תביעת רשלנות רפואית - קצת על ההליך, איך מתחילים וכמה מקבלים ...
אתר "רשלנות רפואית" מציג מידע לגבי תביעת רשלנות רפואית. המידע כולל מאמרים, מדריכים, דוגמאות וכדומה...
מסקר שנערך לאחרונה עולה כי בשנים האחרונות, חלה עלייה משמעותית בסכום הפיצויים אשר נגזרו במידה והתקבלה תובענה בגין רשלנות רפואית. על פי הסקר, הסכום הממוצע לפיצויים בגין רשלנות רפואית עומד על 81 אלף דולר לתביעה. כמו כן, כ - 80% מהתביעות בישראל נסגרו ללא הליכים משפטיים והגיעו לכדי פשרה (בתיווך עורך דין כמובן) טרם הוגש כתב התביעה.
בישראל מוגשות מדי שנה כ-4,500 תביעות בגין רשלנות רפואית (ממוצע של כ-12 ליום) וסכום הפיצויים הכולל לו זוכים התובעים עומד על כרבע מיליארד דולר בשנה.
כיצד בוחרים עו"ד?
פעמים רבות נפגעים חולים ומטופלים בגין רשלנות רפואית של המוסד הרפואי או הרופא המטפל. למרות זאת, מעטים הם משרדי עורכי הדין המתמחים באופן ייחודי בתחום זה. תביעות בגין רשלנות רפואית דורשות מיומנות גבוהה בתחום, הן מההיבט המשפטי והן מההיבט הרפואי. בבחירת עורך דין לניהול תיק נשוא רשלנות רפואית, מומלץ ואף הכרחי לבחור עו"ד בעל ניסיון מוכח בתביעות מסוג זה אשר עובד באחד המשרדים המתמחה בענף.
מה מיוחד בתקופת ההתיישנות בתביעות רשלנות רפואית?
כמו בכל הליך משפטי, גם לגבי רשלנות רפואית חל חוק ההתיישנות, אם כי באופן מעט שונה מתביעות רגילות.
בד"כ תחול התיישנות על תביעה בחלוף 7 שנים מן המועד בו התגבשה העילה להגשתה. כאשר מדובר ברשלנות רפואית, מתחילה להיספר תקופת ההתיישנות במועד המוערך בו התגלתה העילה להגשת התביעה ולא במועד קרות התאונה.
לדוגמא, במידה ורשלנות רפואית בלידה הביאה לעקרותה של היולדת, תוכל היא לתבוע את הרופא המיילד בגין רשלנות רפואית ברגע שיתגלה הקשר בין העקרות לבין לידה הקודמת. במקרה זה לא תחול התיישנות על התביעה 7 שנים מן הלידה אלא 7 שנים מגילוי הקשר הסיבתי.
בנוסף, לעיתים מקבל בית המשפט גם מקרים חריגים בהם דין התביעה להידחות על הסף בגין התיישנות.
עם זאת, במידה והיה ניתן לזהות את הנזק הרפואי לפני מועד גילויו בפועל, ועיכוב זה נבע מהתעלמותו של הלקוח מקיום הנזק, לא תתקבל תביעה בגין רשלנות רפואית במידה ומיום קרות הפגיעה חלפו יותר מ-10 שנים.
דין שונה חל לגבי קטינים, אשר מרוץ חוק ההתיישנות נספר אצלם רק כאשר הם הופכים לבגירים. משמע, קטין יכול לתבוע בגין רשלנות רפואית בלידתו עד גיל 25 (שבע שנים מהיותו בן 18).
מומחים משפטיים ורפואיים לא ממליצים להמתין עם הגשת התביעה שכן מסמכים רפואיים ונזקים גופניים משתנים עם השנים, דבר אשר עלול לסכן את קבלת התביעה או את גובה הפיצויים.
כיצד משיגים חוות דעת רפואית, ומתי יש לעשות זאת?
תביעות בגין רשלנות רפואית חייבות להיתמך בחוות דעת של מומחה רפואי מטעם התביעה, אשר בה מפורטת העילה להגשת התביעה והרשלנות הרפואית בגינה סובל התובע.
הטיפול המשפטי בתביעות נשוא רשלנות רפואית מתחיל באיסוף המידע הרלבנטי, כולל התיעודים הרפואיים הקשורים לפגיעה אותם ניתן להשיג מהמוסד הרפואי בו התרחשה הרשלנות. החומר אשר נאסף, בד"כ בתקופה של מספר שבועות, נמסר למומחה רפואי מטעם התביעה הבודק האם ישנה עילה לתובענה בגין רשלנות רפואית בנושא שמונח לפניו. גם בירור זה עלול להמשך מספר שבועות ולכלול בדיקות נוספות מטעמו של המומחה.
באם החליט המומחה כי קיימת עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית, תנוסח על ידי התביעה חוות דעת רפואית אשר תכלול התייחסות הן לרשלנות הרפואית, הן לנזק והן לקשר הסיבתי ביניהם. חוות דעת זו מצורפת לכתב התביעה אשר מנוסח על ידי עורך דין מוסמך (ניסוח כתב התביעה אורך בערך כחודש) ומוגשת על ידו להמשך הליכים.
מהו מחירה של חוות הדעת הרפואית?
למרות שמחירה של חוות דעת רפואית משתנה ממומחה אחד למשנהו, ניתן להעריך את עלותה בכ-5,000 עד 10,000 שקלים לא כולל מס ערך מוסף. לפני תשלום סכום זה, חייב המומחה להעניק ללקוח חוות דעת בעל פה אשר בה הוא מפרט האם ישנה, לדעתו, עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית. בדיקה ראשונית זו עולה כ-1,000 שקלים בקירוב (אשר יגזרו בד"כ מעלות חוות הדעת הרפואית במידה ויוגש כתב תביעה).
תביעת רשלנות - כדאי או לא?
בתביעות רשלנות רפואית שכר הטרחה של עורך הדין המטפל לרוב נקבע לפי אחוזים מסכום הפיצויים המתקבל בפשרה או בפסק דין, לכן חובה ומומלץ לכל אדם אשר נפגע מהליך רפואי
לפנות ולבדוק מה הסיכויים שלו ומה הכדאיות בהגשת תביעה.
לרוב עורך דין בעל ניסיון התחום יפנה אל רופא מומחה אשר יבחן את המסמכים וביחד יעריכו את סיכויי התביעה.
בשלב זה הנפגע עדיין לא משלם עבור הבדיקה ולכן אין בעצם מה להפסיד.
לידיעתך:
באתר שלנו מאות דוגמאות לתביעות רשלנות שהוגשו בבתי המשפט בישראל. לנוחיותך תקצירי החלטות ופסקי דין חשובים הנוגעים למקרים רבים בהם נגרם נזק גדול. כדאי ומומלץ לעבור על פסקי הדין המופיעים ולהרחיב את הידיעה בנושא טרם פניה אל עורך דין העוסק בתחום.