רשלנות רפואית בניתוחי גב
ניתוחי גב הינו הינם ניתוחים נפוצים ביותר בישראל ובעולם. מדי שנה, אלפי ישראלים נכנסים לחדרי הניתוח בבתי החולים והמרכזים הרפואיים, וזאת בעקבות בעיות שונות בגב ובעמוד השדרה. ניתוחי גב מתחלקים לשני סוגים עיקריים - ניתוחי עמוד שדרה וניתוחי פריצת דיסק.
חרף היקפם הרחב, מטופלים רבים אינם יודעים כי מדובר בהליכים רפואיים מסוכנים אשר ידועים כ"מועדים לפורענות". יתרה מכך, כישלון ניתוח גב עלול בהחלט לגרום לנזקים כגון הגבלות בניידות, צורך בניתוחים נוספים וכדומה. במילים פשוטות, רשלנות בניתוח גב יכולה להביא לנזקים קשים ביותר עבור המטופל.
עוד מאמרים בנושא:
רשלנות רפואית בניתוח דיסקטומיה בעמוד השדרה המותני, מתי ניתן לתבוע פיצויים?
רשלנות רפואית בניתוח להסרת גידול בחוט השדרה הצווארי, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?
רשלנות רפואית בכריתת גידול שפיר בעמוד השדרה, כיצד ניתן לקבל פיצויים?
רשלנות רפואית ספינה ביפידה, כיצד לקבל פיצויים בגין אי אבחון שדרה שסועה?
רופאים ועורכי דין העוסקים בתחום ממליצים לא אחת שלא "לרוץ" ולעשות ניתוחי גב ללא בדיקה מעמיקה ורצינית. למשל, במידה ורופא אחד המליץ לכם על ניתוח גב, כדאי בהחלט לקבל חוות דעת רפואית נוספת. כמו כן, כאשר אתם כבר עומדים בפני ניתוח גב, דרשו לדעת את מלוא הפרטים הרלבנטיים ואל תוותרו על פירוט הסיכונים הטמונים בהליך המורכב. עם זאת, לעיתים, גם חרף זהירות המטופל, רשלנות הרופא תגרום לנזקים קשים. במקרים כגון דא, פתוחה בפני המטופל הדרך להגיש תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח. מדי שנה, בתי המשפט בוחנים תביעות רבות אשר עוסקות ברשלנות בניתוחי גב. להלן דוגמא למקרים כאמור.
רשלנות בניתוח בעמוד השדרה
אדם אשר התחיל לחוש מעין "סוג של שיתוק" ברגלו פנה לרופא שהמליץ לו לעבור ניתוח בעמוד השדרה. בעקבות המלצת הרופא, המטופל בחר לבצע את הניתוח בבית החולים הדסה הר הצופים בירושלים. הרופאים בבית החולים אבחנו כי המטופל סובל משורה של בעיות גב - היצרות של התעלה בעמוד השדרה, פריצת דיסק ועוד. אי לכך, הרופאים בהדסה המליצו למטופל לעבור ניתוח למינקטומי (כריתת קשת חוליה) פלסטי לתעלות בעמוד השדרה. המטופל הסכים להליך והניתוח בוצע. לאחר הניתוח, נערכה למטופל בדיקת CT. כמו כן, במקביל, המטופל החל לסבול משיתוק בכף רגלו הימנית.
הרופא המליץ על טיפול בסטרואידים ולא התחקה אחר הבעיה אשר גרמה לאובדן התחושה. למעשה, הסיבה לנזק הייתה נפילה של אחד החלקים אשר הורכבו בעמוד השדרה של המטופל במסגרת הניתוח הלמינקטומי. כתוצאה מנפילת החלק הנ"ל, נוצר לחץ על עמוד השדרה. יודגש כי עסקינן בסיבוך נדיר ביותר בניתוח למינקטומי. בעקבות ההתדרדרות במצב הרגל, המטופל הוכנס עוד באותו הלילה לחדר הניתוחים לשם ביצוע ניתוח גב מתקן.
עד הגשת התביעה כנגד בית החולים, מצבו הבריאותי של המטופל השתפר מעט. עם זאת, נותרה בגופו נכות נוירולוגית צמיתה והוא העיד כי מגבלות בתנועה הינן מנת חלקו. לדבריו, הנזק הקשה אשר נגרם לו היה תולדה של רשלנות רפואית בניתוח בעמוד השדרה. בית המשפט המחוזי קיבל את התביעה וקבע כי רשלנות רפואית גרמה לנזקי התובע. כפועל יוצא מכך, הוחלט לחייב את הרופאים בשיעור מחצית מהנזק. התובע ערער על ההחלטה הנ"ל לבית המשפט העליון. בית המשפט העליון קיבל את הערעור ופסק לטובת המערער פיצויים בסך 100% מהנזק.
הרחבת ניתוח גב ללא הסכמה מדעת
אישה אשר עבדה בתור פועלת במפעל בעבודות סיעוד וניקיון סבלה במשך שנים מכאבי גב. בשלב מסוים, בעקבות החמרה בכאביה, העובדת פנתה לרופא אשר המליץ על ניתוח לכריתת חמישה דיסקים (דיסקקטומיה). התובעת הסכימה וחתמה על הטפסים הרלבנטיים. בפועל, הרופאים שינו את תוכנית הניתוח בחדר הניתוחים. הם כרתו רק ארבעה דיסקים בלבד וביצעו גם כריתה של החלק האחורי של החוליות (למינקטומיה). הניתוח גרם למצבה הרפואי של התובעת דווקא להתדרדר. כתוצאה מכך, נפגעה ניידותה של התובעת והיא נאלצה להיעזר בקביים.
עוד פסקי דין בנושא:
רשלנות רפואית בניתוח לצורך שחרור לחץ בעמוד השדרה
האם הרופא שלא אבחן את המום בעמוד השדרה של העובר התרשל?
ניתוח מיותר בגין אבחון שגוי של סרטן בעמוד השדרה
פיצויים בגין אי זיהוי שדרה שסועה בעקבות רשלנות רפואית בבדיקת אולטראסאונד
פיצויים בעקבות רשלנות בניתוח למינופלסטי בעמוד השדרה הצווארי
המטופלת הגישה כנגד בית החולים והצוות הרפואי תביעה בגין רשלנות רפואית. בתביעתה, היא טענה כי הניתוח נעשה מלכתחילה ללא הצדקה והיה ניתן להסתפק במקרה זה בטיפול שמרני בלבד. כמו כן, לטענתה, לא היה צורך להרחיב את הניתוח מעבר למתוכנן והיא לא נתנה הסכמה מדעת להרחבה זו. הרופאים טענו כי נוכח מצבה של המטופלת, לא היה מנוס מביצוע הניתוח באופן שהוא אכן בוצע בפועל. כמו כן, נטען כי מצבה הרפואי של התובעת לא נפגע בשל הניתוח אלא התדרדר מחמת גורמים אחרים (לרבות ניתוח נוסף אשר התובעת עברה מספר שנים לאחר מכן). שני הצדדים הציגו חוות דעת רפואיות מטעמם אשר ביקשו לתמוך בטענותיהם הרפואיות והמשפטיות.
בסופו של היום, בית המשפט קיבל את התביעה. בפסק הדין נקבע כי אמנם ההחלטה לנתח את האישה הייתה סבירה מבחינת הרופאים, אך זאת כל אימת שהללו לא חרגו מהתוכנית הרפואית המקורית. דהיינו, נקבע כי החלטתם של הרופאים להרחיב את הניתוח עלתה כדי רשלנות מבחינתם.
בפסק הדין נקבע כי ההרחבה נעשתה ללא הסכמתה של המטופלת והאחרונה לא קיבלה את ההסברים הדרושים לשם ביצוע הניתוח במתכונתו המורחבת. אמנם סיכוייה של התובעת להחלים בעקבות הניתוח המקורי לא היו גבוהים, אך נקבע כי חלק ניכר מהנזק שנגרם היה בשל הרשלנות הרפואית המתוארת להלן. בית המשפט פסק לטובתה של התובעת פיצויים בסך כ-800,000 שקלים (לאחר ניכויי תגמולי הביטוח הלאומי בסך כ-270,000 שקלים).
לסיכום,
ניתוחי גב הינם ניתוחים מורכבים ביותר. רשלנות רפואית בהליכים אלה יכולה לבוא לידי ביטוי בשורה ארוכה של היבטים. החל מרשלנות במהלך הניתוח עצמו, דרך אי מתן הסבר מפורט אודות הסיכונים הטמונים בניתוח, וכלה במעקב לקוי בזמן ההתאוששות ולאחר ההליך הרפואי. יתרה מכך, פעמים רבות, רופאים ממליצים על ניתוחי גב וזאת כאשר ניתן להימנע מכך על ידי מתן טיפול שמרני (ומסוכן פחות). במידה ואתם חשים כי נפגעתם בגין רשלנות רפואית בניתוח גב, מומלץ לפנות לעורכי דין העוסקים בתחום לשם קבלת ייעוץ משפטי.