www.rashlanut-refuit.org

סיבוך נדיר במסגרת רשלנות רפואית בניתוח

סיבוך נדיר במסגרת רשלנות רפואית בניתוח

רשלנות רפואית מהווה את עילתן של תביעות רבות המוגשות בישראל מדי שנה. עוולת הרשלנות בנויה למעשה משלושה מרכיבים – קיומה של חובת זהירות, הפרתה של חובה זו, וגרימת נזק. כמו כן, יש להוכיח קשר סיבתי בין הפרת חובת הזהירות לבין הנזק. האם הדברים אמורים גם כאשר מדובר בסיבוך נדיר אשר נגרם כתוצאה מרשלנות הרפואית בניתוח? מהו היקפה של חובת הזהירות במקרים אלו?

 

שאלת היקף חובת הזהירות הקונקרטית במקרים של תופעות קליניות נדירות עלתה לראשונה לדיון בבתי המשפט בישראל בע"א 612/78 סמית נעים פאר נ' ד"ר ישראל קופר , פ"ד לה(1) 720. באותו מקרה, דובר על מטופל אשר נותח ברגלו, וזאת מבלי שהרופאים בדקו קודם את האפשרות שהמטופל סובל מפגם נדיר של היצרות עורקים. כתוצאה מאי אבחון זה נאלצו הרופאים לקטוע את רגלו של המטופל בגין נמק.

 

העדויות הרפואיות אשר הוצגו בפני בית המשפט, בחוות דעת רפואיות בפרשת פאר, הציגו את פגם היצרות העורקים כפגם כה נדיר עד אשר הרופאים בתקופה המדוברת לא היו נוהגים לערוך בדיקת עורקים לזיהויו לפני ניתוח. בית המשפט העליון, אשר דן בסוגיה, קבע כי למרות שהמום הינו נדיר, היה על הרופאים לוודא לפני הניתוח האם המטופל שלפניהם סובל מפגם זו וזאת משום שמדובר באופציה אשר הייתה ידועה ברפואה. שורה ארוכה של פסקי דין אשר ניתנו מאז פרשת פאר ביססו הלכה זו והותירו אותה על כנה.

 

 

במילים אחרות, רופא מומחה חייב להיות מודע לאבחנות חלופיות, גם כאשר הן נדירות. עם זאת, בהלכה הוכנס חריג אחד והוא כי חובתו של הרופא לשלול או לאשר אבחנות נדירות תבוא רק כאשר היו בפני הרופא נתונים וממצאים שהיו יכולים ליצור חשד כי חולה זה סובל מאותה תופעה נדירה. ולהיפך, כאשר לא היה חשד – ולו קל – בנוגע לאפשרות של התסמונת הנדירה, לא יימצא הרופא כרשלן.

 

דוגמא לפסק דין

 

דברים אלו באו לידי ביטוי בפסק דין אשר ניתן לאחרונה בבית המשפט המחוזי בירושלים. מדובר בתובע אשר אושפז בעקבות גידול ממאיר שאובחן בבטנו. התובע עבר ניתוח לכריתת הגידול וימים לאחר הניתוח הוא החל לסבול מתנודות בחום גופו, שלשולים קשים ומבצקות ברגליים ובמותניים. כמו כן, התובע סבל מירידה במשקל והקאות. לאחר שורה של טיפולים ובדיקות, בין האשר ניתוחים נוספים, אובחן כי התובע סובל מפקקת בווריד המזנטריאלי.

 

מדובר בתסמונת נדירה אשר שייכת למצב רפואי הקרוי רומבופלביטיס של הוורידים העמוקים. מצב זה הוא נדיר, לכשעצמו, אך נפוץ יותר בשורה של מקרים כגון גידול ממאיר, בעיה בכלי הדם או גיל מבוגר. משום כך, כל החולים מעל גיל מסוים מקבלים נוגד קרישת דם בשם הפרין, אשר מטרתו הינה למנוע בין היתר,

 

מצב של חסימת הוורידים העמוקים, כתוצאה מקריש דם שעלול להיווצר לאחר הניתוח. במקרה זה, מדובר בניתוח לכריתת גידול ממאיר אצל חולה מעל גיל 45 (מבוגר מבחינת הרפואה הינו אדם מעל גיל זה). אי לכך, התקיימו אצלו שלושה מתוך הנתונים אשר היו יכולים להביא את הרופאים למסקנה כי קיים חשש לפקקת בעקבות הניתוח. הרופאים, חרף כך, הפסיקו את מתן ההפרין ימים ספורים בלבד לאחר הניתוח, והתברר כי מהלך זה גרם להתפתחות התסמונת הקשה.
 


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

התובעת עברה השתלת עצם באזור שיניים 46, 47 הנמצאות בלסת התחתונה הימנית וזאת כהכנה להחדרת שני שתלים באזור זה. 

התובע נולד בבית חולים הדסה בירושלים. במהלך לידתו, שהיתה לידה וגינאלית רגילה, לאחר שלב יציאת הראש, התברר כי חל סיבוך המכונה "היצרות כתפיים" 

בדיקת אולטראסאונד ואבחון רשלני - התובעת הרתה באמצעות הפריית מבחנה. היה זה הריון ראשון לאחר טיפולי פוריות שנמשכו כשלוש שנים. מהלך ההריון היה תקין, והיא נרשמה ללידה במרכז הרפואי "שערי צדק". 

במהלך הטיפול במכון אובחן כי התובע סובל מאיחור משמעותי בהתפתחותו המוטורית, הסימנים שהתגלו במהלך המעקב במכון הצביעו על בעיה בשריריו 

האם סעיף 76 לפקודת הנזיקין חוסם בפני התובע את דרכו להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית לאחר תאונת דרכים? 

האם התקבלה הסכמה מדעת לביצוע הצנתור? האם מדובר ברשלנות רפואית אשר גרמה לשיתוק מוחלט? 

התביעה היא בגין נזקים שנגרמו לתובעים עקב רשלנות רפואית בביצוע ניתוח קשירת חצוצרות. בעקבות כשלון הניתוח נולדה לנתבעים ביתם החמישית. 

האם ניתן להשיג הסכמה מדעת מחולה השוכב על שולחן הניתוחים ונמצא תחת השפעתן של תרופות טשטוש? האם מדובר ברשלנות רפואית? 

רשלנות רפואית - סוגיית חישוב הפיצויים

חישוב פיצויים בעקבות רשלנות רפואית. אתר "רשלנות רפואית" מציג מידע עדכני הכולל מאמרים, מדריכים, דוגמאות וכדומה... 

בעקבות ברית מילה רשלנית, התפתח באיבר מינו של התינוק נמק. האם ניתן להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית נגד מוהל? 

לאחר ניתוח לתיקון עמוד השדרה סבל הנער מסיבוכים נשימתיים, והוריו טענו כי לא הוזהרו מפני סיכוני ההרדמה לכן מדובר ברשלנות. 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח לקיבוע שבר בירך של קשישה, עקב החלטה שגויה לבצע שתי פרוצדורות של הוצאת פלטה והשתלת פרק ירך מלאכותי בניתוח אחד.  

התובעת עברה ניתוח לתיקון דליפת שתן בבית חולים הדסה. בעקבות שורה של התרשלויות, התובעת זקוקה לדיאליזה קבועה ואינה שולטת על הסוגרים.  

התובעת טענה כי הניתוח לתיקון פריצת דיסק לא היה דחוף וגרם להתפשטותם של רסיסי דיסק, שבעקבותיו בוצע ניתוח שני.  

ילדה כבת שש, עברה ניתוח להוצאת אבן חצץ שחדרה לאוזנה. בעקבות הניתוח הילדה איבדה את שמיעתה, לכן הוריה הגישו תביעה בגין רשלנות רפואית. 

האם בית החולים יפצה אדם, שעבר שני ניתוחים כושלים, לטיפול ברפלוקס קיבתי ושטי, ונותר עם נכות קבועה במערכת העיכול? 

בעקבות ניתוח שגרתי להוצאת אבנים מכיס המרה, התרחשה דליפה שמקורה לא זוהה 

האם אי ביצוע בדיקת MRI לפני ניתוח עלה כדי רשלנות רפואית? האם בית המשפט יפסוק פיצויים למנותחת? 

האם רופא אורטופד אשר ניתח את הרגל הלא נכונה יושעה מתפקידו? דוגמא לרשלנות בניתוח החלפת ירך... 

האם רשלנות בבית החולים הלל יפה במסגרת טיפול לאחר ניתוח לקיצור קיבה? האם רשלנות הרופאים גרמה לאי אבחון תסמונת ורוניקה?