האם רשלנות רפואית בגין הולדת תאומים באמצעות וואקום?
תביעה נגד בית החולים הדסה בגין רשלנות רפואית בלידה הוגשה על ידי בני זוג אשר אחת מהתאומות שנולדו להם סובלת ממומים חשוכי מרפא לצמיתות. מדובר בפרשה אשר ארעה לפני כשמונה שנים במסגרת לידת וואקום בבית החולים הירושלמי.
היולדת הגיעה לחדר הלידה כאשר מאחוריה הריון תאומות תקין לחלוטין (קראו על רשלנות בהריון). האישה נכנסה לאשפוז בבית החולים ולאחר כ-4 שעות צירים אבחנו הרופאים לפתע מצוקה עוברית של אחד מן העוברים. הרופאים החליטו לבצע את הלידה באמצעות מכשיר וואקום.
לטענת התובעים מדובר ברשלנות רפואית בלידה שכן היה על הרופאים לבצע במהירות את הלידה על ידי ניתוח קיסרי. התובעים מוסיפים בכתב התביעה כי הלידה באמצעות הוואקום נעשתה משום שבבית החולים לא היה חדר ניתוח פנוי, ולא בגין שיקולים רפואיים. לשיטתם, במקרה של לידת תאומים, בית החולים חייב להיערך לעניין על ידי הכנת חדר ניתוח לכל צרה או מצוקה. על פי כתב התביעה, התאומה הראשונה חולצה על ידי מכשיר הוואקום כאשר היא נפגעת בכליותיה.
כמו כן, מיד לאחר הלידה נאלצה התינוקת להיות מטופלת בדיאליזה ולהיכנס לאשפוז מיידי. האם ציינה בכתב התביעה כי רופא הילדים אשר היה בבית החולים באותם ימים אמר לי כי זמן רב לא הגיע דם למוחה של בתה ועל כן הוא מאד מקווה שלא נגרמו לה אי אלו נזקים בלתי הפיכים. התינוקת נותרה מאושפזת לכמה שבועות בבית החולים כאשר היא מקבלת חמצן, דם ונוזלים.
האם הלידה הייתה צריכה להיות בניתוח קיסרי?
הילדה סובלת כיום מנכות ברמה של 100% ושנים של טיפולים לא היו לה לעזר. לדאבונה הרב, אין היא יכולה לקבל תרופותיה דרך הפה והיא נאלצת להיעזר בגסטרוסטום המחובר ישירות לקיבה. זאת ועוד, נסיבות חייה הקשות של הילדה עלולים לגרום לה לנזקים נפשיים בעתיד. הילדה מנסה להמשיך ולהשתלב בחברה אך מדובר בנכות קשה ביותר המסבה למשפחתה ולה סבל רב. כמו כן, על פי הערכות מומחי התביעה, יתכן כי הילדה תיאלץ לעבור השתלת כליה בשלב זה או אחר.
מומחים נוספים אשר צירפו חוות דעת רפואית לכתב התביעה קובעים כי לידת התאומות באמצעות מכשיר וואקום כאשר אין חדר ניתוח זמין מהווה חריגה בוטה מהסטנדרט הרפואי. כמו כן, מכשיר הוואקום, לטענת המומחים, הוצמד לראשה של התינוקת זמן ארוך במיוחד שאיננו סביר. עניין זה גרם לחוסר בחמצן במוחה של התינוקת, בדקות קריטיות במיוחד, נכתב בכתב התביעה.