www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית - סרטן בלוטת התריס

רשלנות רפואית - סרטן בלוטת התריס

סרטן בלוטת התריס הינו גידול סרטני בבלוטת התריס. הגורמים לסרטן זה, בדומה לסוגים אחרים של סרטן, אינם ידועים לגמרי. מחקרים בעניין נערכים כל הזמן והחוקרים חלוקים בדעותיהם ואינם מציגים תשובה ברורה.

 

בין השאר קושרים המומחים את התפתחות הסרטן לחשיפה לקרינה רדיואקטיבית (לדוגמא – בעקבות שימוש בקרינה לצורך טיפול בסוגי סרטן אחרים), דיאטה דלת יוד, קרבה משפחתית ועוד. סרטן בלוטת התריס הינו סרטן קטלני אך בר טיפול, ובקבוצת הסיכון נמצאים אנשים מעל גיל 40 (ובעיקר נשים).

 

מחלקת הסרטן הינה מחלה אשר מתחילה כהתפתחות לא סדירה של תאים סרטניים, ברקמת גוף מסוימת. קיימים ארבעה סוגים של סרטן בלוטת התריס, וככל גידול סרטני, קיימת חשיבות גדולה לאבחון המחלה והענקת טיפול בהקדם.

 

התפשטות הסרטן במחזור הדם וברקמות אחרות בגוף עלולה להיות גזר דין מוות על החולה ועל הרופאים רובצת אחריות כבדה. הטיפול בתאים סרטניים הממוקדים ברקמה אחת אינו פשוט, אך טיפול בתאים סרטניים שהתפשטו ברקמות נוספות הינו משימה קשה שבעתיים. 

 

אבחון הסרטן - רשלנות של רופא המשפחה?


האבחון הראשוני של סרטן בלוטת התריס נעשה על פי רוב בבדיקה ידנית המבוצעת על ידי רופא משפחה. תביעות רבות בנושא רשלנות רפואית בסרטן נוגעות לאבחון שגוי של רופא המשפחה, או אי הפנייה מיידית של המטופל לצורך אישוש או הפרכת האבחנה הראשונית.

 

במידה ועולה חשד לסרטן בלוטת התריס בעקבות הבדיקה הידנית (הסרטן מאופיין בגוש בצוואר), אמור הרופא המאבחן להפנות את המטופל באופן מיידי לבדיקת שאיבת תאים מהבלוטה (הנעשית בחסות בדיקת אולטרסאונד). דרך נוספת לאבחון המחלה הינה הסרת בלוטת התריס באמצעות ניתוח וביצוע בדיקה פתולוגית בבלוטה לאחר שהוצאה מהגוף.

 

תסמינים ואבחון בבית החולים


תסמינים ידועים של סרטן בלוטת התריס הינם על פי רוב גוש באזור הצוואר, גדילה של בלוטת הלימפה, שינויים בקול וסימנים נוספים המעידים על פעילות לא סדירה של בלוטת התריס. חולים אשר אובחן אצלם גוש בבדיקה גופנית, מופנים לאנדוקרינולוג אשר מבצע הערכה כללית של המטופל. הערכה זו נעשית במספר דרכים כגון עריכת בדיקת על שמע (אולטרא סאונד), גירוי בלוטת התריס באמצעות הורמון סינטטי או בדיקת הנוגדנים.

 

שאיבת דגימת תאים מן הבלוטה ידועה כבדיקה המדויקת והיעילה ביותר והיא נעשית באמצעות מחט דקה ופשוטה. פענוח שגוי של בדיקות אלו, או הימנעות מעריכת בדיקות מעמיקות במקום בו קיים צורך סביר לכך, עלולים להיות עילה לרשלנות רפואית באבחון המחלה.


הטיפול בסרטן והסכמתו של החולה


קיימות מספר שיטות טיפול לסרטן בלוטת התריס, אשר כולן תלויות על פי רוב במצבו הבריאותי של הרופא ובקצב התפתחות הסרטן. לדוגמא, סרטן אשר שלח כבר את גרורותיו לרקמות נוספות בגוף יטופל כנראה על ידי טיפולים כימותרפיים. במקרים בהם מדובר בסרטן נקודתי, תתבצע על פי רוב כריתה של אונת הבלוטה או הבלוטה בשלמותה.

 

על הרופא המטפל מוטלת החובה להעניק לחולה את המידע המלא אודות הדיאגנוזה של מחלתו ושיטות הטיפול האפשרויות. לכל שיטה ישנם יתרונות וחסרונות המאפיינים אותה, ועל הרופא לשטוח בפני המטופל את כל המידע הרלבנטי, לרבות הסיכונים ותופעות הלוואי הכרוכים בהליכים השונים. מידע זה הינו משמעותי, שכן על פי חוק זכויות חולה, מטופל העומד בפני טיפול חייב להעניק לרופא את הסכמתו המודעת לביצועו.

  

כמו כן, ככל ניתוח, כרוך ההליך הרפואי של כריתת הבלוטה או האונה בסיכונים רבים ותופעות לוואי. רשלנות רפואית בביצוע הניתוח, או בביצוע ההרדמה במהלכו, עלולים להוות עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח.


לאחר הניתוח


לאחר הניתוח לכריתת הבלוטה ייאלץ החולה ליטול באופן מלאכותי, ולאורך כל חייו, את ההורמון אשר מייצרת בלוטת התריס. כמו כן, על החולה מוטל להגיע מדי כמה חודשים לקופת החולים ולעבור בדיקות דם על מנת למנוע הישנות המחלה. פענוח שגוי של בדיקות אלו או רישום מינונים שאינם נכונים בנוגע לתרופה, עלולים להקים כנגד הרופא המטפל עילה לתביעה בגין רשלנות רפואית.


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

התובעת סובלת ממחלת סרטן השד, זאת משום שקופת החולים ובית החולים לא השכילו לאבחן את הסרטן במועד. אי לכך, התפשטה המחלה בגופה של התובעת... 

התובעת טוענת כי איחור בביצוע ממוגרפיה גרם לאבחון מאוחר של סרטן השד. אי לכך, תובעת היא פיצויים בגין רשלנות רפואית... 

המנוחה לא הופנתה על ידי הרופאים לביצוע בדיקת קולונסקופיה ועל כן לא אובחן סרטן המעי הגס ממנו סבלה. האם מדובר ברשלנות רפואית? 

לתובע, נער צעיר, התגלה גידול שפיר בראשו. בסמוך לאחר גילויו, הוסר רובו של הגידול בהליך ניתוחי, אולם לתובע נגרמו בעטיו של הגידול ושל הניתוח נזקים רבים. 

התובעת נבדקה על-ידי רופא כאשר היתה חולה בסרטן. הרופא טעה באבחנה בסוברו כי מדבר במקרה פסיכיאטרי ועל יסוד אבחנתו נשלחה התובעת לביתה ללא טיפול במחלתה.  

התובעת סובלת ממחלת הסרטן. לטענתה, הרופאה שטיפלה בה במסגרת עבודתה בקופ"ח הכללית התרשלה בגילוי סרטן השד, וכתוצאה מכך הטיפול המאוחר - לרבות כריתת השד. 

התובעת פנתה באוקטובר 1994, בגיל 34, לרופא המשפחה שלה, בבקשה שיפנה אותה לבדיקת ממוגרפיה של השד. הרופא סרב לבקשתה. לאחר מספר פניות נוספות לרופא נבדקה התובעת והתגלה אצל התובעת סרטן שד גרורתי 

התובע חש בהפרעה בראיה בעינו השמאלית. הוא הופנה לבדיקות, ונערכה לו בדיקה בתהודה מגנטית – MRI, אשר ממצאיה העידו על גידול בבלוטת יותרת המוח שפגע בעצב הראיה השמאלי. התובע עבר ניתוח להסרת הגידול. לטענתו הרופאים התרשלו כלפיו בביצוע הניתוח הראשון ובמעקב אחר דליפת נוזל ה-CSF לאחר הניתוח הראשון ולאחר הניתוח השני. רשלנות זו גרמה לכך שהוא לקה פעמיים בדלקת קרום המוח ונותר עם פגיעות נוירולוגיות ופסיכיאטריות קשות בגינן הוא תובע פיצוי מהנתבעים.  

המנוחה עברה טיפולים קרינתיים וכימוטרפיים שלא הועילו. המחלה התפשטה במהירות לאיברים הפנימיים בבטנה. בחודש דצמבר 1995 הגידול הסרטני גרם לחסימת הפרשת השתן מהכליות 

המנוחה שהיא ילידת שנת 1972, נפטרה ביום 7.10.03 ממחלת הסרטן במעי הגס. התובעים טוענים כי הנתבעים אחרו באיבחון המחלה, בשל טיפול בלתי סביר במנוחה. 

בית המשפט קבע כי רופאים בבית החולים שניידר לא התייחסו כנדרש לבדיקות שנערכו לפעוט ואי לכך לא אבחנו גידול בראש הילד... 

רופאי קופת חולים כללית התרשלו באבחון גידול בראשו של התובע. האם יזכה התובע לפיצויים והאם יש לפסוק עבורו פיצויים גם בגין הפגיעה בתפקודו המיני? 

בית המשפט העליון קיבל ערעור של מכבי שירותי בריאותי ורופאה מטעמה והפחית את שיעור אחריותן של האחרונות בנוגע לאי אבחון סרטן בעקבות רשלנות רפואית ממנה נפטרה מנוחה. בהתבסס על חוות דעת רפואית אשר הוצגה בפני בית המשפט, הוסכם בין הצדדים כי לפני הרשלנות הרפואית המדוברת... 

האם רופאי הדסה עין כרם התרשלו כלפי התובע באבחון גידול סרטני בראשו, או שמא ערעור הרופאים יתקבל בבית המשפט העליון... 

בני משפחתה של אישה אשר נפטרה מסרטן טענו כי מדובר ברשלנות רפואית וזאת משום שהרופאים לא דאגו למעקב ראוי אחר המנוחה... 

בית המשפט קבע כי תלונותיו של התובע הצדיקו ביצוע בירור נוירולוגי מעמיק יותר מהבירור אשר נעשה בפועל. אי לכך, מדובר ברשלנות רפואית מצד הרופאים הנתבעים... 

האם רשלנות רפואית של המדינה התבטאה בכך שלא נמסרו לתובעת פרטים בדבר הסיכון לחלות בסרטן בעקבות הקרנות שעברה בילדותה נגד גזזת? 

האם מעקב הריון פרטי אשר לא הסתיים בביצוע הלידה על ידי הרופא הפרטי מהווה הפרה של חובת האחריות כלפי המטופלת? 

האם רופאי בית החולים התרשלו כלפי המנוחה בכך שלא אבחון את מחלת סרטן הריאות ממנה סבלה לאחר צילום רנטגן אקראי שבוצע בעקבות דימום ומצוקה רפואית בתום לידה?  

התובעת טענה כי רופאת המשפחה ורופאי קופת חולים התרשלו בכך שהתעלמו מתלונותיה לאורך שנים, תוך שהם אינם עורכים את הבדיקות והבירורים הנדרשים...