שיעול יבש - רשלנות רפואית באבחון מחלת ריאות של מטופל מעשן

אנשים רבים סובלים משיעול יבש, אשר יכול להעיד על מחלות רבות בריאות ובגרון. בית המשפט המחוזי נדרש לדון בתביעה שהוגשה בגין רשלנות רפואית באבחון מחלת ריאות, כאשר התובע התלונן במשך שנים על שיעול יבש טורדני. עם זאת, רופאי קופת חולים לא השכילו לפענח נכונה את מחלתו של התובע ולצערו נזקק הוא להשתלת ריאה. האם מדובר במקרה של רשלנות רפואית באבחון מחלה?
התובע החל לסבול בשנת 1999, לאחר שנים של עבודה בנמל אשדוד אגב עישון סיגריות, מתופעות של קוצר נשימה ושיעול יבש וטורדני. התובע אובחן כסובל ממחלת סימפונית, ברונכיטיס כרונית משנית לעישון, וקיבל טיפול רפואי התואם אבחנה זו, שלא שיפר את מצבו.
התדרדרות מצבו הבריאותי ללא טיפול במשך ארבע שנים וחצי
בשלהי שנת 1999 בוצע לתובע צילום בית חזה שהראה מחלת ריאה אינטרסטיציאלית, הידועה גם כמחלת לייפת (פיברוזיס) ריאתית -Pulmonary Fibrosis. בעקבות כך נעשו לתובע צילומי חזה שונים בפברואר 2001, מאי 2003, מאי 2004 ומאי 2005.
עם זאת, רק בעקבות צילום בית חזה של התובע מיום 26.5.2004, שהראה גם הוא מחלת ריאה אינטרסטיציאלית, הופנה הוא להערכת רופא ריאות בקופת חולים כללית. התובע עבר בירור רפואי אבחנתי מקיף. בדיקת ריאות, ובדיקת CT בחודש מאי 2004, אשר הדגימו אף הן "מחלת אינטרסטיציאלית ריאתית קשה". באותו חודש עבר התובע בדיקת תפקודי ריאה, שהדגימה "מחלה רסטריקטיבית (מגבילה) בינונית עם ירידה ניכרת בדיפוזיה". ונערכה לו גם בדיקת ביופסיה אשר בעקבותיה העריכו הרופאים כי התובע סובל מ-IPF, מחלה פיברוטית אדיופטית (התפתחה ללא גורם ידוע) של הריאות.
התובע החל בקבלת טיפול רפואי מתאים, אך חרף שיפור מסוים במצבו הרפואי, חלה החמרה ביכולתו התפקודית, הוא נזקק לבלון חמצן קבוע ונרשם כמועמד להשתלת ריאה. במסגרת הטיפול והמעקב הרפואי בבית החולים "בילינסון", בהיותו מועמד להשתלת ריאה, נעשתה אבחנה קלינית לפיה התובע סובל מ-IPF ובאוגוסט 2006 עבר התובע בהצלחה השתלת ריאה שמאלית בבית החולים "בילינסון".
האם רשלנות רפואית?
בכתב התביעה טען התובע כי האבחון המאוחר, רק בחלוף כ-5 שנים, של מחלת הריאות ממנה הוא סובל, הינו רשלנות רפואית של קופת חולים כללית. לטענתו, בעקבות העדר קבלת טיפול רפואי מתאים, פחתו סיכויי ההחלמה שלו ונגרם לו נזק בלתי הפיך.
המומחה הרפואי מטעם התובע טען במסגרת חוות דעת רפואית מטעמו כי לאחר שבחן את סדרת צילומי החזה שנערכו לתובע בין השנים 1999-2005, הסימנים הרנטגניים של מחלת ריאה אינטרסטיציאלית בלטו והיו ניתנים לזיהוי ברור כבר בשנת 1999. המומחה הדגיש שבכתבי פענוח של צילומי החזה על-ידי רנטגנולוג מומחה, אשר צורפו לגיליונות הצילומים, צוינה במפורש תמונת מחלת ריאה אינטרסטיציאלית מתמשכת במשך חמש שנים.
תחת זאת, אובחן התובע כסובל ממחלת סימפונות, מחלה איורורית-חסימתית (bronchitis) משנית לעישון (COPD) וקיבל טיפול תרופתי התואם מחלה זו. להערכת המומחה, צילומי החזה וכתבי הפענוח לא זכו לתשומת הלב הראויה וההכרחית בנסיבות העניין.
המומחה הרפואי מטעם התביעה טען עוד כי אבחון מוקדם של המחלה ומתן טיפול מתאים בהקדם, לרבות הרחקה ממקור החשיפה הסביבתי-תעסוקתי החשוד, היה מונע הצטלקות בלתי הפיכה והצורך בהשתלת ריאה. כמו כן, המומחה הוסיף והעריך, שחשיפה תעסוקתית מזיקה בנמל אשדוד מסתברת יותר כגורם למחלה ממנה סובל התובע.
האם ניתן היה לאבחן את מחלת הריאה בשנת 1999?
השאלה שעמדה בבית המשפט לצורך ההכרעה בתיק הייתה - האם ניתן היה לאבחן את מחלת הריאה האינטרסטיציאלית (לייפתית) ממנה סובל התובע כבר בחודש דצמבר 1999. דהיינו, האם קופת חולים כללית התרשלה כאשר אבחנה את המחלה בחודש יוני 2004, בחלוף כארבע וחצי שנים מהמועד בו ניתן היה לאבחנהּ, כנטען. בית המשפט קבע כי ניתן היה לאבחן את המחלה והתנהלותה של קופת החולים הייתה רשלנית.
ראשית, המומחה מטעם בית המשפט הסכים עם המומחה הרפואי מטעם התביעה כי ניתן היה לאבחן את המחלה כבר בשנת 1999 ולהרחיק את התובע מהסיגריות והעבודה בנמל אשדוד. שנית, המומחה מטעם בית המשפט טען, ובית המשפט הסכים עימו, שרופאת המשפחה הייתה אמורה להפנות את התובע כבר בשנת 1999 (על פי צילום החזה שנעשה לו ובו אובחנה מחלת ריאה אינטרסטיציאלית) לבצע בירור אבחנתי וקבלת טיפול רפואי מתאים (דבר שנעשה רק בחלוף ארבע שנים וחצי).
סיכום פסק הדין - רשלנות רפואית באבחון
"לאור האמור לעיל, באתי לכלל מסקנה, כי ניתן היה לאבחן את מחלת הריאה האינטרסטיציאלית ממנה סובל התובע כבר בחודש דצמבר 1999, וכי אבחון המחלה בחודש יוני 2004 נעשה באיחור ניכר, עת המחלה היתה בשלביה המתקדמים.
לפיכך, הנני לקבוע כי הנתבעת התרשלה בטיפול הרפואי שניתן לתובע בתקופה מחודש דצמבר 1999 ועד לחודש מאי 2004, במהלכה ניתן היה לאבחן את המחלה ממנה סובל התובע וליתן לו הטיפול הרפואי הנדרש".