבין את הסיכון לעובר וכתוצאה מכך התינוקת נולדה עם פגיעה מוחית קשה ופגיעה רב מערכתית 

האם הופרה חובת הזהירות המוטלת על רופא שיניים סביר במסגרת מתן זריקת אלחוש למטופל? 

רשלנות רפואית - סוגיית חישוב הפיצויים

חישוב פיצויים בעקבות רשלנות רפואית. אתר "רשלנות רפואית" מציג מידע עדכני הכולל מאמרים, מדריכים, דוגמאות וכדומה... 

האם יש להטיל אחריות אישית על רופא בעקבות רשלנות רפואית במהלך הלידה? האם יש להטיל את האחריות כולה על בית החולים? היכן מתחילה ונגמרת האחריות בנושא רשלנות רפואית? קראו עוד... 

העדר רשומה רפואית במהלך ניהול לידה והעברת נטל ההוכחה בתביעה שעניינה רשלנות רפואית במהלך לידה. אירוע פרע כתפיים שהביא לשיתוק בידו של התינוק... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

השאלה באילו נסיבות קמה חובה, מכוח עוולת הרשלנות, לבצע הליך רפואי באמצעות רופא מומחה איננה פשוטה. האם לאחר הריון בסיכון חייב רופא מומחה להיות נוכח בחדר הלידה?. 

רופאים כרתו רחם של יולדת במהלך ניתוח קיסרי שבוצע בהליך חירום. האם מדובר ברשלנות רפואית בלידה? 

האם רשלנות בלידה הביאה ללידה של ילדה הסובלת משיתוק מוחין ואפילפסיה? האם הרופאים היו צריכים להעניק ליולדת טיפול אנטיביוטי או טיפול בסטרואידים? 

מהו ניזוק משני? האם גם הורים אשר ילדם נפגע בגין רשלנות בלידה זכאים לפיצויים בגין כאב וסבל וראש נזק לא ממוני? 

האם הרופאים התרשלו כלפי התובע והוריו בגין אי אבחון סיכוי לאירוע פרע כתפיים במהלך הלידה? 

יולדת הגיע לאשפוז במהלך הריון בבית החולים מקאסד. בשלב מסוים היא נמצאה בלידה פעילה וילדה ארבעה פגים. האם רשלנות רפואית בבית החולים גרמה לפטירתם של התינוקות לאחר זמן קצר? 

הורים מטפלים במסירות בבתם הנמצאת במצב צמח בגין רשלנות בניתוח קיסרי. האם הם זכאים לפיצויים מהמדינה מכוח החוק לתיקון דיני נזיקין אזרחיים... 

תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה לאחר ניתוח קיסרי הוגשה לבית המשפט המחוזי בתל אביב... 

לידת וואקום במקום לידה במהלך ניתוח קיסרי? האם מדובר ברשלנות רפואית בלידה? 

בית המשפט העליון דחה תביעה בגין רשלנות רפואית בלידת תאומים למרות שאחד התאומים נולד כאשר הוא סובל משיתוק מוחין... 

האם בית המשפט יקבל תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה, וזאת משום שהתובעים הוכיחו רשלנות מסוימת ולא נמצאה סיבה רפואית ברורה לשיתוק מוחין ממנו סובל התובע?