רשלנות רפואית בניתוח בטן
רשלנות בניתוחים הינה אחת מעילות התביעה הנפוצות בתחום הרשלנות הרפואית. פעמים רבות, תביעה כגון דא מוגשת בשל רשלנות בניתוח בטן. חשוב לדעת כי ניתוחי בטן יכולים להיות ניתוחים מסובכים ומורכבים ולא כל נזק לאחר ניתוח באזור זה הינו בהכרח תולדה של רשלנות רפואית. עם זאת, היות והרפואה בימינו מתקדמת ומפותחת, והיות ובתי החולים בישראל מקפידים על הסטנדרטים הגבוהים ביותר, רשלנות בניתוחים בכלל, ובניתוחי בטן בפרט, לא אמורה להיות מחזה נפוץ במקומותינו. דהיינו, נזקים גופניים שונים לאחר ניתוח בטן צריכים להיבדק גם בעיניים משפטיות.
עוד מאמרים בנושא:
רשלנות רפואית בניתוח קיבוע חוליות גב תחתון, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?
רשלנות רפואית בניתוח לסגירת אילאוסטומיה, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?
רשלנות רפואית בגרימת פגיעה עצבית בניתוח לקיבוע שבר, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?
רשלנות רפואית בניתוח כריתת רחם בגישה נרתיקית, מתי תוגש תביעת פיצויים?
רשלנות רפואית בניתוח לכריתת אפנדיציט, מתי ניתן לתבוע פיצויים?
ניתוחי בטן הינם ניתוחים אשר סיבוכים במהלכם עלולים לגרום לנזק בלתי הפיך למטופל. מיותר לציין כי כאשר עסקינן באיברי הבטן, פגיעה בהם עלולה לטמון בחובה השלכות משמעותיות מבחינת אורח חייו של הנפגע לאחר הניתוח. המונח "ניתוחי בטן" כולל שורה ארוכה של ניתוחים - החל מניתוח קיסרי וכלה בניתוחים לכריתת המעי הגס. רשלנות רפואית בהליכים רפואיים אלה יכולה לבוא לידי ביטוי במספר אופנים. ראשית, בדומה לכל ניתוח, קל וחומר ניתוחים כירורגים מורכבים, ישנם כללים ופרקטיקות רפואיות אשר מוטל על הרופא לעמוד בהם במהלך הניתוח. כמו כן, רשלנות בניתוח כגון דא יכולה להיות גם עובר לתחילת ההליך הרפואי. החוק בישראל קובע כי אין להעניק למטופל טיפול רפואי ללא קבלת הסכמה מדעת.
הסכמה מדעת לניתוח צריכה להתקבל בכתב, וזאת כל אימת שלא מדובר בניתוח חירום (ניתוחי בטן רבים נעשים בבהילות ובשל התדרדרות במצב בריאותי. בסיטואציות אלה, חובת ההסכמה מדעת יכולה לאבד ממשקלה). במסגרת קבלת הסכמתו מדעת של החולה, מוטל על הרופא לעדכן את האחרון בנוגע למהות ההליך, הסיכונים הטמונים בו, סיכויי ההצלחה שלו, תופעות הלוואי הנובעות ממנו, מטרתו וכדומה. השמטה של סיכונים כגון דא, גם כאשר הם חריגים ובלתי סבירים, עלולה להיות רשלנות רפואית. עם זאת, סוגיית ההסכמה מדעת לניתוח הינה עניין משפטי בפני עצמו (אשר יש לבחון אותו לעומק). לדוגמא, ייתכן ותביעה בגין רשלנות בניתוח תידחה למרות שלא ניתנה הסכמה מדעת, וזאת בטענה כי גם אם המידע המדובר היה נמסר לחולה, הוא עדיין היה מעוניין בהליך הכירורגי הפולשני.
בין ניתוחים "קלאסיים" לניתוחים כירורגיים
ניתוחי בטן יכולים להיות ניתוחים "כירורגיים קלאסיים" אשר נעשים על ידי חתך בבטן והענקת הטיפול הרפואי. בשנים האחרונות, נכנסו לפרקטיקה הרפואית גם ניתוחי בטן לפרוסקופים. ניתוחים לפרוסקופים נהנים משורה ארוכה של יתרונות כאשר המשמעותי ביותר ביניהם הוא תקופת ההתאוששות הקצרה. עם זאת, לצערנו, גם רשלנות בניתוחים לפרוסקופים איננה מחזה נדיר לחלוטין. לדוגמא, רק לאחרונה בית המשפט פסק פיצויים בסך כ-250,000 שקלים לאישה אשר נפגעה בגין רשלנות רפואית בניתוח לפרוסקופי לכריתת כיס המרה.
רשלנות בניתוחי בטן עלולה להתרחש גם לאחר הניתוח ובמהלך המעקב אחר החולה עם סיום ההליך הכירורגי. לדוגמא, התדרדרות במצב הבריאותי אשר לא זכתה לתשומת לב ראויה מהצוות הרפואי, מעקב לקוי אחר בדיקות הביקורת בתקופה שלאחר הניתוח, טיפול לקוי בהתפתחות זיהום וכדומה. במאי האחרון, בית המשפט המחוזי קבע כי רופא אשר לא עקב אחר ניתוח פלסטי למתיחת בטן התרשל בתפקידו וכתולדה מכך לא זוהה בזמן זיהום אשר התפתח בבטנה של המטופלת. האישה הגישה תביעה כנגד הרופא ובית המשפט פסק לטובתה פיצויים משמעותיים. נקבע כי רשלנותו של הרופא באה לידי ביטוי בניהול לקוי של הרשומה הרפואי, אי מתן הסבר מפורט באשר להתנהלות המטופלת לאחר הניתוח, העדר הזמנה לבדיקות ביקורת ועוד.
פנו לעורך דין
סוגית הרשלנות הרפואית בניתוחים מביאה לא אחת לתביעות המונחות לפתחן של הערכאות המשפטיות. על פי רוב, מדובר בתביעות מורכבות אשר קשה לבור בהן את המוץ מן התבן ולשים את האצבע על הרשלנות הספציפית שגרמה לנזק. רשלנות זו יכולה, כפי שצוין לעיל, לבוא לידי ביטוי במספר אופנים. אי לכך, במידה ונפגעתם ברשלנות בניתוח בבטנכם, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפטי. עורכי דין העוסקים בתחום יוכלו להפנות אתכם למומחים רפואיים מטעמם אשר יבחנו את הרשומות הרפואיות ויבדקו האם קיים קשר סיבתי בין הנזקים לבין פעולותיו של הצוות הרפואי. במידה והתשובה לכך תהיה חיובית, ייתכן ותקום לכם עילה לתבוע פיצויים מהרופא, מקופת חולים, מבית החולים, מהמדינה וכדומה.