www.rashlanut-refuit.org

רשלנות רפואית - מעקב אחרי טיפול

רשלנות רפואית - מעקב אחרי טיפול

פעמים רבות עוסקות תביעות בעניין רשלנות רפואית באי ביצוע מעקב נאות אחר חולה. מקרים אלו, אשר בהם קיים חשש שלולא יעבור המטופל בדיקות רלבנטיות, ייטול תרופות מסוימות או ימנע מהוראות מפורטות (לדוגמא – צום לפני ניתוח, הימנעות מאכילת סוכר וכו’) - יגרמו לו נזקים, על הרופא קיימת חובה לבדוק האם הטיפול מתנהל כפי שצריך. במילים אחרות - אחריותו של הרופא איננה מסתיימת עת אבחן את המחלה של החולה או במידה ושלח אותו לבדיקות (אפילו אצל רופא מומחה אחר), שכן הוא אחראי לשלומו של החולה גם במהלך הטיפול ולא רק במהלך האבחון.

 

מן הפסיקה ידוע כי אין להטיל את חובת המעקב ביחס לביצוע ההוראות הרפואיות באופן בלעדי על הרופא, ולהותיר את המטופל חופשי מכל עול. אחרי ככלות הכל, הגוף הוא גופו של המטופל, המכאובים הם מכאוביו, הסבל סבלו, והמרפא - רפואתו.

 

המעקב שבאחריות הרופא תלוי בשני גורמים:

 

  • מיהו המטופל והאם הינו בר-דעת. האם המטופל הוא אדם מן היישוב, המסוגל לקחת אחריות לגורלו ולבצע את המוטל עליו, או שמא מדובר באדם אשר יש "לפקוח עליו שבע עיניים".
  • מהי מידת הסכנה אשר נשקפה למטופל מאי-ביצוע הוראות הרופא במועדן או מאי-ביצוען בכלל. דהיינו, יש להבדיל בין סכנה מיידית לחייו של המטופל (שאז מוטלת חובה כבדה על הרופא ליטול חלק פעיל במעקב אחר ביצוע הטיפול) לבין סכנה רחוקה.


דוגמאות לפסקי דין:

 

בית המשפט נדרש לדון במקרה בו רופא שלח מטופלת לבדיקה קריטית והיא שבה אליו כעבור ארבעה חודשים מבלי שביצעה את הבדיקה. הרופא הואשם ברשלנות רפואית משום שלא ביקש את תוצאות הבדיקה ולא ווידא מדוע לא ביצעה המטופלת את הבדיקה. זאת ועוד, הרופא במקרה זה התרשל בכך שלא הפציר בתובעת לבצע את הבדיקה ולעמוד על חשיבותה למשך הטיפול.


כמו כן, ידועים גם מקרים בהם רופאים לא ערכו מעקב ראוי אחרי נשים בהריון, במהלך הבדיקות בטרם הלידה, עניין אשר הביא לא אחת לסיבוכים במהלך הלידות ונזקים בלתי הפיכים. לעיתים אי ביצוע מעקב זה מהווה עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית בלידה או רשלנות בהריון.


עם זאת, לא תמיד מגולגלת מלוא האחריות לפתחו של הרופא במקרה בהם לא מבצע המטופל את ההוראות אשר ניתנו לו. בית המשפט קבע למשל כי אורולוג אשר לא ביצע מעקב אחר מטופל, לא התרשל באבחון סרטן אשר בגופו.

 

לטענת בית המשפט, במקרה המדובר, האורולוג אבחן את המטופל כסובל ממחלה זיהומית והפנה אותו לטיפול אנטיביוטי ארוך טווח וביקורת לאחר שלושה חודשים. התובע לא שב למרפאה רק לאחר חמישה חודשים ואז אובחן כסובל מסרטן בשלפוחית השתן. עם זאת, בית המשפט קבע כי התובע איננו יכול להלין על הרופא, היות והוא הצטייר כאדם המיושב בדעתו והיה עליו לשוב ולבצע את הביקורת כפי שנקבע בעניינו. אי יצירת הקשר מצד הרופא לא היווה רשלנות רפואית מבחינתו במקרה דנן.


 

יש לך שאלה בנושא? מלא/י פרטיך כאן
שלח

מאמרים ופסקי דין נוספים בתחום

פגיעה בעצב עקב ניתוח כריתת רחם רשלני - התובעת עברה ניתוח לכריתת רחם וטפולות בבית חולים ע"ש קפלן ברחובות שנמצא תחת ניהולה ו/או בבעלותה של הנתבעת, קופת חולים של ההסתדרות הכללית.  

האם בעקבות זריקת אפידורל שנעשתה תוך רשלנות רפואית - נגרמה לתובעת תופעת Drop Foot 

התובע נולד סובל מתסמונת רשלנות רפואית vater. התובע נזקק ובין היתר לניתוחים לתיקון מום בוושת ובקנה הנשימה ולקיבוע אבי העורקים. לאחר מכן נותח התובע בשיטת פניה לפתיחת איטמות המעי הגס... 

האם קיבל הרופא את הסכמתו מדעת של המטופל לביצוע הניתוח בהרדמה מקומית? תביעה שעניינה רשלנות רפואית הוגשה לבית המשפט... 

האם ביצוע הלידה על ידי רופא מתמחה, ולא רופא מומחה, למרות מצבה הפתולוגי המורכב של האישה, מהווה רשלנות רפואית של בית החולים? האם מתן פטוצין לזירוז הלידה מחייב השגחה של רופא מומחה? קראו עוד... 

האם רופא מתמחה חייב להתייעץ עם רופא בכיר ממנו במקום בו הוא אינו משכיל לאבחן את המחלה ממנה סובל המטופל? 

האם חברה המעניקה שירותים רפואיים לשעת חירום, באמצעות לחצני מצוקה, פעלה ברשלנות כלפי אחד ממנוייה כאשר לא תיקנה את לחצן המצוקה שברשותו? 

האם בית החולים התרשל במהלך ניתוח לכריתת רחם, והאם הניתוח התארך מעבר לרגיל? מהו נטל הראייה והאם יונח על כתפי הנתבעים? 

תופעות אלו - שכולן היו גלויות לאנשי הצוות הרפואי - לא טופלו, לטענת המשפחה באופן ראוי וסביר, ומשכך לא אובחן אירוע הלב שגרם באופן ישיר למותו של המנוח... 

בית המשפט קבע, תוך הסתמכות על דו"ח ועדה מיוחדת מטעם משרד הבריאות, כי בית החולים תל השומר אשם ברשלנות רפואית כלפי מטופלת שאושפזה במחלקה הפנימית במוסד... 

רן שקד הוכיח את הקשר שבין איחור באבחון המחלה, נכותה של מרשתו, נפילתה בבית ונזקיה הרפואיים והשיג למרשתו פיצוי מרשים כאמור ....  

האם רופא אשר דיווח על מטופל מכוח הוראות חוק כלי ירייה ופקודת התעבורה, התנהל ברשלנות שגרמה נזקים לפציינט? 

האם ניתן להפעיל את סעיף 19 לחוק חקירת סיבות מוות כאשר מדובר בהליך בגין רשלנות רפואית? 

האם הרופאים היו צריכים להפנות אישה לדיקור מי שפיר לאחר שאובחנו אצל העובר כליות גדולות, בגבול העליון של הנורמה? האם רשלנות באבחון תסמונת דאון? 

קשישה נפלה בבית אבות. האם מדובר בנפילה שהתרחשה בגין רשלנות הצוות הרפואי? 

בית המשפט המחוזי בתל אביב אישר הסדר פשרה על סך 12 מיליון שקלים בגין רשלנות רפואית במתן תרופה בנוגע לאבנדיה... 

קשישה נפלה מספר פעמים בבית אבות. בני המשפחה הגישו, לאחר פטירתה של הקשישה כתוצאה מהנפילה האחרונה, תביעה כנגד בית האבות בגין רשלנות רפואית... 

בית המשפט העליון קבע כי לא הוכחה רשלנות רפואית במתן חיסון לתינוק בשנת חייו הראשונה... 

האם בית החולים ביקור חולים התרשל בביצוע ניתוח כריתת רחם והרמת שלפוחית שתן? האם עסקינן ברשלנות רפואית בניתוח? 

תביעה בגין רשלנות רפואית בניתוח בקע בבית החולים אוגוסטה ויקטוריה בירושלים נדחתה... 



תגיות: עצם הארכובה, המופילה סוג A, סרטן הדם, סריקת פנים, אשך אטרופי, פלסטיקה, בלוטות לימפה, תביעת נזיקין,